با توجه به آیات فراوان، اصل در نظام خلقت، رساندن انسان به کمال و پاداش و بردن او به بهشت، دار کرامت و میهمان خانه بی نظیر خداوند و پذیرایی از او در محضر جمال و کمال‌مطلق است. خداوند انسان‌ها را خلق کرده تا راه عبودیت بپیمایند و رابطه بندگی خود با مولای حقیقی را محکم کنند و مظهر آن جمال جمیل گردند و دوباره به سوی او باز گردند. )و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون( جن و انس را نیافریدیم مگر برای اینکه بندگی مراکنند )انا للّه و انا الیه راجعون( (بقره: 156) ما از خداییم و به سوی او باز می‌گردیم ولی بعضی انسان‌ها از سر عناد و لجاج و استکبار، نه به فرمان عقل و قلب و گردن می‌نهند و نه دعوت هدایتگران الهی را می‌شنوند و از سر گردن‌کشی راه طغیان پیش می‌گیرند و به جهنم عقاید و اخلاق و اعمال رذل و ناپاک گرفتار می‌شوند. اینان در حقیقت تلفات خلقت و وجودهای تبعی و غیر اصیل هستند، و جهنم جایگاه اینان است و خود جهنم هم حکم تبعی و غیر اصیل بودن را دارد. البته جهنم بعضی از این افراد که خود را زیر زنگارها و پلیدی‌های عقاید و اخلاق و اعمال ناپاک دفن کرده‌اند، با سوزاندن این پلیدی‌ها، پاک می‌گرداند و شایسته وارد شدن به بهشت می‌کند و بعضی هم که هیچ شایستگی و صلاحیتی ندارند، برای همیشه هیزم جهنم خواهند بود. امام خمینی (قدس سره الشریف) می‌فرماید: جهنم رحمتی است در صورت غضب برای کسانی که لیاقت رسیدن به سعادت دارند. اگر تخلیصات و تطهیراتی که در جهنم می‌شود نبود، هرگز روی سعادت را آن اشخاص نمی‌دیدند. { معاد از دیدگاه امام خمینی، ص 303.} جهنم، باطنش صورت لطف و رحمت الهی است که برای تخلیص مؤمنان معصیت کار و رساندن آنها به سعادت ابدی، چاره منحصره است... جهنم برای کسانی که فطرتشان به کلی معیوب نشده و به کفر و جهود و نفاق نرسیده باشند، رحمت است در صورت غضب. {همان.} eporsesh.com
با توجه به آیات فراوان، اصل در نظام خلقت، رساندن انسان به کمال و پاداش و بردن او به بهشت، دار کرامت و میهمان خانه بی نظیر خداوند و پذیرایی از او در محضر جمال و کمالمطلق است. خداوند انسانها را خلق کرده تا راه عبودیت بپیمایند و رابطه بندگی خود با مولای حقیقی را محکم کنند و مظهر آن جمال جمیل گردند و دوباره به سوی او باز گردند.
)و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون(
جن و انس را نیافریدیم مگر برای اینکه بندگی مراکنند
)انا للّه و انا الیه راجعون( (بقره: 156)
ما از خداییم و به سوی او باز میگردیم
ولی بعضی انسانها از سر عناد و لجاج و استکبار، نه به فرمان عقل و قلب و گردن مینهند و نه دعوت هدایتگران الهی را میشنوند و از سر گردنکشی راه طغیان پیش میگیرند و به جهنم عقاید و اخلاق و اعمال رذل و ناپاک گرفتار میشوند. اینان در حقیقت تلفات خلقت و وجودهای تبعی و غیر اصیل هستند، و جهنم جایگاه اینان است و خود جهنم هم حکم تبعی و غیر اصیل بودن را دارد. البته جهنم بعضی از این افراد که خود را زیر زنگارها و پلیدیهای عقاید و اخلاق و اعمال ناپاک دفن کردهاند، با سوزاندن این پلیدیها، پاک میگرداند و شایسته وارد شدن به بهشت میکند و بعضی هم که هیچ شایستگی و صلاحیتی ندارند، برای همیشه هیزم جهنم خواهند بود.
امام خمینی (قدس سره الشریف) میفرماید:
جهنم رحمتی است در صورت غضب برای کسانی که لیاقت رسیدن به سعادت دارند. اگر تخلیصات و تطهیراتی که در جهنم میشود نبود، هرگز روی سعادت را آن اشخاص نمیدیدند.
{ معاد از دیدگاه امام خمینی، ص 303.}
جهنم، باطنش صورت لطف و رحمت الهی است که برای تخلیص مؤمنان معصیت کار و رساندن آنها به سعادت ابدی، چاره منحصره است... جهنم برای کسانی که فطرتشان به کلی معیوب نشده و به کفر و جهود و نفاق نرسیده باشند، رحمت است در صورت غضب. {همان.}
eporsesh.com
- [سایر] اگر هدف از آفرینش، فیاضیت و رحمانیت است؛ چرا خداوند جهنم را آفرید؟
- [سایر] خداوند افرادی مثل شمر به جهنم میروند و افرادی به بهشت می روند ولی باز هم آنها را آفرید و این خود نشانه جبر است.
- [سایر] شبهه: افرادی مثل شمر به جهنم میروند و افرادی به بهشت می روند ولی خداوند باز هم آنها را آفرید و این خود نشانه جبر است.
- [سایر] چرا خداوند ما را آفرید؟
- [سایر] خداوند چرا انسان را آفرید؟
- [سایر] چرا خدا انسان را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند انسان را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند خشکی و بیابان را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند برای انسان ها دشمن آشکار(شیطان) را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند هر چیزی را در زمین زوج آفرید؟ زوج و دوتا بودن چه برتری از نظر خدا داشت؟
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه کسی در حال احرام پسری را از روی شهوت ببوسد، صد تازیانه به او میزنند و اگر چنین گناهی را در غیر حال احرام مرتکب شود هر مقداری که حاکم شرع صلاح بداند، از سی تازیانه تا نود تازیانه، به او میزنند. درباره این گناه روایت شده که هر کس آن را مرتکب شود، خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و نیز روایت شده که ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیّا است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.