در پاسخ به چند مطلب توجه کنید : 1- قرآن کریم مردم را به فهم و درک محتوا و پیام خود دعوت کرده و از آنها خواسته است که اهل تدبر و تفکر و اندیشه در آیات قرآن باشند و در آن غور کنند . 2- آیات قرآن عمیق و دارای وجوه و احتمالات و معانی متعدد و مختلف است که ممکن است همه آنها مراد و منظور باشند و هر مفسری به یکی یا برخی از این معانی دست یابد و گوشه ای از این حقیقت بی پایان را کشف کند . 2- هیچ مفسری نمی گوید که آن چه من می گویم همان منظور و مراد قرآن است بلکه می گوید برداشت و درک من از قرآن بر اساس استفاده از ابزارهای خاص فهم قرآن و قرائن و شواهد موجود چنین است . 3- بر این اساس اگر تعبیر کنیم که مفسران در تفاسیر خود نظر شخصی خود در مورد آیات قرآن را بیان می کنند حرف درستی است . 4- باید توجه داشت که معنای این سخن این نیست که هر مفسری از پیش خود و به میل خود چیزی را به قرآن نسبت می دهد و درک و فهم خود را حقیقت قران می داند بدون این که از روش ها و متد های خاص فهم قرآن استفاده کند و راه درست فهم قرآن را که تایید شده و معتبر است طی کند زیرا اگر چنین باشد این همان تفسیر قرآن به میل و رای و نظر خود است که در روایات اسلامی و سخنان معصومین –ع- سخت مورد مذمت و حمله واقع شده است .
در پاسخ به چند مطلب توجه کنید :
1- قرآن کریم مردم را به فهم و درک محتوا و پیام خود دعوت کرده و از آنها خواسته است که اهل تدبر و تفکر و اندیشه در آیات قرآن باشند و در آن غور کنند .
2- آیات قرآن عمیق و دارای وجوه و احتمالات و معانی متعدد و مختلف است که ممکن است همه آنها مراد و منظور باشند و هر مفسری به یکی یا برخی از این معانی دست یابد و گوشه ای از این حقیقت بی پایان را کشف کند .
2- هیچ مفسری نمی گوید که آن چه من می گویم همان منظور و مراد قرآن است بلکه می گوید برداشت و درک من از قرآن بر اساس استفاده از ابزارهای خاص فهم قرآن و قرائن و شواهد موجود چنین است .
3- بر این اساس اگر تعبیر کنیم که مفسران در تفاسیر خود نظر شخصی خود در مورد آیات قرآن را بیان می کنند حرف درستی است .
4- باید توجه داشت که معنای این سخن این نیست که هر مفسری از پیش خود و به میل خود چیزی را به قرآن نسبت می دهد و درک و فهم خود را حقیقت قران می داند بدون این که از روش ها و متد های خاص فهم قرآن استفاده کند و راه درست فهم قرآن را که تایید شده و معتبر است طی کند زیرا اگر چنین باشد این همان تفسیر قرآن به میل و رای و نظر خود است که در روایات اسلامی و سخنان معصومین –ع- سخت مورد مذمت و حمله واقع شده است .
- [سایر] فرق بین تفسیر به رأی (که تفسیر به فکر و گمان شخصی است) و تفسیری که در آن از یک نظر روشنفکرانه (خبر واحد موثق) استفاده شده است چیست؟
- [سایر] از نظر امام خمینی تفاوت بین حوزه تفسیر قرآن با حوزه تدبّر در قرآن چیست؟
- [سایر] نظر مفسر رسمی قانون اساسی درباره اختیارات رئیس جمهور چیست؟
- [سایر] فرق میان تفسیر به رای و تفکر و استنباط شخصی از قرآن چیست؟
- [سایر] فرق میان تفسیر به رای و تفکر و استنباط شخصی از قرآن چیست؟
- [سایر] نظر امام خمینی (ره) در رابطه با مراتب وحی و تفسیر قرآن کریم چیست؟ توضیح دهید؟
- [سایر] مختصرترین تفسیر قرآن کریم از نظر جلد و صفحه و بیان مطالب، چه تفسیری است ؟
- [سایر] نظر واژهشناسان و مفسران مسلمان درباره ریشه و معنای واژه تورات چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 61 سوره بقره و شان نزول آن و نظر ائمه راجع به این آیه
- [سایر] جایگاه و نقش آراء مفسران در تفسیر قرآن چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر وارث میّت فقط پدر ومادر ویک پسر باشد، مال را شش قسمت میکنند، پدر ومادر هرکدام یک قسمت وپسر چهار قسمت آن را میبرد، و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، آن چهار قسمت را بطور مساوی بین خودشان قسمت میکنند و اگر پسر ودختر باشند، آن چهار قسمت را طوری تقسیم میکنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان از بچه غیر ممیز که خوب و بد را نمی فهمد یا از کسی که قصد خواندن قران ندارد یا مثلا از گرامافون یا نوار ضبط صوت ایه سجده را استماع کند سجده واجب نیست ولی اگر شخصی در ایستگاه رادیو ایه سجده را به قصد این که از قران است بخواند و انسان به وسیله رادیو گوش دهد سجده واجب است
- [آیت الله اردبیلی] کالایی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند، در آن شهر انسان باید با وزن و پیمانه بخرد؛ ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] جنسی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند، در آن شهر انسان باید با وزن یا پیمانه بخرد، ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر وارث میّت فقط پدر یا مادر با پسر و دختر باشد، مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را پدر یا مادر میبرد وبقیه را طوری قسمت میکنند که هر پسری دو برابر دختر میبرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر وارث میّت فقط پدر وچند دختر یا مادر وچند دختر باشد، مال را پنج قسمت میکنند، یک قسمت را پدر یا مادر میبرد وچهار قسمت را دخترها بطور مساوی بین خودشان تقسیم میکنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماندن در مجالس لهو و لعب که در آن آوازهخوانی میکنند یا تار و مانند آن استعمال میکنند، حرام و نماز خواندن در آنجا بنا بر احتیاط مستحب باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جنسی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند، در آن شهر انسان باید با وزن یا پیمانه بخرد، ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر وارث میت، فقط پدر، یا مادر، با پسر و دختر باشد، مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را پدر، یا مادر میبرد، و بقیه را طوری قسمت میکنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد.
- [آیت الله مظاهری] معامله مساقات در درختهایی که مثل بید و چنار میوه نمیدهد صحیح است و همچنین در مثل درخت حنا که از برگ آن استفاده میکنند یا درختی که از گل آن استفاده میکنند اشکال ندارد.