هدف از مطالعه تاریخ چیست؟ پاسخ: با سلام. با توجه به مطالب بر جای مانده از ایشان به نظر میرسد اهداف امام خمینی ره از مطالعه تاریخ موارد زیر باشد: تاریخ از دیرباز تا کنون ابزاری جهت اغفال و تحمیق و تسلیم توده های مظلوم بوده است مطالعه دقیق و فهم آن سبب افشاگری و رسوا سازی استعمارگران میشود آگاهی دقیق از حقایق برای جلوگیری از تحریف تاریخ توسط قلمهای مسموم و استعماری امری ضروری است. در توضیح مطلب فوق میتوان گفت: امام خمینی (ره) بر این باور تاکید داشتند که علم تاریخ و فن تاریخنگاری کار مقدس و پرکار بردی برای کسب خودآگاهی مردم است لیکن دراثر غفلت و سهل انکاری، اکنون در دست استکبار جهانی و عوامل بومی آن، به صورت ابزاری جهت اغفال و تحمیق و تسلیم توده های مظلوم مردم در آمده است، از اینرو، لازم است حوزه های علمیه و مراکز عالیه کشور در جهت رسمیت و گسترش بخشیدن به تدریس و تحصیل معارف تاریخی، بویژه تاریخ اسلام و نهضتهای اسلامی و تاریخ معاصر ایران ، گامهای جدی و موثری بردارند و با نگارش تاریخ صحیح حقایق، عملا استعمارگران دروغ پراکن و عوامل مرموز آنان را رسوا کنند. امام ، تاکید بسیار دارند که به تدوین و نگارش تاریخ نهضت اسلامی بذل توجه شود و نویسندگان متعهد در آن سرمایه گذاری عمری کنند، تا قلمهای مسموم و استعماری و استکباری نتوانند، واقعیات و حقایق آن را برای نسلهای آینده ، وارونه ترسیم کنند، از اینروست که فرمودهاند: [لازم است برای بیداری نسلهای آینده و جلوگیری از غلط نویسی مغرضان، نویسندگان متعهد با دقت تمام به بررسی دقیق تاریخ این نهضت اسلامی بپردازند. روشن شدن مبارزات اصیل اسلامی در ایران از ابتدای انعقاد نطفه اش تاکنون و رویدادهایی که در آینده اتفاق می افتد از مسائل مهمی است که باید نویسندگان و عالمان متفکر و متعهد بدان بپردازند. درست آنچه امروز برای ما روشن و واضح است بر نسلهای آینده مبهم می باشد، و تاریخ روشنگر نسلهای آینده است . امروز قلمهای مسموم درصدد تحریف واقعیات هستند باید نویسندگان امین این قلمها را بشکنند]. ایشان در یکی از نامههایشان به یکی از مورخان معاصر دراین باره فرموده اند: [ از شما می خواهیم هر چه می توانید سعی و تلاش نمائید تا هدف قیام مردم را مشخص نمائید، چرا که همیشه مورخین اهداف انقلابها را در مسلخ اغراض خود و یا اربابانشان ذبح می کنند. امروز هم چون همیشه انقلابها، عده ای به نوشتن تاریخ پر افتخار انقلاب اسلامی ایران مشغولند که سر در آخور غرب و شرق دارند]... شایسته است برای فهم عمق کلام امام ، دراین که : عوامل استعمار مشغول تحریف تاریخ انقلاب ما هستند و در مقابل ، ما نیز چندان اهتمامی به تدوین صحیح آن از خود نشان نمی دهیم ،این مطلب را بدانیم که علاوه بر جریانهای داخلی و بومی تاریخ نویسی که در این زمینه دست به قلم هستند و آثاری از قبیل[ انقلاب ایران در دو حرکت] و [ اسناد نهضت آزادی ایران] و امثال اینها را پدید آورده و اعمال غرضهای فراوان کرده اند و مورخان خارجی و نیز ایرانی ضد انقلاب و یا بیگانه زده مقیم خارج، دراین زمینه حجم انبوهی از تالیفات را پدید آورده اند که فقط فهرست آنها تا سال (1366) سه جلد کتاب را در بر میگیرد
هدف از مطالعه تاریخ چیست؟
پاسخ: با سلام. با توجه به مطالب بر جای مانده از ایشان به نظر میرسد اهداف امام خمینی ره از مطالعه تاریخ موارد زیر باشد:
تاریخ از دیرباز تا کنون ابزاری جهت اغفال و تحمیق و تسلیم توده های مظلوم بوده است
مطالعه دقیق و فهم آن سبب افشاگری و رسوا سازی استعمارگران میشود
آگاهی دقیق از حقایق برای جلوگیری از تحریف تاریخ توسط قلمهای مسموم و استعماری امری ضروری است.
در توضیح مطلب فوق میتوان گفت:
امام خمینی (ره) بر این باور تاکید داشتند که علم تاریخ و فن تاریخنگاری کار مقدس و پرکار بردی برای کسب خودآگاهی مردم است لیکن دراثر غفلت و سهل انکاری، اکنون در دست استکبار جهانی و عوامل بومی آن، به صورت ابزاری جهت اغفال و تحمیق و تسلیم توده های مظلوم مردم در آمده است، از اینرو، لازم است حوزه های علمیه و مراکز عالیه کشور در جهت رسمیت و گسترش بخشیدن به تدریس و تحصیل معارف تاریخی، بویژه تاریخ اسلام و نهضتهای اسلامی و تاریخ معاصر ایران ، گامهای جدی و موثری بردارند و با نگارش تاریخ صحیح حقایق، عملا استعمارگران دروغ پراکن و عوامل مرموز آنان را رسوا کنند.
امام ، تاکید بسیار دارند که به تدوین و نگارش تاریخ نهضت اسلامی بذل توجه شود و نویسندگان متعهد در آن سرمایه گذاری عمری کنند، تا قلمهای مسموم و استعماری و استکباری نتوانند، واقعیات و حقایق آن را برای نسلهای آینده ، وارونه ترسیم کنند، از اینروست که فرمودهاند:
[لازم است برای بیداری نسلهای آینده و جلوگیری از غلط نویسی مغرضان، نویسندگان متعهد با دقت تمام به بررسی دقیق تاریخ این نهضت اسلامی بپردازند.
روشن شدن مبارزات اصیل اسلامی در ایران از ابتدای انعقاد نطفه اش تاکنون و رویدادهایی که در آینده اتفاق می افتد از مسائل مهمی است که باید نویسندگان و عالمان متفکر و متعهد بدان بپردازند.
درست آنچه امروز برای ما روشن و واضح است بر نسلهای آینده مبهم می باشد، و تاریخ روشنگر نسلهای آینده است .
امروز قلمهای مسموم درصدد تحریف واقعیات هستند باید نویسندگان امین این قلمها را بشکنند].
ایشان در یکی از نامههایشان به یکی از مورخان معاصر دراین باره فرموده اند:
[ از شما می خواهیم هر چه می توانید سعی و تلاش نمائید تا هدف قیام مردم را مشخص نمائید، چرا که همیشه مورخین اهداف انقلابها را در مسلخ اغراض خود و یا اربابانشان ذبح می کنند. امروز هم چون همیشه انقلابها، عده ای به نوشتن تاریخ پر افتخار انقلاب اسلامی ایران مشغولند که سر در آخور غرب و شرق دارند]...
شایسته است برای فهم عمق کلام امام ، دراین که : عوامل استعمار مشغول تحریف تاریخ انقلاب ما هستند و در مقابل ، ما نیز چندان اهتمامی به تدوین صحیح آن از خود نشان نمی دهیم ،این مطلب را بدانیم که علاوه بر جریانهای داخلی و بومی تاریخ نویسی که در این زمینه دست به قلم هستند و آثاری از قبیل[ انقلاب ایران در دو حرکت] و [ اسناد نهضت آزادی ایران] و امثال اینها را پدید آورده و اعمال غرضهای فراوان کرده اند و مورخان خارجی و نیز ایرانی ضد انقلاب و یا بیگانه زده مقیم خارج، دراین زمینه حجم انبوهی از تالیفات را پدید آورده اند که فقط فهرست آنها تا سال (1366) سه جلد کتاب را در بر میگیرد
- [سایر] آیا انسان بر تاریخ حاکم است یا تاریخ بر انسان؟
- [سایر] اگر هدف خلقت انسان تکامل است هدف تکامل چیست و چه فایده ای دارد؟
- [سایر] لیستی از منابع مطالعه در مورد بهائیت را جهت تحقیق و مطالعه می خواستم؟
- [آیت الله بهجت] برخی از افراد به علت آن که تاریخ موجود در شناسنامه، تاریخ واقعی تولد آن ها نیست؛ تاریخ تولد و در نتیجه تاریخ بلوغ خود را نمی دانند، وظیفه چنین کسانی در محاسبه ی سن بلوغ چیست؟
- [سایر] اگر هدف خلقت انسان تکامل است هدف تکامل چیست و چه فایده ای دارد؟
- [آیت الله مظاهری] هدف از عزاداری و روضه و مداحی به نظر شما چیست؟ هدف از اشک ریختن در این مجالس چیست؟
- [سایر] با مطالعه تاریخ امام صادق(ع) چنین برداشت می شود که گویا حضرت صادق(ع) در صدد این نبوده است که آن زمان حکومت را به دست بگیرد. سؤال این است که آیا حضرت(ع) خود را مخیر می داند که یا زمام حکومت را به دست ب
- [سایر] لطفا به غیر از کتب شهیدان مطهری(ره) و دستغیب، در تمام حوزه های دین (کلام، فلسفه، اخلاق، تاریخ و سیره و …) کتبی را معرفی فرماییدکه با رجوع به آنها، پاسخ تمام سؤالات مذهبی ام را بیابم و توانسته باشم مطالعه مذهبی کاملی داشته باشم؟ (تحصیلات فوق لیسانس)
- [سایر] کارشناسان محترم شما برای کسی که دارای تحصیلات فوق لیسانس بوده و کتاب های شهید مطهری را هم خوانده (49 عنوان) ولی کتاب های بیشتری را در خصوص مسائل ذیل می خواهد مطالعه کند -کتب سطح بالا- چه پیشنهادی دارند؟ اخلاق، فقه، تاریخ، کلام، فلسفه و منطق، عرفان، حدیث، تفسیر.
- [سایر] آیا به هر وسیلهای جایز است به هدف رسید؟ یا هدف مقدّس، وسیلهاش نیز باید مقدّس باشد؟ آیا قداست هدف، موجب قداست وسیله میشود، هر چند گناه باشد یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر مالک گاو، گوسفند، شتر، طلا و نقره در بین سال بالغ شود، اوّل سال او برای تعلّق زکات، از تاریخ بلوغ او حساب میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که به خدا و پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) ایمان دارند، ولی وسوسه هایی برای آنها پیدا می شود و به مطالعه و تحقیق می پردازند پاکند و این وسوسه ها ضرری ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در داد و ستد نسیه، مدت تحویل بها باید معلوم باشد و در صورت ابهامِ تاریخ آن، باطل است ; مانند آنکه کالایی را بفروشد که خریدار , بهای آن را هنگام رسیدن محصول بپردازد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر معلوم نباشد پسر بزرگتر کدام است یعنی تاریخ تولد پسرها درست روشن نباشد، قضای نماز و روزه پدر و مادر بر هیچ کدام واجب نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که بین خودشان قسمت کنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] دادن قرآن به دست کفار و اهل کتاب به امید هدایت آنان و به منظور مطالعه و بررسی و درک آیات آن، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در داد و ستد نسیه, تحویل کالا بر فروشنده لازم است؛ ولی حق مطالبه بها را پیش از زمان مقرّر ندارد , هرچند خریدار می تواند بهای آن را پیش از تاریخ تعهّدشده بپردازد . البته قبول آن بر فروشنده لازم نیست و اگر خریدار نتواند بها را پرداخت کند و کالا موجود باشد, فروشنده میتواند معامله را به هم بزند و متاع خود را برگرداند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در بیع طرفین با هم شرط کنند که اگر فروشنده در تاریخ معینی پول مشتری را پس بدهد جنس فروخته شده مال خودش باشد صحیح و لازم الوفاء است و این را بیع شرط می گویند. در معامله ای که به این صورت واقع می شود جنس فروخته شده تا تاریخ مذکور ملک مشتری است و در هر نوع استفاده از آن آزاد است و حتی می تواند به خود فروشنده اجاره دهد و اگر فروشنده رأس تاریخ مقرر پول را پس بدهد صاحب ملک خود می شود ولی اگر پول را ندهد دیگر حق رجوع ندارد و جنس فروخته شده ملک مشتری باقی می ماند. در این نوع معامله هم مثل سایر معاملات باید قصد جدی نسبت به بیع وجود داشته باشد لذا معامله صوری به این نحو برای فرار از ربا باطل است. و اگر فروشنده مطمئن باشد که پول را مقداری دیرتر از موعد مقرر هم بدهد باز خریدار جنس را به او پس می دهد می تواند بیع شرط کند و این معنا ضرری به بیع نمی زند.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه پس از معامله معلوم شود که کالا یا بهای آن , پیش از داد و ستد معیوب بود, میتواند مقداری از زمان را جهت مطالعه و مصلحتاندیشی تأمل کند , نه بیش از آن، آ نگاه فوراً رد کند و اگر رد نکرد , دیگر حقّ به هم زدن معامله را ندارد و رد کرد ن معامله لازم نیست در حضور طرف داد و ستد باشد. البته برای اثبات آن, مناسب است گواه داشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] استبراء عمل مستحبّی است که مردها بعد از بیرون آمدن ادرار انجام میدهند و هدف از انجام آن خارج کردن ادرار باقیمانده در مجرای ادرار و اطمینان از پاکی آن میباشد؛ و دارای اقسامی است، بهترین آنها این است که بعد از قطع شدن ادرار، اگر مخرج مدفوع نجس شده، اوّل آن را تطهیر کنند و بعد سه دفعه با انگشت میانه دست چپ از مخرج مدفوع تا بیخ آلت بکشند و بعد شست را روی آلت و انگشت پهلوی شست را زیر آن بگذارند و سه مرتبه تا ختنهگاه بکشند و پس از آن، سه مرتبه سر آلت را فشار دهند.