لطفا در مورد خشونت در اسلام بحث کنید. اگر خشونت به عنوان یک شیوه و روش به کار گرفته شود و مبنای همه اعمال یک نحله فکری و مسلک اجتماعی قرار گیرد، در این صورت، چون خشونت، سیاست تحمیل و جبر و در نهایت خلاف طبع است، امری منفور و ناپسند خواهد بود. اما اگر خشونت به عنوان یک سیاست بازدارنده و به سان عنصری نگهبان و جلوگیر از آفتهای اجتماعی مطرح باشد، در این صورت این خشونت عین رحمت خواهد بود، لذا به دو گونه خشونت میتوان اشاره کرد: 1- خشونت ناروا و خلاف مصالح انسانی 2- خشونت روا و مشروع و وسیله حفظ حیات اجتماعی، در گونه نخست، سیاستها کاملاً استبدادی است و این رژیمها که پایه اقتدای آنها بر خشونت است همچون پارهای از نظامهای سکولار و لائیک که هیچ گونه فعالیت دینی را بر نمیتابند و با مخالفان اندیشههای سکولاری و لائیک، سر عناد و ستیز دارند و در همان حال، برای استحاله خودشان ژست دموکراتیک بودن را میگیرند، و در حالی که خود بشدّت طرفدار خشونتند، پیامبر اسلام و امامان معصوم و دینداران راستین را به انواع اتهامات خشونت بار محکوم میکنند. اما در گونه دوم یعنی خشونتهای روا و مشروع و قانونی قضیه بر عکس است. خشونت در جهت اعمال حاکمیت نیست، بلکه سیاستی است که به منظور حفظ نظام اجتماعی و سیاسی و دینی و پاسداشت ارزشها و جلوگیری از عناصر فاسد و مخرب به کار برده میشود. ازاینرو چنین خشونتی لازم، روا و مشروع است. دین مقدس اسلام با اینکه دین رحمت است و خداوند در قرآن کریم سوره آل عمران آیه 159 به پیامبر اکرم(ص) میفرماید: {/Bفَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اَللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ اَلْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ...{w1-15w}{I3:159I}/} یعنی به جهت رحمتی که خدا بر تو کرد، با آنان نرم زبان و نرم گفتار شدی و اگر درشت گفتار و خشن میبودی، از دور تو پراکنده میشدند، و از خشونت قسم اول نهی فرموده، ولی بر خشونت به معنای دوم (مشروع) تاکید نموده است و آنرا مایه حیات بقاء نوع بشر و امنیت، پیشرفت و نظم و عدالت اجتماعی و... بر شمرده است که هر چند در ظاهر با خشونت در آمیخته ولی در باطن، عین رحمت و حیات است. که به مواردی از آنان اشاره مینمائیم:(بقره/179) {/Bوَ لَکُمْ فِی اَلْقِصاصِ حَیاةٌ{w1-5w}{I2:179I}/} در این آیه قصاص، عامل حیات جمعی انسانها دانسته شده، زیرا در پرتو قصاص یک جنایتکار از جامعه کم میشود و جنایتکاران دیگر از این برخورد پند و عبرت میگیرند. 2{/Bیا أَیُّهَا اَلنَّبِیُّ جاهِدِ اَلْکُفَّارَ وَ اَلْمُنافِقِینَ وَ اُغْلُظْ عَلَیْهِمْ وَ مَأْواهُمْ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ اَلْمَصِیرُ{w1-16w}{I9:73I}*/} (توبه/73) که در اسلام با اهداف و انگیزههای عالی و والا صورت میگیرد از قبیل: جلوگیری از فساد و تباهی، اعلای کلمه حق، مقابله با فتنه، برخورد با پیمان شکنان. بر این اساس خشنونت در اسلام اصالت نداشته و تنها به عنوان آخرین راهکار برای اصلاح جامعه شمرده می شود چنانکه ما شاهدیم که حضرت رسول اکرم(ص) و سایر ائمه معصومین(ع) در عین حالیکه تجسّم و الگوی مهربانی و عطوفت میباشند، در مقام اجرای حدود الهی کوچکترین تساهل و سستی را جایز نمیشمارند .
لطفا در مورد خشونت در اسلام بحث کنید.
اگر خشونت به عنوان یک شیوه و روش به کار گرفته شود و مبنای همه اعمال یک نحله فکری و مسلک اجتماعی قرار گیرد، در این صورت، چون خشونت، سیاست تحمیل و جبر و در نهایت خلاف طبع است، امری منفور و ناپسند خواهد بود. اما اگر خشونت به عنوان یک سیاست بازدارنده و به سان عنصری نگهبان و جلوگیر از آفتهای اجتماعی مطرح باشد، در این صورت این خشونت عین رحمت خواهد بود، لذا به دو گونه خشونت میتوان اشاره کرد:
1- خشونت ناروا و خلاف مصالح انسانی 2- خشونت روا و مشروع و وسیله حفظ حیات اجتماعی،
در گونه نخست، سیاستها کاملاً استبدادی است و این رژیمها که پایه اقتدای آنها بر خشونت است همچون پارهای از نظامهای سکولار و لائیک که هیچ گونه فعالیت دینی را بر نمیتابند و با مخالفان اندیشههای سکولاری و لائیک، سر عناد و ستیز دارند و در همان حال، برای استحاله خودشان ژست دموکراتیک بودن را میگیرند، و در حالی که خود بشدّت طرفدار خشونتند، پیامبر اسلام و امامان معصوم و دینداران راستین را به انواع اتهامات خشونت بار محکوم میکنند.
اما در گونه دوم یعنی خشونتهای روا و مشروع و قانونی قضیه بر عکس است. خشونت در جهت اعمال حاکمیت نیست، بلکه سیاستی است که به منظور حفظ نظام اجتماعی و سیاسی و دینی و پاسداشت ارزشها و جلوگیری از عناصر فاسد و مخرب به کار برده میشود. ازاینرو چنین خشونتی لازم، روا و مشروع است. دین مقدس اسلام با اینکه دین رحمت است و خداوند در قرآن کریم سوره آل عمران آیه 159 به پیامبر اکرم(ص) میفرماید: {/Bفَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اَللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ اَلْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ...{w1-15w}{I3:159I}/} یعنی به جهت رحمتی که خدا بر تو کرد، با آنان نرم زبان و نرم گفتار شدی و اگر درشت گفتار و خشن میبودی، از دور تو پراکنده میشدند، و از خشونت قسم اول نهی فرموده، ولی بر خشونت به معنای دوم (مشروع) تاکید نموده است و آنرا مایه حیات بقاء نوع بشر و امنیت، پیشرفت و نظم و عدالت اجتماعی و... بر شمرده است که هر چند در ظاهر با خشونت در آمیخته ولی در باطن، عین رحمت و حیات است. که به مواردی از آنان اشاره مینمائیم:(بقره/179) {/Bوَ لَکُمْ فِی اَلْقِصاصِ حَیاةٌ{w1-5w}{I2:179I}/} در این آیه قصاص، عامل حیات جمعی انسانها دانسته شده، زیرا در پرتو قصاص یک جنایتکار از جامعه کم میشود و جنایتکاران دیگر از این برخورد پند و عبرت میگیرند. 2{/Bیا أَیُّهَا اَلنَّبِیُّ جاهِدِ اَلْکُفَّارَ وَ اَلْمُنافِقِینَ وَ اُغْلُظْ عَلَیْهِمْ وَ مَأْواهُمْ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ اَلْمَصِیرُ{w1-16w}{I9:73I}*/} (توبه/73) که در اسلام با اهداف و انگیزههای عالی و والا صورت میگیرد از قبیل: جلوگیری از فساد و تباهی، اعلای کلمه حق، مقابله با فتنه، برخورد با پیمان شکنان. بر این اساس خشنونت در اسلام اصالت نداشته و تنها به عنوان آخرین راهکار برای اصلاح جامعه شمرده می شود چنانکه ما شاهدیم که حضرت رسول اکرم(ص) و سایر ائمه معصومین(ع) در عین حالیکه تجسّم و الگوی مهربانی و عطوفت میباشند، در مقام اجرای حدود الهی کوچکترین تساهل و سستی را جایز نمیشمارند .
- [سایر] امام خمینی ره در مورد دیپلماسی یا سیاست خارجی جمهوری اسلامی چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] مقام معظم رهبری در عرصه بین الملل و سیاست خارجی چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] فرق سیاست مداری و سیاست بازی چیست؟ و سیاست پسندیده از دیدگاه اسلام چیست؟
- [سایر] اسلام چه دیدگاهی در مورد مدگرایی دارد؟
- [سایر] تعریف اسلام از سیاست چیست؟ آیا میتوان بین سیاست اسلامی با بحث دموکراسی پلی زد؟
- [سایر] جایگاه سیاست در اسلام کجاست؟
- [سایر] اندیشمندان غیر مسلمان در مورد پیامبر ص چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] آیا اسلام نسبت به اقلیّت های مذهبی برخورد خشونت آمیز دارد؟
- [سایر] آیا اسلام در حوزه اجتماع و سیاست، خطوط کلّی را داده یا جزئیات را نیز فرموده؟ خطوط اصلی اسلام درباره سیاست کدامند؟
- [سایر] شیوه تبلیغ اسلام چگونه بوده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شایسته است امامِ خطیب در خطبه نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تذکر دهد و مردم را در جریان مسائل زیان بار و سودمند کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار دهد و نیازهای مسلمین را در امر معاد و معاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال و کیان مسلمین نقش مهمی دارد گوشزد کند و کیفیت صحیح روابط آنان را با سایر ملل بیان نماید و مردم را از دخالتهای دول ستمگر و استعمارگر در امور سیاسی و اقتصادی مسلمین که منجر به استعمار و استثمار آنها می شود بر حذر دارد. خلاصه، نماز جمعه و دو خطبه آن نظیر حج و مراکز تجمع آن و نمازهای عید فطر و قربان و غیره از سنگرهای بزرگی است که متأسفانه کثیری از مسلمانان از وظائف مهم سیاسی خود در آن غافل مانده اند، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند. اسلام دین سیاست آنهم در همه شئون آن است وکسی که در احکام قضائی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تأمل کند متوجه این معنی می شود. هر کس گمان کنددین ازسیاست جدااست جاهلی است که نه اسلام رامی شناسد و نه سیاست را می داند.
- [آیت الله اردبیلی] وقت نافله شب از نیمه شب(1) تا اذان صبح است و بهتر است نزدیک اذان صبح خوانده شود. =============================================================================== 1 شیوه محاسبه نیمه شب در مساله 767 گذشت.
- [آیت الله سبحانی] کسی که مالی را پیدا کرده، اگر عمداً به شیوه ای که گفته شد اعلان نکند، گذشته از اینکه معصیت کرده، باز هم واجب است اعلان کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر حیوان حلال گوشت را به شیوه ای که بعداً گفته می شود سر ببرند: چه وحشی باشد و چه اهلی، بعد از جان دادن، گوشت آن حلال و بدن آن پاک است، ولی چهارپائی که انسان با آن نزدیکی کرده و حیوانی که نجاستخوار شده، و گوسفندی که شیر خوک خورده اگر به شیوه ای که شرع معین نموده است آن را استبراء نکرده باشند; بعد از سر بریدن گوشت آن حلال نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه سوم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که اگر معصیتکار، به زبان خوش و کلام حسن، ترک معصیت نکرد، با غلظت و کلام خشن و تعییر و سرزنش، امر و نهی کند با مراعات ترتیب درجات زبری و خشونت.
- [آیت الله سبحانی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به شیوه ای که قبلاً گفته شد، استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقی مانده منی از مجرا بیرون می آید.
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.