فتوای شما درباره تشکیل حکومت دینی، در عصر غیبت چیست؟ تشکیل حکومت دینی، در عصر غیبت مورد قبول بسیاری از فقها و اندیشمندان اسلامی است چنانکه حضرت امام (ره) در اینباره میفرمایند: (قیام برای تشکیل حکومت و اساس دولت اسلامی از قبیل واجب کفایی است. بر فقهای عدول پس اگر یکی از آنان موفق به تشکیل حکومت شود دیگران باید از او تبعیت کند)، (امام خمینی، کتابالبیع، ج 2، ص 465 و 466) و هم چنین در جایی دیگر در لزوم تشکیل حکومت اسلامی می فرماید: (احکام اسلامی اعم از قوانین اقتصادی، سیاسی و حقوق تا روز قیامت باقی و لازم الاجرا است، هیچ یک از احکام الهی نسخ نشده، از بین نرفته است. این بقا و دوام همیشگی احکام، نظامی را ایجاب می کند که اعتبار و سیادت این احکام را تضمین کرده، عهده دار اجرای آن ها شود؛ چه اجرای احکام الهی جز از ره گذر برپایی حکومت اسلامی امکان پذیر نیست. در غیر این صورت، جامعه مسلماً به سوی هرج و مرج رفته، اختلال و بی نظمی بر همه امور آن مستولی خواهد شد).(کتاب البیع، ج 2، ص 461. ) مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای نیز می فرمایند: ( ولایت فقیه که {همان حکومت است} در رهبری جامعه اسلامی و اداره ی مسایل اجتماعی در عصر و زمان،از ارکان مذهب حقّه ی اثنا عشری است که ریشه هایی در اصل امامت دارد.کسانی که بر اساس استدلال و اقامه ی برهان به آن اعتقاد ندارند،معذورند،و لکن ترویج اختلاف و تفرقه بین مسلمان برای آنها جایز نیست.) (آیت الله خامنه ای،اجوبه الاستفتاآت،ص24. )و در جای دیگر می فرمایند: (ولایت فقیه از شؤون ولایت و امامت و از اصول مذهب است و احکام راجع به ولایت،مثل سایر احکام فقهی از ادله شرعی استنباط می شود و کسی که نهایتاً بر اساس دلیل به عدم قبول ولایت رسیده معذور است) .(همان،ص27.) ( منبع:کتاب،ولایت فقیه در عصر غیبت،علیرضا رجالی تهرانی،انتشارات نبوغ،1383،صص45 تا 59 ) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 1/100128497)
فتوای شما درباره تشکیل حکومت دینی، در عصر غیبت چیست؟
تشکیل حکومت دینی، در عصر غیبت مورد قبول بسیاری از فقها و اندیشمندان اسلامی است چنانکه حضرت امام (ره) در اینباره میفرمایند: (قیام برای تشکیل حکومت و اساس دولت اسلامی از قبیل واجب کفایی است. بر فقهای عدول پس اگر یکی از آنان موفق به تشکیل حکومت شود دیگران باید از او تبعیت کند)، (امام خمینی، کتابالبیع، ج 2، ص 465 و 466)
و هم چنین در جایی دیگر در لزوم تشکیل حکومت اسلامی می فرماید: (احکام اسلامی اعم از قوانین اقتصادی، سیاسی و حقوق تا روز قیامت باقی و لازم الاجرا است، هیچ یک از احکام الهی نسخ نشده، از بین نرفته است. این بقا و دوام همیشگی احکام، نظامی را ایجاب می کند که اعتبار و سیادت این احکام را تضمین کرده، عهده دار اجرای آن ها شود؛ چه اجرای احکام الهی جز از ره گذر برپایی حکومت اسلامی امکان پذیر نیست. در غیر این صورت، جامعه مسلماً به سوی هرج و مرج رفته، اختلال و بی نظمی بر همه امور آن مستولی خواهد شد).(کتاب البیع، ج 2، ص 461. )
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای نیز می فرمایند:
( ولایت فقیه که {همان حکومت است} در رهبری جامعه اسلامی و اداره ی مسایل اجتماعی در عصر و زمان،از ارکان مذهب حقّه ی اثنا عشری است که ریشه هایی در اصل امامت دارد.کسانی که بر اساس استدلال و اقامه ی برهان به آن اعتقاد ندارند،معذورند،و لکن ترویج اختلاف و تفرقه بین مسلمان برای آنها جایز نیست.) (آیت الله خامنه ای،اجوبه الاستفتاآت،ص24. )و در جای دیگر می فرمایند: (ولایت فقیه از شؤون ولایت و امامت و از اصول مذهب است و احکام راجع به ولایت،مثل سایر احکام فقهی از ادله شرعی استنباط می شود و کسی که نهایتاً بر اساس دلیل به عدم قبول ولایت رسیده معذور است) .(همان،ص27.)
( منبع:کتاب،ولایت فقیه در عصر غیبت،علیرضا رجالی تهرانی،انتشارات نبوغ،1383،صص45 تا 59 ) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 1/100128497)
- [سایر] نظر شمادرباره تشکیل حکومت دینی، در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] ضرورت وجود حکومت دینی در عصر غیبت در فلسفه سیاسی چیست؟
- [سایر] ضرورت وجود حکومت دینی در عصر غیبت در فلسفه سیاسی چیست؟
- [سایر] یکی از اهداف انقلاب، تشکیل حکومت دینی بود مبانی این حکومت دینی چیست ؟
- [سایر] لزوم تشکیل حکومت دینی در ایران چیست؟
- [سایر] نظر مشهور فقها راجع به تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت امام زمان (علیه السّلام) چیست؟ آیا تشکیل حکومت را واجب میدانند یا خیر؟ چرا؟
- [سایر] نظر مشهور فقها راجع به تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت امام علیه السّلام چیست؟ آیا تشکیل حکومت را واجب میدانند یا خیر؟ چرا؟
- [سایر] آیا وجود حکومت اسلامی قبل از حکومت امام زمان (عج) در عصر غیبت، محقق میشود؟
- [سایر] با توجه به مشکلاتی که در حکومت سبب نارضایتی مردم می شود، بهتر نیست حکومت غیر دینی تشکیل بشود تا مردم از دین زده نشوند؟
- [سایر] آیا تنها «فقیه أعلم» برای ولایت و حکومت در عصر غیبت منصوب شده یا همه فقها؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی بدون تقلید، اعمال دینی را انجام دهد, در صورتی میتواند به آنها اکتفا کند که بفهمد مطابق با واقع یا موافق احتیاط یا مطابق فتوای مرجعی بوده که وقت عمل لازم بود طبق فتوای او عمل کند; یا اکنونلازم است موافق با آن عمل نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر گنج در زمینی که جزء انفال است یافت شد مانند قلّه کوه, جنگل, علفزار و بیابان که اینها در اختیار امام(ع)است و در عصر غیبت, مِلک حکومت و دولت اسلامی است در این صورت, اگر به اجازه ولیّ مسلمین کاوش نموده بود, برای یابنده آن است و خمس دارد و اگر بدون اجازه بود, در اختیار امام(ع) و ولیّ مسلمین است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] وقتی فتوای مرجع تقلید تغییر کرد عمل کردن مقلّد به فتوای قبلی جایز نیست ولی اگر فتوای قبلی مطابق احتیاط باشد عمل به آن بنابر احتیاط مانعی ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در صورت احتمال زوال برخی از شرایط صحت تقلید, یا احتمال عوض شدن فتوای مرجع, میتوان به فتوای سابق او عمل کرد و جستجو لازم نیست؛ چنانچه بعداً ثابت شود که فتوای مرجع تقلید یا شرایط او عوض شده بود, باید نسبت به گذشته, مطابق فتوای جدید یا فتوای مرجع جدید عمل کرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر احتمال دهد فتوای مجتهد عوض شده، می تواند به فتوای سابق عمل کند و جستجو لازم نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در مسأله به فتوای مرجع تقلیدی عمل کرد و بعد از وفات وی در همان مسأله به فتوای مجتهد مطلق زنده رفتار نمود، دوباره نمیتواند آن را برابر فتوای مرجع متوفّا انجام دهد, مگر آنکه مجتهد مطلقِ زنده, در آنمسأله, فقط احتیاط کرده و مقلّد مدتی برابر آن عمل کرده باشد; در این حال, مقلّد میتواند دوباره به فتوای مرجع متوفّا رفتار کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] تا انسان یقین نکند که فتوای مجتهد عوض شده است می تواند به ان عمل نماید و اگر احتمال دهد که فتوای او عوض شده جستجو لازم نیست
- [آیت الله سیستانی] در قضای نمازهای میت، ترتیب واجب نیست مگر در نمازهایی که ادای آنها ترتیب دارد، مثل نماز ظهر و عصر، یا مغرب و عشا از یک روز چنانکه سابقاً گذشت. ولی اگر او را اجیر کرده باشند که طبق فتوای مرجع میت، یا ولی او عمل کند و آن مرجع ترتیب را لازم بداند، باید ترتیب را رعایت نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند، از دنیا برود باید از مجتهد زنده تقلید کرد، ولی کسی که در مسألهای به فتوای مجتهدی عمل کرده، اگر بعد از مردن آن مجتهد در آن مسأله به فتوای مجتهد زنده رفتار نکرده باشد، میتواند در آن مسأله به فتوای مجتهدی که از دنیا رفته باقی باشد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که به فتوای مجتهد زنده رفتار نماید.
- [آیت الله بهجت] در روز جمعه انسان میتواند بنابر اظهر به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند؛ و در عصر غیبت وجوب آن تخییری است؛ یعنی نماز جمعه کفایت از نماز ظهر میکند. شرایط و احکام نماز جمعه در بخش مربوط به آن بیان خواهد شد.