نظم سیاسی و مفهوم ان را توضیح دهید؟ تجزیه و تحلیل مفاهیم علوم سیاسی، به منظور آشکار نمودن معانی و کاربرد های خاص و متفاوت آنها در هر زمینه و متن علمی، همواره از ارزش آموزشی قابل ملاحظه ای برخوردار است. اما مشکل و بلکه معضلی که در این میان وجود دارد این است که مفاهیم مندرج در سوال و مفاهیم مشابه اجتماعی و سیاسی؛ دچار آشفتگی مفهوم می باشند. بخشی از این آشفتگی مفهوم به ذات و کنه مفاهیم اینچنینی باز می گردد که به خاطر ماهیت انسانی – اجتماعی شان، تعریف و اندراج آنها در ذیل مختصات معین و مشخص بسیار سخت می نماید و بخشی دیگر از این آشفتگی مفاهیم به ویژه مفاهیم سیاسی علت بومی داشته و به ویژگی های خاص علوم سیاسی، فقر منابع اصلی، معضل ترجمه، جعل اصطلاح، کارکرد ناقص مراجع ذیصلاح، معاصر بودن این مفاهیم و کژتابی آنها بازمی گردد. به جرات می توان مفاهیم سیاسی ای مانند : سیاست، علوم سیاسی، فلسفه سیاسی، کلام سیاسی، فلسفه علم سیاست، دولت، مشروعیت، نظام سیاسی، نظم سیاسی، ایدئولوژی، مردم سالاری و ... را جزو مفاهیم سیاسی ای برشمرد که دچار آشفتگی معنایی هستند و تبیین حدود و ثغور آنها به صورت جامع و کامل امری سهل و ممتنع می باشد. امروزه بسیاری از نظریه پردازان استدلال می کنند مفاهیم اینچنینی ذاتا مناقشه برانگیزند و کاربرد چنین مفاهیمی در هر نوشته علمی به نحو اجتناب ناپذیری ، متضمن مناقشه و مشاجره بی پایان درباره مصادیق آنهاست بدین لحاظ که حتی معیار ها و ضوابط کاربرد این مفاهیم نیز ، به طور شگفت آوری مورد مناقشه است. بعد از این توضیح مختصر و اجمالی پیرامون تعریف مفهوم نظم سیاسی گفتنی است: نظم سیاسی اغلب معادل نظام سیاسی و یا ساختار سیاسی می باشد که منظور از آن، دولت و حکومت است. دولت به معنای عام سازمان قدرت به حساب می آید. این سازمان تشکیل شده است از افراد، که معمولا با عنوان حاکمان و رهبران از آنها یاد می کنیم و نهاد ها که هر کدام کارویژه های تعریف شده مربوط به خودشان را انجام می دهند. ( کتاب درآمدی بر مستندات قرآنی فلسفه سیاسی امام خمینی، دکتر نجف لک زایی، ص 130 – 131 ، انشارات بوستان کتاب، قم، 1387) در توضیح دیگر منظور از آن مجموعه ای از افراد و نهاد ها که قوانین فائقه در یک جامعه را وضع و با پشتوانه قدرت برتری که در اختیار دارند، اجرا می کنند. نظام های سیاسی علی رغم تفاوت هایشان ، ویژگی های مشترکی نیز دارند. ویژگی های مهم نظام سیاسی یا همان دولت به معنای عام از این قرار است: 1 : دارای اقتدار عام و فراگیر هستند 2 : قوانین آنها آمرانه و حاکم بر دیگر وقررات و قوانین در هر جامعه است 3 : کاربرد مشروع قدرت منحصرا در اختیار آنهاست 4 : استمرار نظام سیاسی و دولت عضویت غیر ارادی افراد در آن( کتاب نظام سیاسی و دولت در اسلام، دکتر داوود فیرحی، ص 7 – 12 ، انتشارات سمت، 1386) البته در مواردی نیز نظم سیاسی جدا از نظام سیاسی ملاحظه می شود که در این موارد نظم سیاسی محصول نظان سیاسی و یا حتی جدا از نظام سیاسی منظور می گردد. برای مطالعه بیشتر می توانید به منابع ذیل مراجعه نمایید: 1. نظام سیاسی و دولت در اسلام، دکتر داوود فیرحی، ص 7 – 12 ، انتشارات سمت، 1386) 2. درآمدی بر جامعه شناسی سیاسی، دکتر احمد نقیب زاده، ص 165 - 169 انتشارات سمت، تهران، 1387) 3. روش شناسی علوم سیاسی، دکتر سید صادق حقیقت، انتشارات دانشگاه مفید، 1387
نظم سیاسی و مفهوم ان را توضیح دهید؟
تجزیه و تحلیل مفاهیم علوم سیاسی، به منظور آشکار نمودن معانی و کاربرد های خاص و متفاوت آنها در هر زمینه و متن علمی، همواره از ارزش آموزشی قابل ملاحظه ای برخوردار است. اما مشکل و بلکه معضلی که در این میان وجود دارد این است که مفاهیم مندرج در سوال و مفاهیم مشابه اجتماعی و سیاسی؛ دچار آشفتگی مفهوم می باشند. بخشی از این آشفتگی مفهوم به ذات و کنه مفاهیم اینچنینی باز می گردد که به خاطر ماهیت انسانی – اجتماعی شان، تعریف و اندراج آنها در ذیل مختصات معین و مشخص بسیار سخت می نماید و بخشی دیگر از این آشفتگی مفاهیم به ویژه مفاهیم سیاسی علت بومی داشته و به ویژگی های خاص علوم سیاسی، فقر منابع اصلی، معضل ترجمه، جعل اصطلاح، کارکرد ناقص مراجع ذیصلاح، معاصر بودن این مفاهیم و کژتابی آنها بازمی گردد. به جرات می توان مفاهیم سیاسی ای مانند : سیاست، علوم سیاسی، فلسفه سیاسی، کلام سیاسی، فلسفه علم سیاست، دولت، مشروعیت، نظام سیاسی، نظم سیاسی، ایدئولوژی، مردم سالاری و ... را جزو مفاهیم سیاسی ای برشمرد که دچار آشفتگی معنایی هستند و تبیین حدود و ثغور آنها به صورت جامع و کامل امری سهل و ممتنع می باشد. امروزه بسیاری از نظریه پردازان استدلال می کنند مفاهیم اینچنینی ذاتا مناقشه برانگیزند و کاربرد چنین مفاهیمی در هر نوشته علمی به نحو اجتناب ناپذیری ، متضمن مناقشه و مشاجره بی پایان درباره مصادیق آنهاست بدین لحاظ که حتی معیار ها و ضوابط کاربرد این مفاهیم نیز ، به طور شگفت آوری مورد مناقشه است. بعد از این توضیح مختصر و اجمالی پیرامون تعریف مفهوم نظم سیاسی گفتنی است: نظم سیاسی اغلب معادل نظام سیاسی و یا ساختار سیاسی می باشد که منظور از آن، دولت و حکومت است. دولت به معنای عام سازمان قدرت به حساب می آید. این سازمان تشکیل شده است از افراد، که معمولا با عنوان حاکمان و رهبران از آنها یاد می کنیم و نهاد ها که هر کدام کارویژه های تعریف شده مربوط به خودشان را انجام می دهند. ( کتاب درآمدی بر مستندات قرآنی فلسفه سیاسی امام خمینی، دکتر نجف لک زایی، ص 130 – 131 ، انشارات بوستان کتاب، قم، 1387) در توضیح دیگر منظور از آن مجموعه ای از افراد و نهاد ها که قوانین فائقه در یک جامعه را وضع و با پشتوانه قدرت برتری که در اختیار دارند، اجرا می کنند. نظام های سیاسی علی رغم تفاوت هایشان ، ویژگی های مشترکی نیز دارند. ویژگی های مهم نظام سیاسی یا همان دولت به معنای عام از این قرار است: 1 : دارای اقتدار عام و فراگیر هستند 2 : قوانین آنها آمرانه و حاکم بر دیگر وقررات و قوانین در هر جامعه است 3 : کاربرد مشروع قدرت منحصرا در اختیار آنهاست 4 : استمرار نظام سیاسی و دولت عضویت غیر ارادی افراد در آن( کتاب نظام سیاسی و دولت در اسلام، دکتر داوود فیرحی، ص 7 – 12 ، انتشارات سمت، 1386) البته در مواردی نیز نظم سیاسی جدا از نظام سیاسی ملاحظه می شود که در این موارد نظم سیاسی محصول نظان سیاسی و یا حتی جدا از نظام سیاسی منظور می گردد. برای مطالعه بیشتر می توانید به منابع ذیل مراجعه نمایید: 1. نظام سیاسی و دولت در اسلام، دکتر داوود فیرحی، ص 7 – 12 ، انتشارات سمت، 1386) 2. درآمدی بر جامعه شناسی سیاسی، دکتر احمد نقیب زاده، ص 165 - 169 انتشارات سمت، تهران، 1387) 3. روش شناسی علوم سیاسی، دکتر سید صادق حقیقت، انتشارات دانشگاه مفید، 1387
- [سایر] مفهوم واژه انقلاب در قرآن و در فرهنگ سیاسی ایران چیست؟
- [سایر] آیا در اسلام (دولت پاسخگو) وجود دارد؟ در رویکرد اسلامی چه نوع دریافتی از مفهوم حکومت میتوان دید؟ در ادبیات سیاسی مدرن مراد از دولت پاسخگو چیست؟
- [سایر] برهان نظم چیست؟
- [سایر] نظم چیست؟
- [سایر] اساس برهان نظم چیست؟
- [سایر] برهان نظم چیست؟
- [سایر] مفهوم یعنی چه؟ و تعریف مفهوم چیست؟
- [سایر] رابطه تلاوت قرآن و نظم چیست؟
- [سایر] نظم حاکم بر جهان را توضیح دهید.
- [سایر] حضرت مهدی (عج) چگونه نظم دهنده عالم هستی هستند؟
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی از حمد و سوره و ذکرهای نماز را عمداً یا احتیاطاً چند مرتبه بگوید، اشکال ندارد، مگر اینکه به نظم واجب دیگر، مثل قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در روابط سیاسی بین دولتها ی اسلامی ودُوَل اجانب ، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی ، تسلّط پیدا کنند اگر چه تسلّط سیاسی واقتصادی باشد لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند ، و دوَل اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دول اجانب، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی، تسلط پیدا کنند اگر چه تسلط سیاسی و اقتصادی باشد، لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند، و دول اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط.
- [امام خمینی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دول اجانب، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی، تسلط پیدا کنند اگر چه تسلط سیاسی و اقتصادی باشد، لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند، و دول اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و سایر دولتها، خوف آن باشد که بیگانگان بر ممالک اسلامی تسلّط پیدا کنند چه تسلّط سیاسی و چه اقتصادی باشد لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند و دول اسلامی را به قطع این گونه روابط الزام کنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مبارزه با نفوذ اقتصادی و فکری و سیاسی بیگانگان، در بلاد اسلام، بر هر مسلمان واجب است و کمک کردن به آن حرام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .ترتیب هجده جمله اذان و هفده جمله اقامه باید محفوظ باشد و اگر بر خلاف آن گفته شد , باید برابر نظم یاد شده دوباره گفته شود، مثلاً اگر (حیّ علی خیر العمل ) پیش از (حیّ علی الفلاح ) گفته شد , دوباره باید (حیّ علی خیر العمل) گفته شود.
- [آیت الله بهجت] قرآن یا دعا خواندن در نماز اشکال ندارد، مگر چهار آیهای که سجده واجب دارند و در مسئله 898 گذشت یا اینکه دعا خواندن بهطوریکه به نظم واجب در قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند و یا نفرین بر مؤمن باشد که در این صورت نماز باطل خواهد بود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر به واسطه توسعه نفوذ سیاسی یا اقتصادی و تجاری بیگانگان، خوف آن باشد که آنها بر ممالک اسلامی تسلط پیدا کنند، بر همه واجب است که از نفوذ آنان جلوگیری نموده، ایادی آنها را قطع کنند، همچنین در مورد برقرار ساختن روابط سیاسی با دولتهای غیر اسلامی باید طوری باشد که موجب ضعف و ناتوانی مسلمین یا اسارت آنها در چنگال بیگانگان یا وابستگی اقتصادی و تجاری نگردد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة توسعة نفوذ سیاسی یا اقتصادی وتجاری اجانب خوف آن باشد که تسلّط بر بلاد مسلمین پیداکنند ، واجب است بر مسلمانان ، دفاع به هر نحوکه ممکن است ، وقطع ایادی اجانب چه عمّال داخلی باشند یا خارجی .