چرا آیت الله غروی اصفهانی به کمپانی معروف هستند ؟ معنی لقبشان چیست ؟ با سلام و احترام خدمت شما، آیت الله شیخ محمدحسین غروی اصفهانی معروف به کمپانی، از فقها و اصولیین، عارف، حکیم، شاعر و فیلسوف متولد سال 1296 قمری در کاظمین می باشد. پدرش حاج محمدحسن معین التجار مشهور به کمپانی از تاجران مشهور آن شهر و مردی پارسا و بسیار با تقوا بود. خاندان محقق غروی از آن خانوادههای متدینی بودند که نسل در نسل دردیار نخجوان و آذربایجان سکونت داشتند و همیشه میان مردم جایگاه ممتازی را دارا بودند. پس از آنکه در سال 1243 در سلسله قاجارقرارداد ترکمانچای امضا شد و در نتیجه آن بخشی از قفقاز و نخجوان و قسمتی از آذربایجان از کشور جدا شد، پدرش حاج محمد حسن که تاجری درست کار و دیندار بود به همراه خانوادهاش به شهر تبریزکوچ کرد. اما در تبریز هم اوضاع را مساعد ندید و پس از چند صباحی به شهر اصفهان روی آورد سالیانی را در آن شهر سپری ساخت تا آنجا که خود و فرزندانش به اصفهانی شهرت یافتند ولی مدتی نگذشت که خاندان نخجوانی از اصفهان هم کوچ کردند تا بالاخره به شهر زیارتی و مذهبی کاظمین پناه بردند و همانجا را وطن خود شناختند در آنجا حاج محمد حسن اصفهانی (پدر غروی اصفهانی) برای خود اسم و رسمی یافت. در رابطه با چگونگی شهرت یافتن ایشان به نام کمپانی گفتنی است: این مساله از آنجا ناشی شد که پدر وی، حاج محمدحسن اصفهانی، معروف به معین التجارمسوولیت کمپانی یعنی شرکت راه آهن بغداد - کاظمین را به عهده داشت و او بود که برای نخستین بار، بانی این کار خیر شد. از اینجا و تنها به همین علت است که دیوان اشعار فرزندش، با نام دیوان کمپانی و نام آن حکیم الهی به نام آیت اللّه کمپانی معروف شد، چنان که شماری نقل کردهاند، ایشان از این اسم ناراضی بود و از شنیدن این کلمه بیگانه به شدت ناراحت میشد. کلمه کمپانی به معنای شرکت می باشد.(به نقل از سراج 24) بخشی از آثار ماندگار ایشان در رشته های مختلف عبارتند از: الف) علم اصول: (1.الاجتهاد والتقلید والعداله؛ 2.الاصول علی النهج الحدیث؛ 3.الطلب والاراده عند الامیه والمعتزله والاشاعره؛ 4.چندین رساله در مباحث مختلف اصولی؛ 5.حاشیه بر رساله قطع شیخ انصاری؛ 6.نهایة الدرایة فی شرح الکفایة، در چهار جلد) ب) علم فقه:(1.کتاب الاجاره؛ 2.صلاه الجماعه؛ 3.صلاه المسافر؛ 4.حاشیه کتاب المکاسب؛ 5.حاشیه بر کتاب الطهاره شیخ اعظم انصاری؛ 6.چندین رساله فقهی؛ 7.سه منظومه درباره اعتکاف، روزه و نماز جماعت؛ 8.الوسیله توضیح المسائل به زبان عربی؛ 9.ذخیره العباد. توضیح المسائل فارسی) ج) فلسفه و حکمت: (1.تحفه الحکیم؛ 2.رساله فی اثبات المعاد الجسمانی؛ 3.حاشیه بر اسفار ملاصدرا؛ 4.مکاتبات فلسفی و عرفانی)
چرا آیت الله غروی اصفهانی به کمپانی معروف هستند ؟ معنی لقبشان چیست ؟
با سلام و احترام خدمت شما، آیت الله شیخ محمدحسین غروی اصفهانی معروف به کمپانی، از فقها و اصولیین، عارف، حکیم، شاعر و فیلسوف متولد سال 1296 قمری در کاظمین می باشد. پدرش حاج محمدحسن معین التجار مشهور به کمپانی از تاجران مشهور آن شهر و مردی پارسا و بسیار با تقوا بود. خاندان محقق غروی از آن خانوادههای متدینی بودند که نسل در نسل دردیار نخجوان و آذربایجان سکونت داشتند و همیشه میان مردم جایگاه ممتازی را دارا بودند. پس از آنکه در سال 1243 در سلسله قاجارقرارداد ترکمانچای امضا شد و در نتیجه آن بخشی از قفقاز و نخجوان و قسمتی از آذربایجان از کشور جدا شد، پدرش حاج محمد حسن که تاجری درست کار و دیندار بود به همراه خانوادهاش به شهر تبریزکوچ کرد. اما در تبریز هم اوضاع را مساعد ندید و پس از چند صباحی به شهر اصفهان روی آورد سالیانی را در آن شهر سپری ساخت تا آنجا که خود و فرزندانش به اصفهانی شهرت یافتند ولی مدتی نگذشت که خاندان نخجوانی از اصفهان هم کوچ کردند تا بالاخره به شهر زیارتی و مذهبی کاظمین پناه بردند و همانجا را وطن خود شناختند در آنجا حاج محمد حسن اصفهانی (پدر غروی اصفهانی) برای خود اسم و رسمی یافت. در رابطه با چگونگی شهرت یافتن ایشان به نام کمپانی گفتنی است: این مساله از آنجا ناشی شد که پدر وی، حاج محمدحسن اصفهانی، معروف به معین التجارمسوولیت کمپانی یعنی شرکت راه آهن بغداد - کاظمین را به عهده داشت و او بود که برای نخستین بار، بانی این کار خیر شد. از اینجا و تنها به همین علت است که دیوان اشعار فرزندش، با نام دیوان کمپانی و نام آن حکیم الهی به نام آیت اللّه کمپانی معروف شد، چنان که شماری نقل کردهاند، ایشان از این اسم ناراضی بود و از شنیدن این کلمه بیگانه به شدت ناراحت میشد. کلمه کمپانی به معنای شرکت می باشد.(به نقل از سراج 24) بخشی از آثار ماندگار ایشان در رشته های مختلف عبارتند از: الف) علم اصول: (1.الاجتهاد والتقلید والعداله؛ 2.الاصول علی النهج الحدیث؛ 3.الطلب والاراده عند الامیه والمعتزله والاشاعره؛ 4.چندین رساله در مباحث مختلف اصولی؛ 5.حاشیه بر رساله قطع شیخ انصاری؛ 6.نهایة الدرایة فی شرح الکفایة، در چهار جلد) ب) علم فقه:(1.کتاب الاجاره؛ 2.صلاه الجماعه؛ 3.صلاه المسافر؛ 4.حاشیه کتاب المکاسب؛ 5.حاشیه بر کتاب الطهاره شیخ اعظم انصاری؛ 6.چندین رساله فقهی؛ 7.سه منظومه درباره اعتکاف، روزه و نماز جماعت؛ 8.الوسیله توضیح المسائل به زبان عربی؛ 9.ذخیره العباد. توضیح المسائل فارسی) ج) فلسفه و حکمت: (1.تحفه الحکیم؛ 2.رساله فی اثبات المعاد الجسمانی؛ 3.حاشیه بر اسفار ملاصدرا؛ 4.مکاتبات فلسفی و عرفانی)
- [سایر] برهان صدیقین از نظر محقق اصفهانی را برایم بگویید.
- [سایر] مقام معظم رهبری، آیت الله مصباح یزدی را مطهری زمان و علامه طباطبایی دوران نامیدند. خواهشمندم وجوه تشابه علامه مصباح را با آن دو بزرگوار بیان فرمایید.
- [سایر] آیا از علامه طباطبایی و آیت الله بروجردی در خصوص مسأله ولایت فقیه مطلبی و یا نظری در این خصوص وجود دارد؟
- [سایر] دلیلی که آیت الله حسن زاده برای جمع بین قرآن، فلسفه و عرفان دارند و دلیلی که علامه طباطبایی برای عدم جمع محال این سه امر را دارند بیان بفرمایید؟
- [سایر] نظر علمای بزرگ مثل امام خمینی و مقام معظم رهبری و علامه طباطبایی و آیت الله جوادی و مصباح یزدی در باب نهضت های اسلامی و مثلا انقلاب اسلامی و ماهیت آن و معنا، چرایی و چگونگی اصلاح اجتماعی چیست؟ لطف کنی
- [سایر] آیت الله سیستانی ولایت آیت الله خامنه ای را قبول دارند یا نه؟
- [سایر] 1. چرا قمه زدن؟ آیا قمه زدن همان حجامت کردن است؟ 3. در روزگار امروز دشمنان اسلام برای ضرر رساندن به اسلام از این موضوع برای تبلیغ غلط استفاده نمی کنند؟ 4. آیا درست است که آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی (ره) در زمانی واجب کردند که همه قمه بزنند؟
- [سایر] با سلام. استاد ما، از آیت الله جوادی آملی نقل کردهاند که کوروش، فیثاغورث، ارسطو، افلاطون و سقراط پیامبر بودند. آیا این 5 نفر پیامبر بودند؟ آیا ریاضیدان یا فیلسوف معروف دیگری بودند که از پیامبران باشند؟
- [سایر] آیت الله العظمی سیستانی(دامت برکاته) ولایت آیت الله العظمی خامنه ای(دامت برکاته) را قبول دارند یا نه؟
- [سایر] دیدگاه علمای معاصر و بزرگ مانند آیت الله مکارم و مرحوم آیت الله بهجت و مخصوصاً آیت الله وحید خراسانی و سیستانی نسبت به شخصیت حقیقی و حقوقی رهبر انقلاب چگونه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میخواهد امر به معروف ونهی از منکر کند باید )معروف( را از )منکر( تشخیص دهد; پس کسی که معروف ومنکر را نمیشناسد، حق ندارد بلکه نمیتواند امر به معروف ونهی از منکر نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] هر گاه شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر برای مکلف به علم یا اطمینان ثابت شد امر به معروف و نهی از منکر واجب می شود و اگر وجود یکی از شرایط مشکوک باشد واجب نیست
- [آیت الله علوی گرگانی] هدف امر به معروف برپایی واجب، وهدف نهی از منکر جلوگیری از حرام است; بنابراین در امر به معروف ونهی از منکر قصد قربت معتبر نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون مقصود از امر به معروف و نهی از منکر آن است که مرتکب فعل حرام و ترک واجب، این عمل را ترک کند، پس اگر به مجرد اظهار کراهت از این عمل - ولو به اعراض و ترک معاشرت و مراوده- مرتکب، مرتدع میشود و ترک میکند، کافی است در اداء وظیفه امر به معروف و نهی از منکر، و حاجت به امر و نهی علاوه نیست، و این، درجه اول از امر به معروف و نهی از منکر است.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر ارتکاب معصیت مثل فحش و دروغ و اهانت جایز نیست مگر آنکه آن معروف یا منکر اهم از آن معصیت باشد نظیر ترک نماز و تجاوز به عرض یا ناموس کسی.
- [آیت الله نوری همدانی] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست ، بلکه مقصود اقامة واجب و جلوگیری از حرام است . شرایط امر به معروف ونهی از منکر :
- [آیت الله سیستانی] أمر به معروف و نهی از منکر ، در صورتی واجب میشود که انجام دادن معروف و انجام دادن منکر حرام باشد ، و در این صورت امر به معروف و نهی از منکر واجب کفائی است ، و اگر بعضی از افراد به این وظیفه عمل کند ، از دیگران ساقط میشود ، ولی بر همه لازم است که اگر با فعل حرام و ترک واجبی مواجه شدند بی تفاوت نباشند ، و انزجار خود را با گفتار و کردار ابراز نمایند و این مقدار واجب عینی است . و از حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام چنین آمده است که : (أمرنا رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم أن نلقی أهل المعاصی بوجوه مکفهرّة) . (رسول أکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم به ما دستور داد که با گنهکاران با صورتی درهم کشیده مواجه شویم) . در صورتی که انجام دادن معروف مستحب است نه واجب و انجام دادن منکر مکروه است نه حرام امر به معروف و نهی از منکر ، نیز مستحب است . و در أمر به معروف و نهی از منکر باید حیثیّت و شخصیّت خلافکار در نظر گرفته شود ، که به او اذیّت و اهانت نگردد ، همچنین نباید خیلی سخت و دشوار گرفت که سبب انزجار او از دین و برنامههای دینی شود .
- [آیت الله وحید خراسانی] وجوب امر به معروف و نهی از منکر مشروط به شرایطی است اول ان که امر کننده به معروف و نهی کننده از منکر عالم به معروف و منکر باشد پس جاهل به معروف و منکر نباید متصدی امر و نهی شود و امر و نهی جاهل به معروف و منکر خود منکری است که باید از ان نهی شود دوم ان که احتمال تاثیر بدهد و اگر بداند تارک معروف و فاعل منکر به امر و نهی ترتیب اثر نمی دهد واجب نیست سوم ان که تارک معروف و فاعل منکر از ترک و فعل منصرف نباشد ولی اگر برایش انصراف حاصل شده باشد یا احتمال انصراف باشد واجب نیست چهارم ان که در ترک معروف و فعل منکر معذور نباشد و معذور مثل ان است که مقلد کسی باشد که ان فعل را واجب یا حرام نمی داند هرچند به حسب اجتهاد یا تقلید امر یا ناهی امر کننده و نهی کننده واجب و حرام باشد پنجم ان که اگر نداند امر و نهی او تاثیر می کند ضرری از امر و نهی او بر جان یا عرض یا مال مسلمانی وارد نشود و اگر بداند تاثیر می کند باید اهم و مهم را ملاحظه نماید پس چنانچه امر به معروف و نهی از منکر از جهت اهمیت فعل معروف و ترک منکر شرعا اهم از ان ضرر باشد وجوب امر به معروف و نهی از منکر ساقط نمی شود
- [امام خمینی] بیان مسأله شرعیه کفایت نمیکند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلف امر و نهی کند. مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، از بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله وحید خراسانی] امر به معروف در مستحبات مستحب است