درباره اهمیت اعتکاف و چگونگی آن توضیح دهید؟ وَ عَهِدْنا إِلی إِبْراهِیمَ وَ إِسْماعِیلَ أَنْ طَهِّرا بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَ الْعاکِفِینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ؛ (و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان، پاک و پاکیزه کنید) بقره (2)، آیه 125. اعتکاف، در لغت به معنای توقف در جایی است و در اصطلاح فقه، عبارت است از: (ماندن حداقل سه روز در مسجد، به قصد عبادت خداوند، با شرایطی خاص). مراسم اعتکاف، به زمان حضرت ابراهیم علیه السلام بر می گردد و بعد از او در بعضی از شریعت ها و در زندگی برخی از صالحان- از جمله حضرت مریم و زکریا- به چشم می خورد. با ظهور دین اسلام این امر، شکل تازه ای به خود گرفت و در میان مسلمانان به عنوان یک عبادت مستحب با آداب و شرایط خاص، رایج شد. اعتکاف عبادتی است که استحباب و فضیلت فراوان دارد و صفای خاصی به روح و جان می بخشد. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله همه ساله در ماه رمضان- به ویژه دهه آخر آن- اعتکاف می کرد و دستور می داد رختخوابش را برچینند و چادری در مسجد بر پا کنند و همیشه می فرمود: (ده روز اعتکاف در ماه رمضان، برابر با دو حج و دو عمره است). اعتکاف حکمت ها و فواید فراوانی دارد که بخشی از آنها عبارت است از: الف. ایجاد زمینه مناسب برای اندیشه و تفکر و خردورزی؛ ب. فراهم آمدن زمینه توبه و بازگشت؛ ج. فراهم شدن فرصت نیایش، نماز و تلاوت قرآن؛ د. به وجود آمدن دوره ای کوتاه برای محاسبه نفس و خودسازی که حداقل سه روز طول می کشد و انسان را از حاکمیت غریزه ها، عادت ها و اشتغالات معمول زندگی آزاد می سازد. در زمینه اعتکاف توجّه به چند امر ضروری می نماید: 1. اصل اعتکاف مستحب است؛ ولی گاهی به واسطه نذر، عهد، قسم و مانند آن واجب می شود. 2. اعتکاف باید در یکی از مساجد چهارگانه و یا در مسجد جامع شهر باشد و در غیر آن صحیح نیست (مسجد جامع مسجدی است که اقشار مختلف مردم در آن شرکت می کنند و اختصاص به محله یا صنف خاصی ندارد. مساجد چهار گانه عبارت است از: مسجد الحرام، مسجد نبوی (مدینه)، مسجد کوفه و مسجد بصره.) 3. حداقل اعتکاف سه روز است و کمتر از آن صحیح نیست؛ ولی بیش از آن اشکال ندارد. 4. این عبادت را می توان به نیابت از مردگان انجام داد. 5. اعتکاف زمان خاصی ندارد و در هر زمان که روزه صحیح باشد، اعتکاف نیز صحیح است. بنابراین کسی که نمی تواند روزه بگیرد (مانند مسافر، مریض، حائض و کسی که به عمد روزه گیرد)؛ اعتکافش صحیح نیست. بهترین زمان برای انجام دادن آن، ماه رمضان و دهه آخر آن است. 6. اگر اعتکاف با حق شوهر منافات داشت، با اجازه او باشد. 7. اگر اعتکاف باعث اذیت و آزار پدر و مادر شود، با اجازه آن دو باشد.
درباره اهمیت اعتکاف و چگونگی آن توضیح دهید؟
وَ عَهِدْنا إِلی إِبْراهِیمَ وَ إِسْماعِیلَ أَنْ طَهِّرا بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَ الْعاکِفِینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ؛ (و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان، پاک و پاکیزه کنید) بقره (2)، آیه 125.
اعتکاف، در لغت به معنای توقف در جایی است و در اصطلاح فقه، عبارت است از: (ماندن حداقل سه روز در مسجد، به قصد عبادت خداوند، با شرایطی خاص).
مراسم اعتکاف، به زمان حضرت ابراهیم علیه السلام بر می گردد و بعد از او در بعضی از شریعت ها و در زندگی برخی از صالحان- از جمله حضرت مریم و زکریا- به چشم می خورد. با ظهور دین اسلام این امر، شکل تازه ای به خود گرفت و در میان مسلمانان به عنوان یک عبادت مستحب با آداب و شرایط خاص، رایج شد.
اعتکاف عبادتی است که استحباب و فضیلت فراوان دارد و صفای خاصی به روح و جان می بخشد. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله همه ساله در ماه رمضان- به ویژه دهه آخر آن- اعتکاف می کرد و دستور می داد رختخوابش را برچینند و چادری در مسجد بر پا کنند و همیشه می فرمود: (ده روز اعتکاف در ماه رمضان، برابر با دو حج و دو عمره است).
اعتکاف حکمت ها و فواید فراوانی دارد که بخشی از آنها عبارت است از:
الف. ایجاد زمینه مناسب برای اندیشه و تفکر و خردورزی؛
ب. فراهم آمدن زمینه توبه و بازگشت؛
ج. فراهم شدن فرصت نیایش، نماز و تلاوت قرآن؛
د. به وجود آمدن دوره ای کوتاه برای محاسبه نفس و خودسازی که حداقل سه روز طول می کشد و انسان را از حاکمیت غریزه ها، عادت ها و اشتغالات معمول زندگی آزاد می سازد.
در زمینه اعتکاف توجّه به چند امر ضروری می نماید:
1. اصل اعتکاف مستحب است؛ ولی گاهی به واسطه نذر، عهد، قسم و مانند آن واجب می شود.
2. اعتکاف باید در یکی از مساجد چهارگانه و یا در مسجد جامع شهر باشد و در غیر آن صحیح نیست (مسجد جامع مسجدی است که اقشار مختلف مردم در آن شرکت می کنند و اختصاص به محله یا صنف خاصی ندارد. مساجد چهار گانه عبارت است از: مسجد الحرام، مسجد نبوی (مدینه)، مسجد کوفه و مسجد بصره.)
3. حداقل اعتکاف سه روز است و کمتر از آن صحیح نیست؛ ولی بیش از آن اشکال ندارد.
4. این عبادت را می توان به نیابت از مردگان انجام داد.
5. اعتکاف زمان خاصی ندارد و در هر زمان که روزه صحیح باشد، اعتکاف نیز صحیح است. بنابراین کسی که نمی تواند روزه بگیرد (مانند مسافر، مریض، حائض و کسی که به عمد روزه گیرد)؛ اعتکافش صحیح نیست. بهترین زمان برای انجام دادن آن، ماه رمضان و دهه آخر آن است.
6. اگر اعتکاف با حق شوهر منافات داشت، با اجازه او باشد.
7. اگر اعتکاف باعث اذیت و آزار پدر و مادر شود، با اجازه آن دو باشد.
- [سایر] درباره اهمیت اعتکاف و چگونگی آن توضیح دهید؟
- [سایر] آیا در قرآن آیه ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟
- [سایر] با توجه به اهمیت نماز، چرا در قرآن درباره کیفیت نماز خواندن مطلبی به چشم نمی خورد و درباره چگونگی نماز اختلاف نظر وجود دارد؟
- [سایر] با توجه به اهمیت نماز، چرا در قرآن درباره کیفیت نماز خواندن مطلبی به چشم نمی خورد و درباره چگونگی نماز اختلاف نظر وجود دارد؟
- [سایر] چگونگی ثبت نام در حوزه علمیه؟
- [سایر] چگونگی خلقت معصومین(ع) را بیان کنید؟
- [سایر] چگونگی معراج پیامبر(ص) را توضیح دهید؟
- [سایر] چگونگی تحدی قرآن را توضیح دهید؟
- [سایر] فدک چه سرزمینی بود چگونگی فتح شد؟
- [سایر] چگونگی پیدایش مذهب اشعری را توضیح دهید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر سهوا یکی از مبطلات اعتکاف را انجام دهد، اعتکاف او باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] - در اعتکاف، بلوغ شرط نیست و اعتکافِ بچه ممیّز هم صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] - انسان میتواند از آغاز هنگام نیتِ اعتکاف در غیر اعتکافِ واجبِ معین شرط کند که اگر مشکلی پیش آمد اعتکاف را رها کند. بنابراین وی میتواند با قرار دادن این شرط، در وقت پیش آمدن مشکل و مانع، اعتکاف را رها کند و اشکالی هم ندارد حتّی در روز سوّم، اما اگر معتکف شرط کند بدون عارض شدن هیچ سببی بتواند اعتکاف را قطع نماید، صحّت چنین شرطی، محلّ اشکال است. شایان ذکر است قرار دادن شرط مذکور (شرط رها کردن اعتکاف در اثنای آن) بعد از شروع اعتکاف یا قبل از شروع آن صحیح نیست بلکه باید همزمان و مقارن با نیت اعتکاف باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه در حال اعتکاف به خرید و فروش بپردازد، معامله او درست و اعتکاف او باطل است.
- [آیت الله سبحانی] نوجوان نابالغ که خوب و بد را تشخیص می دهد، اگر اعتکاف کند، اعتکاف او صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] - در اعتکاف اموری معتبر است: اوّل: معتکف مسلمان باشد. دوّم: معتکف عاقل باشد. سوّم: اعتکاف با قصد قربت انجام شود.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف یکی از محرّمات اعتکاف را سهواً و از روی فراموشی انجام دهد، مطلقاً مبطل اعتکاف نیست.
- [آیت الله سیستانی] - اگر شخص معتکف به وسیله ارتکاب یکی از مُفسداتی که در مسائل پیش بیان شد، اعتکافش را باطل کند، پس اگر اعتکاف واجبِ معین باشد، بنا بر احتیاط واجب باید اعتکاف را قضاء کند، و اگر اعتکاف واجبِ غیر معین باشد مثل آنکه اعتکاف را بدون آنکه در وقت معیّنی باشد نذر کند، واجب است که اعتکاف را دوباره از سر گیرد، و اگر در اعتکاف مستحب باشد و بعد از اتمام روز دوّم اعتکاف را باطل کند، بنا بر احتیاط وجوبی اعتکاف را قضاء کند و اگر قبل از اتمام روز دوم، اعتکاف مستحب را باطل کند، چیزی بر عهده او نیست و قضاء ندارد. دهم: معتکف در مکان اعتکاف باقی بماند و از آن خارج نشود مگر در مواردی که خروج شرعاً جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف عمل واحدی است ، و باید از طرف یک نفر انجام بگیرد، بنابراین نمی توان یک اعتکاف را از طرف چند نفر انجام داد، فقط می توان ثواب عمل اعتکاف را برای گروهی اهدا نمود، خواه زنده باشند، یا نه.