شناخت حضوری، چگونه شناختی است؟ (در مباحث معرفت نفس) شناخت بر دو گونه است ؛ حصولی و حضوری. شناخت حصولی ، شناخت مفهومی است. یعنی مفهوم و صورتی از معلوم نزد عالِم حاصل می گردد ؛ و عالِم به وسیله صورت ذهنی به بیرون از خود ، آگاه می شود. به عبارت دیگر علم حصولی ، علم با واسطه است ؛ یعنی در علم حصولی بین عالِم و معلوم ، صورت ذهنی واسطه می شود.ولی خود مفهوم و صورت ذهنی ، بدون واسطه در نزد عالِم حاضر است. لذا در علم حصولی مفهوم یا صورت ذهنی را (معلوم بالذات) و معلوم خارجی را که به واسطه مفهوم و صورت ذهنی شناخته می شود ، (معلوم بالعرض) می نامند. برای مثال درخت داخل باغچه ، معلوم بالعرض است ؛ امّا صورت درخت که در هنگام نگاه کردن به آن در ذهن ما پدید می آید ، معلوم بالذات است. امّا شناخت حضوری ، شناخت از راه مفهوم و صورت ذهنی نیست. بلکه در علم حضوری ، وجود خود معلوم ، نزد وجود عالِم ، حاضر می شود. لذا در علم حضوری بین عالم و معلوم هیچ واسطه ای موجود نیست. مثل علم انسان به خود و به حالات درونی خود ، نظیر حبّ و بغض و شادی و اندوه و شک و یقین خودش. علم انسان به صور ذهنی خودش نیز علم حضوری است. همین طور علم انسان به وجود قوای نفسانی خود نظیر علم به وجود عقل ، فکر ، قوّه خیال ، اراده ، اختیار و... ، علم حضوری است. یعنی انسان برای علم به این امور نیازی به استفاده از ذهن ندارد. مشاهدات انسان در هنگام خواب دیدن و همچنین مشاهدات و مکاشفات عارفانه نیز به صورت علم حضوری است . وحی و الهام انبیاء و ائمه (ع) نیز از سنخ علم حضوری است . علم مجرّدات(موجودات غیر مادّی) نیز علم حضوری است ؛ چرا که در مجرّدات حواسّ و ذهن وجود ندارد. چون لازمه وجود ذهن ، قابلیّت ؛ و لازمه قابلیّت مادّیت است. از اینجا روشن می شود که علم حصولی در خدا نیز راه نداشته و علم او به خود و همه موجودات علم حضوری است.
شناخت حضوری، چگونه شناختی است؟ (در مباحث معرفت نفس)
شناخت بر دو گونه است ؛ حصولی و حضوری. شناخت حصولی ، شناخت مفهومی است. یعنی مفهوم و صورتی از معلوم نزد عالِم حاصل می گردد ؛ و عالِم به وسیله صورت ذهنی به بیرون از خود ، آگاه می شود. به عبارت دیگر علم حصولی ، علم با واسطه است ؛ یعنی در علم حصولی بین عالِم و معلوم ، صورت ذهنی واسطه می شود.ولی خود مفهوم و صورت ذهنی ، بدون واسطه در نزد عالِم حاضر است. لذا در علم حصولی مفهوم یا صورت ذهنی را (معلوم بالذات) و معلوم خارجی را که به واسطه مفهوم و صورت ذهنی شناخته می شود ، (معلوم بالعرض) می نامند. برای مثال درخت داخل باغچه ، معلوم بالعرض است ؛ امّا صورت درخت که در هنگام نگاه کردن به آن در ذهن ما پدید می آید ، معلوم بالذات است.
امّا شناخت حضوری ، شناخت از راه مفهوم و صورت ذهنی نیست. بلکه در علم حضوری ، وجود خود معلوم ، نزد وجود عالِم ، حاضر می شود. لذا در علم حضوری بین عالم و معلوم هیچ واسطه ای موجود نیست. مثل علم انسان به خود و به حالات درونی خود ، نظیر حبّ و بغض و شادی و اندوه و شک و یقین خودش. علم انسان به صور ذهنی خودش نیز علم حضوری است. همین طور علم انسان به وجود قوای نفسانی خود نظیر علم به وجود عقل ، فکر ، قوّه خیال ، اراده ، اختیار و... ، علم حضوری است. یعنی انسان برای علم به این امور نیازی به استفاده از ذهن ندارد. مشاهدات انسان در هنگام خواب دیدن و همچنین مشاهدات و مکاشفات عارفانه نیز به صورت علم حضوری است . وحی و الهام انبیاء و ائمه (ع) نیز از سنخ علم حضوری است . علم مجرّدات(موجودات غیر مادّی) نیز علم حضوری است ؛ چرا که در مجرّدات حواسّ و ذهن وجود ندارد. چون لازمه وجود ذهن ، قابلیّت ؛ و لازمه قابلیّت مادّیت است. از اینجا روشن می شود که علم حصولی در خدا نیز راه نداشته و علم او به خود و همه موجودات علم حضوری است.
- [سایر] در مورد شناخت قلبی یا همان علم حضوری دو سؤال برای من مطرح است: 1. آیا شناخت قلبی یا معرفت باطنی که استدلال عقلی در آن راه ندارد از طریق عقل و برهان قابل اثبات است یا تنها با تجربه و درک آن می توان به وجود آن پی برد؟ 2. آیا این نوع معرفت منحصر به شناخت خداست یا می توان قلبا به موضوعات دیگر نیز معرفت پیدا کرد؟
- [سایر] معرفت خدا از راه معرفت نفس پیدا می شود، منظور از معرفت نفس چیست و چگونه به دست می آید؟
- [سایر] شناخت آیهای چه نوع شناختی است؟
- [سایر] آیا شناخت قلبی (شناختی که عقل هیچ دخالتی در آن دارد ) قابل اثبات با استدلالات عقلی هست یا خیر؟ یعنی آیا می توان با استدلال ثابت کرد که چنین شناختی وجود دارد؟ شما به اشتباه به این پاسخ داده بودید که آیا می توان معرفت های قلبی را در قالب استدلالات عقلی بیان کرد یا خیر؟!!
- [سایر] چگونه شناخت و معرفت پیدا کنیم؟
- [سایر] آیا عشق به شناخت و معرفت نیازمند است؟
- [سایر] شناخت ائمه(ع) و کسب معرفت چگونه است؟
- [سایر] حدیث معرفت نفس چیست؟ توضیح دهید؟
- [سایر] از آنجا که معرفت خدا از راه معرفت نفس پیدا می شود، خواستم بدانم منظور از «معرفت نفس» یا خود شناسی چیست و چطور می توان به آن دست پیدا کرد؟
- [سایر] رابطهی عرفان و شناخت نفس چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چون برخی از مباحث غنیمت به زمان حضور امام معصوم(علیه السلام)اختصاص دارد، از آوردن آن خود داری می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خواندن سوره توحید به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] خواندن سوره توحید به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن سوره قل هو الله به یک نفس مکروه است .
- [آیت الله مظاهری] اشخاصی که به تنگی نفس مبتلا میباشند و به دستور پزشک هنگام تنگی شدید نفس توسّط وسیلهای که حاوی مواد اکسیژنی است از راه دهان اکسیژن به ریه خودشان میرسانند روزه آنها صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن سوره )قل هو ا& احد( به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] خواندن سوره قل هو الله احد به یک نفس مکروه است
- [آیت الله خوئی] خواندن سوره" قل هو الله احد" به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله سیستانی] خواندن سوره (قل هو اللّه احد) به یک نفَس مکروه است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] خواندن سوره (قُلْ هو اللَّهُ أَحَد) به یک نفس مکروه است.