قبل از آفرینش جهان خداوند چه میکرده است؟ زمان محصول حرکت ماده است و به تعبیر فیزیکی بعد چهارم ماده میباشد؛ یعنی آن که زمان، خود از محصولات ماده و حرکت است، نه چیزی سابق بر ماده. بشر به دلیل زندگی در زمان برای هر چیزی زمان میطلبد و تصور این که چیزی باشد که در زمان نباشد، برای او دشوار است. گفتهاند: مورچه خدا را دارای دو شاخک میداند؛ چرا که خود به وسیله شاخکها میشناسد، میبوید، و.... حال انسان نیز به دلیل ماهیت زمانی خود، هر چیزی را دارای زمان میداند. حال آن که حقیقت فراتر از این است. در حقیقت زمان نیز از مخلوقات الهی است و معنا ندارد که (خداوندِ خالق زمان) در محدوده مخلوق خویش، اسیر باشد. اما این که خدا در فراتر از زمان از کجا آمده است، گفتنی است که اگر قدری در علت نخستین جهان اندیشه کنید، این حقیقت بر شما آشکار خواهد شد که علت نخستین، علتی است که خود نیازمند علت دیگر نباشد و گرنه با تسلسل بینهایت علتها روبهرو میشویم؛ یعنی آن که پاسخی که مورد قبول خرد باشد، پیدا نمیکنیم. ازاینرو بایستی موجودی باشد که او نیازمند نباشد و آن موجود، خدا است که هستی محض است و نیازی به علت ندارد (وگرنه خدا نبود بلکه او نیز موجودی همانند مخلوقات دیگر بود). معنای واجب الوجود نیز همین است؛ یعنی: (موجودی که وجودش واجب است و آن را وامدار موجودی دیگر نیست). در این مقوله حتی مادیگراها نیز قائل به ازلیت ماده و بینیازی او از علتاند وگرنه در تسلسلی هولناک گرفتار خواهند شد. برای توضیح بیشتر در این زمینه ر.ک: 1- علل گرایش به مادیگریشهید, مطهری 2- به سوی آفریدگارلطف اللَّه صافی 3- مقالات فلسفی، ج 2شهید مطهری 4- اصول فلسفه و روش رئالیسم، ج 3علامه طباطبایی 5- حرکت و زمان در فلسفه اسلامی، ج 1شهید مطهری
قبل از آفرینش جهان خداوند چه میکرده است؟
زمان محصول حرکت ماده است و به تعبیر فیزیکی بعد چهارم ماده میباشد؛ یعنی آن که زمان، خود از محصولات ماده و حرکت است، نه چیزی سابق بر ماده. بشر به دلیل زندگی در زمان برای هر چیزی زمان میطلبد و تصور این که چیزی باشد که در زمان نباشد، برای او دشوار است. گفتهاند: مورچه خدا را دارای دو شاخک میداند؛ چرا که خود به وسیله شاخکها میشناسد، میبوید، و.... حال انسان نیز به دلیل ماهیت زمانی خود، هر چیزی را دارای زمان میداند. حال آن که حقیقت فراتر از این است. در حقیقت زمان نیز از مخلوقات الهی است و معنا ندارد که (خداوندِ خالق زمان) در محدوده مخلوق خویش، اسیر باشد. اما این که خدا در فراتر از زمان از کجا آمده است، گفتنی است که اگر قدری در علت نخستین جهان اندیشه کنید، این حقیقت بر شما آشکار خواهد شد که علت نخستین، علتی است که خود نیازمند علت دیگر نباشد و گرنه با تسلسل بینهایت علتها روبهرو میشویم؛ یعنی آن که پاسخی که مورد قبول خرد باشد، پیدا نمیکنیم. ازاینرو بایستی موجودی باشد که او نیازمند نباشد و آن موجود، خدا است که هستی محض است و نیازی به علت ندارد (وگرنه خدا نبود بلکه او نیز موجودی همانند مخلوقات دیگر بود). معنای واجب الوجود نیز همین است؛ یعنی: (موجودی که وجودش واجب است و آن را وامدار موجودی دیگر نیست). در این مقوله حتی مادیگراها نیز قائل به ازلیت ماده و بینیازی او از علتاند وگرنه در تسلسلی هولناک گرفتار خواهند شد.
برای توضیح بیشتر در این زمینه ر.ک:
1- علل گرایش به مادیگریشهید, مطهری
2- به سوی آفریدگارلطف اللَّه صافی
3- مقالات فلسفی، ج 2شهید مطهری
4- اصول فلسفه و روش رئالیسم، ج 3علامه طباطبایی
5- حرکت و زمان در فلسفه اسلامی، ج 1شهید مطهری
- [سایر] هدف خدا از آفرینش جهان و انسان چه بوده است ؟
- [سایر] هدف خدا از آفرینش جهان و انسان چه بوده است ؟
- [سایر] هدف خدا از آفرینش آدمی در این جهان چه بوده؟
- [سایر] هدف خدا از آفرینش آدمی در این جهان چه بوده؟
- [سایر] خداوند متعال قبل از آفرینش جهان به چه کاری مشغول بوده؟
- [سایر] خداوند قبل از آفرینش جهان، به چه کاری مشغول بوده است؟
- [سایر] سلام دوست عزیز میخواستم یک چیزی را بدونم چرا خدا یکی است یا جهان قبل از خلقت چگونه بوده چگونه خدا به فکر افرینش جهان افتاد نمی دونم چندمی هستمکه این سوال را می کن
- [سایر] مگر خدای متعال از همه چیز بینیاز نیست؛ پس چه نیازی به آفرینش جهان داشت؟ اگر بگویید خدا فیاض است، این سؤال پدید میآید که پس خداوند باید جهان را بیافریند تا فیاض باشد؛ آیا این نوعی نیاز نیست؟
- [سایر] هدف آفرینش جهان و انسان چیست؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان وسعت جهان آفرینش چگونه است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شک کند مخرج را تطهیر کرده یا نه، اگر همیشه بعد از بول یا غائط فوراً تطهیر میکرده لازم نیست خود را تطهیر نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر شک کند که مخرج را تطهیر کرده یا نه، اگر چه همیشه بعد از بول یا غائط فوراً تطهیر میکرده، احتیاط واجب آن است که تطهیر نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شک کند که مخرج را تطهیر کرده یا نه اگرچه همیشه بعد از ادرار یا مدفوع فورا تطهیر میکرده باید خود را تطهیر نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شک کند که مخرج را تطهیر کرده یا نه، اگرچه همیشه بعد از بول یا غائط فوراً تطهیر میکرده، اقوی آن است که تطهیر نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر شک کند که مخرج را تطهیر کرده یا نه، لازم است تطهیر نماید اگرچه عادتاً همیشه بعد از بول یا غائط فوراً تطهیر میکرده.
- [آیت الله سیستانی] اگر شک کند که مخرج را تطهیر کرده یا نه ، لازم است تطهیر نماید ، اگر چه عادتاً همیشه بعد از بول یا غائط فوراً تطهیر میکرده .
- [آیت الله اردبیلی] زنی که در عدّه وفات به سر میبرد، میتواند از خانه خارج شود و برای رفع نیازهای خود رفت و آمد کند، ولی احوط آن است که شب را در همان خانهای که در زمان حیات همسرش زندگی میکرده بماند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کاری را که روزه را باطل میکند انجام دهد ولی به جهت غفلت یا به واسطه ندانستن مسأله خیال میکرده که این کار حلال است، فقط قضا بر او واجب است، هر چند میتوانسته مسأله را یاد بگیرد و در یاد گرفتن آن کوتاهی کرده که در این صورت؛ اگر چه گناهکار است، ولی کفاره لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه انسان در محلی زندگی میکرده که وطن او بوده چنانچه از آنجا اعراض کند یعنی دیگر قصد نداشته باشد در آنجا زندگی کند، هر چند گاهی به عنوان مسافرت و دیدار بستگان و دوستان به آنجا برود نمازش در آنجا شکسته است خواه در آنجا ملکی داشته باشد یا نداشته باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر در دو رکعت آخر نماز به خیال اینکه در دو رکعت اول است حمد بخواند ، یا در دو رکعت اول نماز با اینکه گمان میکرده در دو رکعت آخر است حمد بخواند ، چه پیش از رکوع بفهمد چه بعد از آن ، نمازش صحیح است .