امامان کیستند؟ به اعتقاد شیعه، امامت عبارت است از ریاست همگانی و فراگیر بر جامعه اسلامی در همه امور دینی و دنیوی. از دیدگاه شیعه چنین ریاستی فقط هنگامی مشروع و پذیرفته است که از طرف خدای متعال باشد و حتی شخص پیامبر نیز نقش استقلالی در تعیین جانشین خود نداشته آن را به امر الهی انجام داد. از این جهت امامت همانند نبوت یک منصب الهی است و همان گونه که پیامبر فقط از جانب خدا تعیین میگردد امام نیز تنها از سوی خدا به امامت منصوب میشود. از دیدگاه شیعه کسی که اصالة دارای چنین مقامی باشد معصوم از خطا در بیان احکام و معارف اسلامی و نیز مصون از گناهان خواهد بود. در واقع امام معصوم همه منصبهای پیامبر اکرم(ص) به جز نبوت و رسالت را دارد و هم سخنان او در تبیین حقایق و قوانین و معارف اسلام، حجّت است و هم فرمانهای وی در امور مختلف حکومتی، واجب الاطاعة میباشد. بدین ترتیب، اختلاف شیعه و سنی در موضوع امامت، در سه مسأله ظاهر میشود: نخست، آنکه امام باید از طرف خدای متعال، نصب شود. دوم، آنکه باید دارای علم خدادادی و مصون از خطا باشد. سوم، آن که باید معصوم از گناه باشد، (نگا: آموزش عقاید، استاد محمدتقی مصباح یزدی، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، چاپ ششم، بهار 1370 ش، صص 342 - 346). با توجه به مطالب فوق، تنها خداوند است که میتواند مقام امامت را برای امام تعیین واو را برای چنین کاری نصب کند، زیرا تنها خداوند میداند کدام یک از بندگانش از چنین علم و عصمتی بهرهمند است و این بدان خاطر است که علم و ملکات نفسانی از امور غیر محسوس است و مستقیماً به تجربه بشر در نمیآید. اما مصداقیابی مقام امامت با استفاده از برخی آیات قرآن و روایات میباشد. آیاتی که به نحوی بر شایستگی علی(ع) برای تصدی مقام امامت اشاره دارد فراوان است. علامه حلی در نهجالحق و کشف الصدق به 188 آیه از قرآن برای اثبات امامت علی(ع) استناد کرده است. این آیات بنابر احادیثی که در کتب مشهور اهل سنت از پیامبر اکرم(ص) نقل شده نشان دهنده ابعاد شخصیت علی(ع) و امامت وی میباشد، (درسنامه عقاید، همان، صص 180 - 191). امامت امامان دیگر نیز توسط رسول اکرم(ص) با عبارتها و بیانهای مختلف ابلاغ شده است در برخی روایات به تعداد دوازده تن اجمالاً تصریح شده است، در پارهای روایات تک تک نامبرده شده است و در بعضی احادیث تعداد امامان را منحصر در دوازده امام تلقی کرده است که همه آنها حکایتگر تعیین مصداق امامت توسط و از سوی رسول گرامی اسلام(ص) از طرف خداوند بوده است، (نگا: همان، صص 192 - 194).
امامان کیستند؟
امامان کیستند؟
به اعتقاد شیعه، امامت عبارت است از ریاست همگانی و فراگیر
بر جامعه اسلامی در همه امور دینی و دنیوی. از دیدگاه شیعه چنین ریاستی فقط هنگامی مشروع و پذیرفته است که از طرف خدای متعال باشد و حتی شخص پیامبر نیز نقش استقلالی در تعیین جانشین خود نداشته آن را به امر الهی انجام داد. از این جهت امامت همانند نبوت یک منصب الهی است و همان گونه که پیامبر فقط از جانب خدا تعیین میگردد امام نیز تنها از سوی خدا به امامت منصوب میشود.
از دیدگاه شیعه کسی که اصالة دارای چنین مقامی باشد معصوم از خطا در بیان احکام و معارف اسلامی و نیز مصون از گناهان خواهد بود. در واقع امام معصوم همه منصبهای پیامبر اکرم(ص) به جز نبوت و رسالت را دارد و هم سخنان او در تبیین حقایق و قوانین و معارف اسلام، حجّت است و هم فرمانهای وی در امور مختلف حکومتی، واجب الاطاعة میباشد. بدین ترتیب، اختلاف شیعه و سنی در موضوع امامت، در سه مسأله ظاهر میشود: نخست، آنکه امام باید از طرف خدای متعال، نصب شود. دوم، آنکه باید دارای علم خدادادی و مصون از خطا باشد. سوم، آن که باید معصوم از گناه باشد، (نگا: آموزش عقاید، استاد محمدتقی مصباح یزدی، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، چاپ ششم، بهار 1370 ش، صص 342 - 346). با توجه به مطالب فوق، تنها خداوند است که میتواند مقام امامت را برای امام تعیین واو را برای چنین کاری نصب کند، زیرا تنها خداوند میداند کدام یک از بندگانش از چنین علم و عصمتی بهرهمند است و این بدان خاطر است که علم و ملکات نفسانی از امور غیر محسوس است و مستقیماً به تجربه بشر در نمیآید. اما مصداقیابی مقام امامت با استفاده از برخی آیات قرآن و روایات میباشد. آیاتی که به نحوی بر شایستگی علی(ع) برای تصدی مقام امامت اشاره دارد فراوان است. علامه حلی در نهجالحق و کشف الصدق به 188 آیه از قرآن برای اثبات امامت علی(ع) استناد کرده است. این آیات بنابر احادیثی که در کتب مشهور اهل سنت از پیامبر اکرم(ص) نقل شده نشان دهنده ابعاد شخصیت علی(ع) و امامت وی میباشد، (درسنامه عقاید، همان، صص 180 - 191). امامت امامان دیگر نیز توسط رسول اکرم(ص) با عبارتها و بیانهای مختلف ابلاغ شده است در برخی روایات به تعداد دوازده تن اجمالاً تصریح شده است، در پارهای روایات تک تک نامبرده شده است و در بعضی احادیث تعداد امامان را منحصر در دوازده امام تلقی کرده است که همه آنها حکایتگر تعیین مصداق امامت توسط و از سوی رسول گرامی اسلام(ص) از طرف خداوند بوده است، (نگا: همان، صص 192 - 194).
- [سایر] معجزه امامان شیعه چیست؟
- [سایر] آیا از امامان قبل نصی بر امامت امامان کودک بوده است ؟
- [سایر] آیا عصمت امامان علیهم السلام در دوری شیعیان از گناه نیز تأثیر دارد؟ آیا این درست است که امامان برای گناهان شیعه استغفار می کردند؟
- [سایر] چه ضرورتی دارد که امام معصوم باشد و چگونه مشخص میشود که امام معصوم است؟
- [سایر] چه ضرورتی دارد که امام معصوم باشد و چگونه مشخص می شود که امام معصوم است؟
- [سایر] مجوسیان کیستند؟
- [سایر] مجوسیان کیستند؟
- [سایر] آیا امامان شیعه خلیفه ی پیامبرند؟
- [سایر] امامان(ع) از نظر سیاسی چطور حکومت می کردند؟ روش های امامان(ع) برای رسیدن به حکومت چگونه بود؟
- [سایر] دلایل عصمت امامان چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام: دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [امام خمینی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله سیستانی] شخصی که به یکی از دوازده امام علیهمالسلام از روی دشمنی دشنام دهد ، نجس است . 9 شراب :
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مجهول المالک را باید به فقیه جامع الشرای ط که نائب امام معصوم(ع)است، پرداخت کرد; یا به اذن او صدقه داد.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان نذر کند؛ باید آن را بنا بر احتیاط در تعمیر و روشنائی و فرش حرم و مانند اینها مصرف کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب و بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر با دویست هزار نماز است.