چرا انسان اشرف مخلوقات شد در حالی که درخت و حیوانات و ... فایده بیشتری دارند و عبادت خدا را هم می کنند ولی ما بشر چه؟
چرا انسان اشرف مخلوقات شد در حالی که درخت و حیوانات و ... فایده بیشتری دارند و عبادت خدا را هم می کنند ولی ما بشر چه؟ در هیچ آیه و روایتی بشر به عنوان اشرف مخلوقات معرّفی نشده ؛ آنچه قرآن کریم و روایات اهل بیت (ع) بیانگر آن هستند این حقیقت است که انسان کامل (انسان بالفعل ) اشرف از جمیع انواع مخلوقات می باشد ؛ که البته انسان کامل نیز دارای مراتب است و بین انسانهای کامل ، چهارده معصوم اشرف آنان و نبی اکرم (ص) در میان آنها ، در اوج شرافت وجودی است. بنا بر این ، نوع بشر به خاطر آنکه همواره انسانهای کامل در میان افراد آن وجود دارد اشرف انواع می باشد ؛ ولی بسیاری از افراد بشر بالقوّه اشرف مخلوقات هستند نه بالفعل ؛ لذا اگر استعدادهای الهی وجود خود را تماماً شکوفا نموده و تبدیل به انسان کامل و خلیفةالله گردند ، اشرف انواع مخلوقات خواهند بود ، در غیر این صورت ممکن است هم سطح ملائک مقرّب یا ملائک غیر مقرّب یا در سطح حیوانات یا حتّی پایین تر از آن باشد. از اینرو در قرآن کریم گاه از برخی انسانها با صفاتی حیوانی یا شیطانی یا جمادی یاد شده است. ( ... آنها همچون چهارپایان ، بلکه گمراهترند ؛ اینان همان غافلانند.) (الأعراف : 179) ( آیا گمان می‌بری بیشتر آنان می‌شنوند یا می‌فهمند؟! آنان فقط همچون چهارپایان ، بلکه گمراهترند.) (الفرقان :44) ( فَمَثَلُهُ کَمَثَلِ الْکَلْب‌ مثل او همچون سگ است. ) ( الأعراف : 176) ( کسانی که مکلّف به تورات شدند ولی حق آن را ادا نکردند، مانند درازگوشی هستند که کتابهایی حمل می‌کند.) (الجمعة:5 ) ( سپس دلهای شما بعد از این واقعه سخت شد؛ همچون سنگ، یا سخت‌تر) (البقرة:74) ( وَ کَذلِکَ جَعَلْنا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیاطینَ الْإِنْسِ وَ الْجِن ‌اینچنین در برابر هر پیامبری، دشمنی از شیاطین انس و جنّ قرار دادیم.) ‌(الأنعام:112) ( بگو: پناه می‌برم به پروردگار مردم... از شرّ وسوسه‌گر پنهانکار، که در درون سینه انسانها وسوسه می‌کند،خواه از جنّ باشد یا از انسان.) (ناس: 1 6)
عنوان سوال:

چرا انسان اشرف مخلوقات شد در حالی که درخت و حیوانات و ... فایده بیشتری دارند و عبادت خدا را هم می کنند ولی ما بشر چه؟


پاسخ:

چرا انسان اشرف مخلوقات شد در حالی که درخت و حیوانات و ... فایده بیشتری دارند و عبادت خدا را هم می کنند ولی ما بشر چه؟


در هیچ آیه و روایتی بشر به عنوان اشرف مخلوقات معرّفی نشده ؛ آنچه قرآن کریم و روایات اهل بیت (ع) بیانگر آن هستند این حقیقت است که انسان کامل (انسان بالفعل ) اشرف از جمیع انواع مخلوقات می باشد ؛ که البته انسان کامل نیز دارای مراتب است و بین انسانهای کامل ، چهارده معصوم اشرف آنان و نبی اکرم (ص) در میان آنها ، در اوج شرافت وجودی است.
بنا بر این ، نوع بشر به خاطر آنکه همواره انسانهای کامل در میان افراد آن وجود دارد اشرف انواع می باشد ؛ ولی بسیاری از افراد بشر بالقوّه اشرف مخلوقات هستند نه بالفعل ؛ لذا اگر استعدادهای الهی وجود خود را تماماً شکوفا نموده و تبدیل به انسان کامل و خلیفةالله گردند ، اشرف انواع مخلوقات خواهند بود ، در غیر این صورت ممکن است هم سطح ملائک مقرّب یا ملائک غیر مقرّب یا در سطح حیوانات یا حتّی پایین تر از آن باشد. از اینرو در قرآن کریم گاه از برخی انسانها با صفاتی حیوانی یا شیطانی یا جمادی یاد شده است.
( ... آنها همچون چهارپایان ، بلکه گمراهترند ؛ اینان همان غافلانند.) (الأعراف : 179)
( آیا گمان می‌بری بیشتر آنان می‌شنوند یا می‌فهمند؟! آنان فقط همچون چهارپایان ، بلکه گمراهترند.) (الفرقان :44)
( فَمَثَلُهُ کَمَثَلِ الْکَلْب‌ مثل او همچون سگ است. ) ( الأعراف : 176)
( کسانی که مکلّف به تورات شدند ولی حق آن را ادا نکردند، مانند درازگوشی هستند که کتابهایی حمل می‌کند.) (الجمعة:5 )
( سپس دلهای شما بعد از این واقعه سخت شد؛ همچون سنگ، یا سخت‌تر) (البقرة:74)
( وَ کَذلِکَ جَعَلْنا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیاطینَ الْإِنْسِ وَ الْجِن ‌اینچنین در برابر هر پیامبری، دشمنی از شیاطین انس و جنّ قرار دادیم.) ‌(الأنعام:112)
( بگو: پناه می‌برم به پروردگار مردم... از شرّ وسوسه‌گر پنهانکار، که در درون سینه انسانها وسوسه می‌کند،خواه از جنّ باشد یا از انسان.) (ناس: 1 6)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین