معنای قیم بودن دین چیست؟ دین وقتی قیم است که خود مستقیم باشد اگر در خود دین، نارسایی و نابسامانی و اعوجاج راه داشته باشد، هرگز قیم چیز دیگری به نام فطرت نخواهد بود، لذا خدا در وصف قرآن فرمود: (غیر ذی عوجِ) زمر/28و چون اعوجاج و کجی در قرآن نیست می تواند قیم دیگران باشد. در ارتباط با همین موضوع فرمود: (اَلحَمدُ لِلّهِ الَذی أَنزل عَلی عبده الکتاب و لم یجعل لَه عوجاَ قیماَ) کهف/1 و 2حمد خدای را که قرآن را بر بنده اش نازل کرد و در آن اعوجاج و انحرافی قرار نداد، بلکه آن را قیم قرار داد. یعنی چون در آن انحرافی نیست، قیم دیگران خواهد بود و اگر دچار اعوجاج بود، قیم نمی بود. خدای سبحان همانطور که در این سوره و موارد دیگر، قرآن را مصون از انحراف و در نتیجه قیم معرفی می کند، در سوره (روم) دین را قیم معرفی می نماید. دین الهی قیم انسان ها است و جامعه بدون دین، همانند کودک بی سرپرست است، انسان منهای دین، قوام و قیامی ندارد، اصلی که انسان را مستقیم نگاه می دارد، دین اوست و قیم انسان باید از هر اعوجاجی مصون باشد. آیة الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن ج 12 (فطرت در قرآن)
معنای قیم بودن دین چیست؟
دین وقتی قیم است که خود مستقیم باشد اگر در خود دین، نارسایی و نابسامانی و اعوجاج راه داشته باشد، هرگز قیم چیز دیگری به نام فطرت نخواهد بود، لذا خدا در وصف قرآن فرمود: (غیر ذی عوجِ) زمر/28و چون اعوجاج و کجی در قرآن نیست می تواند قیم دیگران باشد.
در ارتباط با همین موضوع فرمود: (اَلحَمدُ لِلّهِ الَذی أَنزل عَلی عبده الکتاب و لم یجعل لَه عوجاَ قیماَ) کهف/1 و 2حمد خدای را که قرآن را بر بنده اش نازل کرد و در آن اعوجاج و انحرافی قرار نداد، بلکه آن را قیم قرار داد. یعنی چون در آن انحرافی نیست، قیم دیگران خواهد بود و اگر دچار اعوجاج بود، قیم نمی بود. خدای سبحان همانطور که در این سوره و موارد دیگر، قرآن را مصون از انحراف و در نتیجه قیم معرفی می کند، در سوره (روم) دین را قیم معرفی می نماید.
دین الهی قیم انسان ها است و جامعه بدون دین، همانند کودک بی سرپرست است، انسان منهای دین، قوام و قیامی ندارد، اصلی که انسان را مستقیم نگاه می دارد، دین اوست و قیم انسان باید از هر اعوجاجی مصون باشد.
آیة الله جوادی آملی،تفسیر موضوعی قرآن ج 12 (فطرت در قرآن)
- [آیت الله بهجت] شرایط قیم چیست؟ و آیا لازم است که فرد قیّم عادل نیز باشد؟
- [سایر] ابن قیم جوزی کیست؟
- [سایر] آیا قیّم بودن شوهر موجب مردسالاری نمیگردد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] قیم کیست و چگونه تعیین می شود؟
- [سایر] مقصود از (عوج) و (قیم) در آیه (الحمدلله الذی انزل علی عبده الکتاب و لم یجعل له عوجا قیما) چیست؟ و چرا قرآن به قیم توصیف شده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرسوم است که فردی را تحت عنوان قیم برای صغار، نصب می کنند. آیا قیم حق عفو و گذشت و تخفیف دیه را دارد یا خیر؟
- [سایر] مقتضای قیم بودن قرآن بر انسانها چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه ولیّ دم فقط یک صغیر باشد، آیا قیّم او(در قتل عمد) حق درخواست قصاص قاتل را از دادگاه دارد؟ بر فرض اینکه قیم مادر یا عموی ولی دم صغیر باشد.
- [آیت الله بهجت] آیا فردی که در آستانه مرگ است، لازم است برای فرزندان کوچک خود قیّم تعیین نماید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا میشود بدون شناخت، زنی را برای فرزندان صغار خودش قیّم قرار داد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسیدارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، چنانچه به واسطه ندانستن حقّشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد ولازم نیست برای بچههایصغیر خود قیّم وسرپرست معیّن کند، ولی در صورتی که بدون قیّم مالشان از بین میرود، یا خودشان ضایع میشوند، باید برای آنان قیّم امینی معیّن نماید.
- [آیت الله سیستانی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، احتیاط واجب آن است که به آنان اطلاع دهد و لازم نیست برای بچههای صغیر خود قیم و سرپرست معین کند، ولی در صورتی که بدون قیم مالشان از بین میرود، یا خودشان ضایع میشوند، برای آنان باید قیم امینی معین نماید.
- [آیت الله مظاهری] در غیر فروعات فقهیه مانند پرداخت وجوهات شرعیّه و تعیین قیّم یا سرپرست برای اوقاف و یا تعیین وصی برای کسی که وصی ندارد، رجوع به اعلم یا رجوع به مرجع تقلید شخص، لازم نیست و رجوع به مجتهد جامع الشرایط کفایت میکند. ______ 1) در بخش سوّم این رساله، مباحث مربوط به اصول دین تحت عنوان (اصول اعتقادی) آمده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمی دانند چنانچه به واسطه ندانستن حقشان از بین برود باید به انان اطلاع دهد و لازم نیست برای بچه های صغیر خود قیم و سرپرست معین کند و لی در صورتی که بدون قیم مالشان از بین می رود یا خودشان ضایع می شوند باید برای انان قیم امینی معین نماید
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی داشته باشد یا در جایی پنهان کرده باشد که ورثه ندانند، چنانچه به واسطه ندانستن، حقّ آنان از بین برود، باید به آنان اطّلاع دهد و لازم نیست برای بچّههای صغیر خود قیّم و سرپرست معیّن کند، ولی اگر به گونهای باشد که بدون قیّم، مال آنان از بین برود یا خود آنان ضایع شوند، باید برای آنان قیّم امینی معیّن نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند ، اگر مال پیش کسی دارد یا در جائی پنهان کرده است که ورثه نمی دانند ، چنانچه به واسطة ندانستن حقّشان از بین برود به آنان اطلّاع دهد و لازم نیست برای بچّه های صغیر خود قیّم و سرپرست معیّن کند ولی در صورتی که بدون قیّم مالشان از بین می رود ، یا خودشان ضایع می شوند ؛ باید برای آنان قیّم امینی معیّن نماید .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند، اگر مالی پیش کسی دارد، یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمی دانند، چنان چه به واسطه ندانستن حقشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد، و لازم نیست برای بچه های صغیر خود قیم و سرپرست معین کند، ولی در صورتی که بدون قیم مالشان از بین می رود، یا خودشان ضایع می شوند، باید برای آنان قیّم امینی معین نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند؛ اگر مالی پیش کسی دارد یا در جائی پنهان کرده است که ورثه نمی دانند؛ چنانچه به واسطه ندانستن؛ حقشان از بین برود؛ باید به آنان اطلاع دهد و لازم نیست برای بچه های صغیر خود قیم و سرپرست معین کند؛ ولی در صورتی که بدون قیم؛ مالشان از بین می رود یا خودشان ضایع می شوند؛ برای آنان باید قیم امینی معین نماید.
- [آیت الله بروجردی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، چنانچه به واسطهی ندانستن حقّشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد و لازم نیست برای بچّههای صغیر خود قَیِّم و سرپرست معین کند، ولی در صورتی که بدون قَیِّم مالشان از بین میرود، یا خودشان ضایع میشوند، باید برای آنان قَیِّم امینی معین نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر مالی پیش کسی دارد یا در جایی پنهان کرده است که ورثه نمیدانند، چنانچه به واسط ندانستن حقشان از بین برود، باید به آنان اطلاع دهد، و لازم نیست برای بچههای صغیر خود قیّم و سرپرست معین کند، ولی در صورتی که بدون قیّم مالشان از بین میرود، یا خودشان ضایع میشوند، برای آنان باید قیّم امینی معیّن نماید.