ابوبکر پس از رسیدن به خلافت در اولین خطبه اش برای مردم گفت:( ایَها النَاس، انی ولیت علیکم و لست بخیرکم، فان اطعت فاعینونی و ان عصیت فقومونی) ( ای مردم من بر شما والی و حاکم شدم و بهتر از شما نیستم، پس اگر اطاعت کردم َ یاریم دهید و اگر تمرد و عصیان کردم به راه راست وادارید) این در حالی است که شیعه و سنی این سخن پیامبر(ص) را در مورد امام علی(ع) نقل کرده اند که فرمود:( علی مع الحق و الحق مع علی و لن یفترقا حتی یردا علی الحوض) ( علی با حق است و حق با علی است و این هر دو هرگز از هم جدا نمی شوند تا در حوض بر من وارد شوند) ( تاریخ بغداد از خطیب بغدادی ج14ص321- تاریخ ابن عساکر ج3ص119-حاکم در مستدرک ج3ص124- صحیح ترمذی ج5ص297-صواعق المحرقه ابن حجر ص 122) حال سوالی را از کلام خداوند خبیر مطرح می کنیم: ( افمن یهدی الی الحق احق ان یتبع امن لا یهدی الا ان یهدی فما لکم کیف تحکمون) ( آیا کسی که هدایت به سوی حق می کند برای پیروی شایسته تر است یا کسی که نمی تواند هدایت کند بلکه باید هدایت شود؟ شما را چه شده است؟ چگونه قضاوت می کنید؟( سوره یونس آیه 35)
ابوبکر پس از رسیدن به خلافت در اولین خطبه اش برای مردم گفت:( ایَها النَاس، انی ولیت علیکم و لست بخیرکم، فان اطعت فاعینونی و ان عصیت فقومونی) ( ای مردم من بر شما والی و حاکم شدم و بهتر از شما نیستم، پس اگر اطاعت کردم َ یاریم دهید و اگر تمرد و عصیان کردم به راه راست وادارید)
این در حالی است که شیعه و سنی این سخن پیامبر(ص) را در مورد امام علی(ع) نقل کرده اند که فرمود:( علی مع الحق و الحق مع علی و لن یفترقا حتی یردا علی الحوض) ( علی با حق است و حق با علی است و این هر دو هرگز از هم جدا نمی شوند تا در حوض بر من وارد شوند)
( تاریخ بغداد از خطیب بغدادی ج14ص321- تاریخ ابن عساکر ج3ص119-حاکم در مستدرک ج3ص124- صحیح ترمذی ج5ص297-صواعق المحرقه ابن حجر ص 122)
حال سوالی را از کلام خداوند خبیر مطرح می کنیم:
( افمن یهدی الی الحق احق ان یتبع امن لا یهدی الا ان یهدی فما لکم کیف تحکمون) ( آیا کسی که هدایت به سوی حق می کند برای پیروی شایسته تر است یا کسی که نمی تواند هدایت کند بلکه باید هدایت شود؟ شما را چه شده است؟ چگونه قضاوت می کنید؟( سوره یونس آیه 35)
- [سایر] آیا امر پیامبر (ص) به ابوبکر برای پیش نماز در دوران بیماریشان، دلیل خلافت ابوبکر نیست؟
- [سایر] در مورد خلافت ابوبکر و تذکرات ابوقحافه توضیح دهید؟
- [سایر] صحابه در مورد خلافت ابوبکر چه نظری داشتند؟
- [سایر] آیا بر خلافت ابوبکر نصی از جانب پیامبر(ص) صادر شده است؟
- [سایر] نقش قبیله اسلم در خلافت ابوبکر و در نتیجه جسارت به خانه وحی چه بود؟
- [سایر] آیا خلافت ابوبکر جریانی از پیش تعیین شده بود یا ناگهانی اتفاق افتاد؟
- [سایر] اگر در غدیر خم هزاران نفر شاهد تعیین خلافت علی (ع) بودند، چرا اصحاب به ابوبکر و عمر اعتراض نکردند؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم بر خلافت ابوبکر و عمر بشارت داده است ؟
- [سایر] اگر در غدیر خم هزاران نفر شاهد تعیین خلافت علی (ع) بودند، چرا اصحاب به ابوبکر و عمر اعتراض نکردند؟
- [سایر] اولین مسلمان چه کسی بود؟ حضرت علی (ع) یا ابوبکر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط مستحب آن است که امام در حال خطبه سخنی غیر مربوط به خطبه ها نگوید البته در فاصله بین خطبه ها و نماز، سخن گفتن بلامانع است.
- [آیت الله نوری همدانی] واجب است امام پس از خطبة اوّل مقدار کمی بنشیند وسپس به خطبه دوّم بپردازد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] واجب است امام پس از خطبه اول مقدار کمی بنشیند و سپس به خطبه دوم بپردازد.
- [آیت الله سبحانی] واجب است امام پس از خطبه اوّل کمی بنشیند و سپس به خطبه دوم بپردازد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زمان غائب بودن امام7 مستحبّ است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر، احکام زکاْ فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکاه فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله بروجردی] در زمان غائب بودن امام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبة عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زمان غایب بودن امام علیهالسلام ، مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان، دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله بهجت] محل دو خطبه در نماز عید فطر و قربان بعد از نماز است و هر خطبه بنابر احوط باید مشتمل بر همان چیزهایی باشد که خطبه جمعه مشتمل بر آن است؛ یعنی: حمد و ثنای الهی و شهادتین و سفارش به تقوا و قرائت سوره کوتاه قرآن و نشستن امام بین دو خطبه.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در زمان غایب بودن امام علیه السلام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر آن است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.