همان طور که برای اغوای ما نفس اماره و شیاطین جن و انس وجود دارد ،برای هدایت انسان هم امورهایی هست . خدا برای روح انسان دو تا چیزرا قرار داده است . روایتی از امیرالمومنین است که در حیوانات فقط شهوت وجوددارد ، ملائک فقط عبادت خدا را می کند و انسان هم شهوت ( نفس اماره ) دارد و هم عقل دارد . پس نفس به لحاظ روح نورانی است ، به لحاظ نفس اماره روح تاریکی است . در بیرون ما شیاطین انس داریم که ما را دعوت به بدی ها می کنند و در مقابل آنها انسانهای خوب داریم که ما را دعوت به خوبی ها می کنند. در مقابل شیاطین جن هم 124 هزار پیامبر داریم . فطرت الهی هم از امور مثبت است که خدا معرفت خودش را در قلب ما قرار داده است . پس انسان تجهیزاتش بیشتر از تجهیزات دشمن است یا لااقل مساوی است . پس انسان در مقابل دو راهی است که گاهی برای انسان شرایطی رخ می دهد که نیروهایی که انسان را به سمت خیر دعوت می کنند بیشتر هستند ، گاهی نیروهایی که انسان را به سمت شر دعوت می کنند بیشتر هستند . اما در هر دو صورت انسان اختیار و اراده دارد . گاهی کار سختتر است و گاهی کار آسانتر است . در نهایت ما هستیم که انتخاب می کنیم . وحی بیرونی ، عقل درونی ، نفس لوامه ، الهام های الهی و امدادهای فرشتگان در این مبارزه با ما هستند . در این مبازره خدا برای ما الگو ها قرار داد . و به ما گفت که می توانید به مقام مخلصین برسید و از تیر رس شیطان بیرون بروید . شیطان می گوید که اگر به رتبه ی مخلصین بروید من دیگر نمی توانم شما را وسوسه کنم . در این مبارزه خدا یک کار خیر ما را ده برابر بلکه دهها برابر پاداش می دهد ، در این مبارزه خدا توبه ما را عمل صالح تلقی کرد و پاداش های فراوان دارد . خداوند تجهیزات و سلاح های گوناگون در دست ما قرار داد مثل نماز ، دعا ، استغفار . ما از تجهیزات و امکانات خود غافل هستیم . اگر انسان در این مبارزه مصمم باشد می تواند بر دشمنان پیروز بشود. پس تجهیزات انسان در جبهه ی حق و باطل با هم برابر است . ما انسانی را نداریم که نه خوبی داشته باشد و نه بدی داشته باشد . ما وقتی به واقعیت نگاه می کنیم می بینیم که در درون انسان دو تا نیرو وجود دارد . یکی نیروی عقل است که انسان را دعوت به خوبی ها می کند . خدا اول عقل را آفرید و به انسان داد و بعد جهل را آفرید . البته ما فطرت را هم داریم . اینها در درون ماست . در بیرون ما پیامبران را داریم . ممکن است که انسانها در موقعیتی قرار بگیرند که فشارهای منفی بیشتر باشد . همانجا که فشار نیروهای منفی بیشتر است آزمایش ها متفاوت است . وقتی در کنکور سوالها را سخت می دهند یا آسان می دهند فرقی نمی کند زیرا امتحان کنکور است . در امتحانات سخت نمره های پایین تر است . یعنی در امتحانات سخت نمره ی قبولی ده است ولی در امتحانات آسانتر نمره ی قبولی بالاتر است . انسانی که در غرب که پر از فحشاء است زندگی می کند ، امتحان سختی دارد .
با وجود نفس اماره ، شیاطین انس و جن ، انسان چطور می تواند از عهده ی این مبارزه بیرون بیاید؟
همان طور که برای اغوای ما نفس اماره و شیاطین جن و انس وجود دارد ،برای هدایت انسان هم امورهایی هست . خدا برای روح انسان دو تا چیزرا قرار داده است . روایتی از امیرالمومنین است که در حیوانات فقط شهوت وجوددارد ، ملائک فقط عبادت خدا را می کند و انسان هم شهوت ( نفس اماره ) دارد و هم عقل دارد . پس نفس به لحاظ روح نورانی است ، به لحاظ نفس اماره روح تاریکی است . در بیرون ما شیاطین انس داریم که ما را دعوت به بدی ها می کنند و در مقابل آنها انسانهای خوب داریم که ما را دعوت به خوبی ها می کنند. در مقابل شیاطین جن هم 124 هزار پیامبر داریم . فطرت الهی هم از امور مثبت است که خدا معرفت خودش را در قلب ما قرار داده است . پس انسان تجهیزاتش بیشتر از تجهیزات دشمن است یا لااقل مساوی است . پس انسان در مقابل دو راهی است که گاهی برای انسان شرایطی رخ می دهد که نیروهایی که انسان را به سمت خیر دعوت می کنند بیشتر هستند ، گاهی نیروهایی که انسان را به سمت شر دعوت می کنند بیشتر هستند . اما در هر دو صورت انسان اختیار و اراده دارد . گاهی کار سختتر است و گاهی کار آسانتر است . در نهایت ما هستیم که انتخاب می کنیم .
وحی بیرونی ، عقل درونی ، نفس لوامه ، الهام های الهی و امدادهای فرشتگان در این مبارزه با ما هستند . در این مبازره خدا برای ما الگو ها قرار داد . و به ما گفت که می توانید به مقام مخلصین برسید و از تیر رس شیطان بیرون بروید . شیطان می گوید که اگر به رتبه ی مخلصین بروید من دیگر نمی توانم شما را وسوسه کنم . در این مبارزه خدا یک کار خیر ما را ده برابر بلکه دهها برابر پاداش می دهد ، در این مبارزه خدا توبه ما را عمل صالح تلقی کرد و پاداش های فراوان دارد . خداوند تجهیزات و سلاح های گوناگون در دست ما قرار داد مثل نماز ، دعا ، استغفار . ما از تجهیزات و امکانات خود غافل هستیم . اگر انسان در این مبارزه مصمم باشد می تواند بر دشمنان پیروز بشود. پس تجهیزات انسان در جبهه ی حق و باطل با هم برابر است .
ما انسانی را نداریم که نه خوبی داشته باشد و نه بدی داشته باشد . ما وقتی به واقعیت نگاه می کنیم می بینیم که در درون انسان دو تا نیرو وجود دارد . یکی نیروی عقل است که انسان را دعوت به خوبی ها می کند . خدا اول عقل را آفرید و به انسان داد و بعد جهل را آفرید . البته ما فطرت را هم داریم . اینها در درون ماست . در بیرون ما پیامبران را داریم . ممکن است که انسانها در موقعیتی قرار بگیرند که فشارهای منفی بیشتر باشد . همانجا که فشار نیروهای منفی بیشتر است آزمایش ها متفاوت است . وقتی در کنکور سوالها را سخت می دهند یا آسان می دهند فرقی نمی کند زیرا امتحان کنکور است . در امتحانات سخت نمره های پایین تر است . یعنی در امتحانات سخت نمره ی قبولی ده است ولی در امتحانات آسانتر نمره ی قبولی بالاتر است . انسانی که در غرب که پر از فحشاء است زندگی می کند ، امتحان سختی دارد .
- [سایر] بهترین راه های خود سازی و رام کردن شیاطین و نفس اماره چیست؟
- [سایر] به لحاظ سن بلوغ چگونه می توان با نفس اماره (غرایز جنسی ام) مبارزه کرد به طوریکه بر این نفس فائق آیم؟
- [سایر] منظور از «نفس اماره» و «نفس مطمئنه» چیست؟ آیا ممکن است انسان دارای چند نفس باشد؟
- [سایر] هدف از آفرینش انس و جن چیست؟
- [سایر] آیا شیطان همان نفس اماره است ؟ آیا شیطان هم نفس اماره داشت؟
- [سایر] منظور از وسوسههای جن و انس چیست؟
- [سایر] اگر خدا تکامل انسان ها را می خواست چرا شیطان و نفس اماره را آفرید؟
- [سایر] فرق شیطان با نفس اماره چیست؟
- [سایر] آیا شیطان از جنس جن بوده و آنها زاد و ولد کرده اند و شیاطین را بوجود آورده اند ؟
- [سایر] آیا در میان کائنات (انس، جن و ملائک) موجودی هست که خدا را مستقیما ببیند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در خبر است اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعت ثواب ششصد نماز دارد، و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود، تا به ده نفر برسند، و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شود، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله بروجردی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود، تا به ده نفر برسند و عدّهی آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند؛ هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت؛ اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نذر آن است که انسان برای خدا چیزی را در عهده خود قرار دهد و آن چیز میتواند انجام یا ترک کاری باشد.
- [آیت الله سبحانی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا بده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند; نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [امام خمینی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله مظاهری] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد، و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند، و تعداد آنان که از ده نفر گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عدّه آنان که از ده گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختان قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله اردبیلی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز را دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند، هر رکعتی ثواب ششصد نماز را دارد و هر چه بیشتر شوند، ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند و عدّه آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکّب و درختها قلم و جنّ و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند(1). =============================================================================== 1 مستدرک الوسائل، باب 1 از (أبواب صلاة الجماعة)،ح3،ج1،ص487.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازجماعت از مهمترین مستحبات و از بزرگترین شعائر اسلامی است و در روایات، فوق العاده روی آن تکیه شده است، مخصوصاً برای همسایه مسجد یا کسی که صدای اذان مسجد را می شنود بیشتر سفارش شده و سزاوار است انسان تا می تواند نمازش را با جماعت بخواند. در روایتی آمده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت آن ثواب 150 نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کند هر رکعت ثواب 600 نماز و هر قدر عدد نمازگزاران بیشتر شود ثواب نمازشان بیشتر خواهدشد و اگر عدد آنان از ده نفر بگذرد اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و ملائکه و انس و جن نویسنده شوند، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.