اگرچه خداوند در قرآن کریم فراوان انسان را تحسین کرده و او را بر بسیاری از آفریدگانش برتری داده، اما در آیاتی نیز وی را سرزنش نموده و به پست‌ترین موجودات زمینی تشبیه کرده است؛ این سرزنش و نکوهش می‌تواند به جهت نافرمانی‌های فراوان انسان از دستورات الهی باشد. در این مختصر برخی از آیاتی را که می‌توان از آنها این موضوع را فهمید بیان خواهیم کرد: 1. «ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُکُمْ مِنْ بَعْدِ ذلِکَ فَهِیَ کَالْحِجارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً وَ إِنَّ مِنَ الْحِجارَةِ لَما یَتَفَجَّرُ مِنْهُ الْأَنْهارُ وَ إِنَّ مِنْها لَما یَشَّقَّقُ فَیَخْرُجُ مِنْهُ الْماءُ وَ إِنَّ مِنْها لَما یَهْبِطُ مِنْ خَشْیَةِ اللَّهِ وَ مَا اللَّهُ بِغافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُون»؛[1] پس از آن دل‌های شما چون سنگ، سخت گردید، حتی سخت‌‏تر از سنگ که از سنگ گاه جوی‌ها روان می‌شود، و چون شکافته شود آب از آن بیرون می‌جهد، و گاه از ترس خدا از فراز به نشیب فرو غلتد، و خدا از آنچه می‌‏کنید غافل نیست. در این آیه انسان‌هایی که بر اثر گناه و نافرمانی سنگ‌دل و قسی القلب شده‌اند، و پند و اندرزها در آنها اثری ندارد، قلب آنها به سنگ و سخت‌تر از سنگ تشبیه شده است. این تعبیر به سخت‌تر از سنگ؛ از آن رو است که سنگ گاهی سودی کم یا زیاد در بر دارد و بدین ترتیب نقشی در زندگی ایفا می‌‏کند، ولی انسانی که قلبش سنگ شد، در زندگی برای خود هیچ نقش مثبتی قایل نیست و هیچ مسئولیتی را متوجّه خود نمی‌‏داند. سنگ چون شکافته شود آب از آن بیرون می‌جهد. همان‌‏گونه که گاهی سنگ خاشع درگاه الهی و سنّت‌های زندگی است: «وَ إِنَّ مِنْها لَما یَهْبِطُ مِنْ خَشْیَةِ اللَّهِ» با این تفاوت که قلب انسان سنگ دل هرگز خاشع نمی‌‏شود. 2. «ثُمَّ رَدَدْناهُ أَسْفَلَ سافِلین»؛[2] آن گاه او را فروتر از همه فروتران گردانیدیم. این آیه می‌تواند این گونه تفسیر شود که انسان در صورت مخالفت با پروردگار از تمام موجودات از جمله پست‌تر خواهد شد. 3. «وَ لَقَدْ ذَرَأْنا لِجَهَنَّمَ کَثیراً مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لا یَفْقَهُونَ بِها وَ لَهُمْ أَعْیُنٌ لا یُبْصِرُونَ بِها وَ لَهُمْ آذانٌ لا یَسْمَعُونَ بِها أُولئِکَ کَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولئِکَ هُمُ الْغافِلُونَ »؛[3] برای جهنم بسیاری از جن و انس را بیافریدیم. ایشان را دل‌هایی است که بدان نمی‌‏فهمند و چشم‌هایی است که بدان نمی‌‏بینند و گوش‌هایی است که با آن نمی‌‏شنوند. اینان همانند چارپایانند، حتی گمراه‌‏تر از آنهایند. در این آیه نیز انسان‌هایی که به دلیل لجاجت و سرسختی در مقابل سفیران وحی و مخالفت با آموزه‌های الهی، چشم و گوش خود را به روی حقایق بستند، به چارپایان و حتی پایین‌تر از آنان تشبیه شده‌اند و از آنجا که چارپایان خصوصیتی ندارند، می‌‏توان برداشت کرد که آنان حتی از جمادات نیز پست­ترند. [1] . بقره، 74. [2] . تین، 5. [3] . اعراف، 179.
اگرچه خداوند در قرآن کریم فراوان انسان را تحسین کرده و او را بر بسیاری از آفریدگانش برتری داده، اما در آیاتی نیز وی را سرزنش نموده و به پستترین موجودات زمینی تشبیه کرده است؛ این سرزنش و نکوهش میتواند به جهت نافرمانیهای فراوان انسان از دستورات الهی باشد. در این مختصر برخی از آیاتی را که میتوان از آنها این موضوع را فهمید بیان خواهیم کرد: 1. «ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُکُمْ مِنْ بَعْدِ ذلِکَ فَهِیَ کَالْحِجارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً وَ إِنَّ مِنَ الْحِجارَةِ لَما یَتَفَجَّرُ مِنْهُ الْأَنْهارُ وَ إِنَّ مِنْها لَما یَشَّقَّقُ فَیَخْرُجُ مِنْهُ الْماءُ وَ إِنَّ مِنْها لَما یَهْبِطُ مِنْ خَشْیَةِ اللَّهِ وَ مَا اللَّهُ بِغافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُون»؛[1] پس از آن دلهای شما چون سنگ، سخت گردید، حتی سختتر از سنگ که از سنگ گاه جویها روان میشود، و چون شکافته شود آب از آن بیرون میجهد، و گاه از ترس خدا از فراز به نشیب فرو غلتد، و خدا از آنچه میکنید غافل نیست. در این آیه انسانهایی که بر اثر گناه و نافرمانی سنگدل و قسی القلب شدهاند، و پند و اندرزها در آنها اثری ندارد، قلب آنها به سنگ و سختتر از سنگ تشبیه شده است. این تعبیر به سختتر از سنگ؛ از آن رو است که سنگ گاهی سودی کم یا زیاد در بر دارد و بدین ترتیب نقشی در زندگی ایفا میکند، ولی انسانی که قلبش سنگ شد، در زندگی برای خود هیچ نقش مثبتی قایل نیست و هیچ مسئولیتی را متوجّه خود نمیداند. سنگ چون شکافته شود آب از آن بیرون میجهد. همانگونه که گاهی سنگ خاشع درگاه الهی و سنّتهای زندگی است: «وَ إِنَّ مِنْها لَما یَهْبِطُ مِنْ خَشْیَةِ اللَّهِ» با این تفاوت که قلب انسان سنگ دل هرگز خاشع نمیشود. 2. «ثُمَّ رَدَدْناهُ أَسْفَلَ سافِلین»؛[2] آن گاه او را فروتر از همه فروتران گردانیدیم. این آیه میتواند این گونه تفسیر شود که انسان در صورت مخالفت با پروردگار از تمام موجودات از جمله پستتر خواهد شد. 3. «وَ لَقَدْ ذَرَأْنا لِجَهَنَّمَ کَثیراً مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لا یَفْقَهُونَ بِها وَ لَهُمْ أَعْیُنٌ لا یُبْصِرُونَ بِها وَ لَهُمْ آذانٌ لا یَسْمَعُونَ بِها أُولئِکَ کَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولئِکَ هُمُ الْغافِلُونَ »؛[3] برای جهنم بسیاری از جن و انس را بیافریدیم. ایشان را دلهایی است که بدان نمیفهمند و چشمهایی است که بدان نمیبینند و گوشهایی است که با آن نمیشنوند. اینان همانند چارپایانند، حتی گمراهتر از آنهایند. در این آیه نیز انسانهایی که به دلیل لجاجت و سرسختی در مقابل سفیران وحی و مخالفت با آموزههای الهی، چشم و گوش خود را به روی حقایق بستند، به چارپایان و حتی پایینتر از آنان تشبیه شدهاند و از آنجا که چارپایان خصوصیتی ندارند، میتوان برداشت کرد که آنان حتی از جمادات نیز پستترند. [1] . بقره، 74. [2] . تین، 5. [3] . اعراف، 179.
- [سایر] در کدام آیه از قرآن در مورد پایینتر بودن منزلت انسان از جمادات بحث شده است؟
- [سایر] مخلوقات خداوند، بجز انسان مانند حیوانات و نباتات و جمادات چگونه خالق خود را تسبیح میگویند؟ بخصوص جمادات؟
- [سایر] درباره (باز داشتن مردم از راه الله جرم بزرگ است) در کدام آیه قرآن کریم بحث شده است؟
- [سایر] تفسیر این آیه شریفه که میفرماید، شهدا زندهاند و از خداوند روزی میگیرند چیست؟ روزی آنها چیست؟ آیا مانند بقیه مردگان در برزخ هستند، یا به دلیل منزلت جای بهتری دارند؟
- [آیت الله مظاهری] سوال : نوشتن آیات قرآن بر سطوح جانبی منابر به طوری که پایینتر از نشیمنگاه قرار می گیرد چه حکمی دارد؟
- [سایر] تفسیر بحث تغییر قبله را بفرمایید؟
- [سایر] در بحث تفسیر، فرق بین (صراحت) و (ظهور) چیست؟ یعنی این که آیه ای (صریح) در یک معنا باشد یا (ظاهر) در آن معنا باشد، چه تفاوتی می کند و از کجا معلوم میشود؟
- [سایر] چرا با وجود منزلت بسیاری که شیعه برای حضرت علی و فاطمه(علیهما السلام) قائل است، در قرآن نامی از آنها برده نشده؟
- [سایر] سلام،یه سوال داشتم ازتون،تو قرآن تو یه سوره ای حرف از "غروب کردن خورشید در گل سرخ"به میان آمده،راستشو بخواین من شماره آیه و اسم سوره رو نمیدونم ولی تو همون سوره ای هستش که از "ذوالقرنین" بحث شده،(من خودم آیه رو دیدم ولی یادم نیست کجا بوده)خیلی دوست دارم تفسیر واقعی اون آیه رو بدونم ولی چون حتی اسم سوره اش رو نمیدونم، نمیتونم در موردش تحقیق کنم،لطفا راهنمایی کنید.
- [سایر] آیا در قرآن خداوند در مورد اعطای مرگ بر انسان منّت گذاشته است؟ لطفاً آیه مربوطه ذکر شود.
- [امام خمینی] اگر آیه سجده را از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد بشنود، یا از مثل گرامافون آیه سجده را بشنود، لازم نیست سجده نماید. ولی اگر از آلتی که صدای خود انسان را می رساند بشنود، واجب است سجده کند.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان از گرامافون یا ضبط صوت یا از بچة غیر ممیز که خوب و بد را نمیفهمد، یا از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد، آیه سجده را بشنود، یا گوش دهد سجده واجب نیست و همچنین است رادیو اگر به طور نوار و ضبط صوت باشد، ولی اگر شخصی ایستگاه رادیو آیة سجده را به قصد از قرآن است بخواند و انسان به واسطة رادیو گوش دهدسجده واجب است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان از گرامافون یا از بچه غیر ممیز که خوب و بد را نمی فهمد؛ یا از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد؛ آیه سجده را بشنود یا گوش دهد؛ سجده واجب نیست و همچنین است رادیو اگر به طور نوار و ضبط صوت باشد؛ ولی اگر شخصی در ایستگاه رادیو آیه سجده را به قصد اینکه از قرآن است بخواند و انسان به وسیله رادیو گوش دهد؛ سجده واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر آیة سجده را کسی که قصد خواندن قرآن ندارد . بشنود یا از مثل گرامافون آیة سجده را بشنود لازم نیست سجده نماید ، ولی اگر از آلتی که صدای خود انسان را می رساند در حال خواندن آیة سجده و یا ضبط کرده است ، بشنود واجب است سجده کند .
- [آیت الله بهجت] اگر آیه سجده را از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد، بشنود، یا از ضبط صوت بشنود، لازم نیست سجده نماید، ولی اگر از وسیلهای که مثل بلندگو صدای خود انسان را میرساند بشنود، واجب است سجده کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان از بچّهی غیر ممیز که خوب و بد را نمیفهمد، یا از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد، آیة سجده را بشنود احتیاط واجب آن است که سجده کند و همچنین است اگر مثلاً از گرامافون و رادیو آیة سجده را بشنود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند