یکی از جنبه‌های روح و نفس انسان، «ساحت عاطفی انسان» است. «عاطفه»؛ به معنای محبت و مهربانی است. و غالباً تحت تأثیر عناصر و عوامل مختلف؛ از قبیل عشق، حس جمال، و مهر و محبت قرار می‌گیرد. و نوعی میل است که جهت آن به‌سوی غیر می‌باشد. عاطفه از ویژگی‌های فطری و مثبت انسانی است و مؤمنان به داشتن آن ترغیب شده‌اند؛ از این‌رو، عاطفه از مبانی انسان‌شناسی است. در قرآن کریم و روایات همان‌گونه که به عقل اهتمام ویژه شده، به قلب نیز که کانون عواطف و محبت بوده، توجه شده است. اراده انسان تحت تأثیر بُعد عاطفی و شوقی او است؛ انسان تا نسبت به کاری اشتیاق و رغبت نیابد، اراده‌اش نسبت به آن برانگیخته نمی‌شود. اشتیاق و جنبه عاطفی انسان نیز متأثّر از بُعد شناختی و باورهای او است. مهم‌ترین عاملی که عاطفه انسانی را تقویت می‌کند، و بر خود انسان و دیگرانی که مورد محبت و عاطفه قرار می‌گیرند، تأثیر می‌گذارد، شناخت محبت و عاطفه و شیوه اجرای آن بر اساس آموزه‌های دینی است. البته آنچه گفته شد؛ تأییدی بر مکتب عاطفه‌گرایی نیست؛ چون از دیدگاه عاطفه‌گرایان، هر چیزی که عواطف انسان را تأمین کند و هر رفتاری که موجب اشباع عاطفه شود، خواه عواطف خانوادگی و خواه عواطف اجتماعی، دارای مرتبه‌ای از خیر اخلاقی است. در مقابل، هر رفتاری که عواطف آدمیان را جریحه‌دار سازد، شرّ اخلاقی است. در حالی‌که اشکالاتی بر این دیدگاه وارد است و سازگاری کامل با آموزه‌های دین اسلام ندارد.
عاطفه انسان را توصیف کنید و بفرمایید که چقدر میتواند در انسان تأثیر داشته باشد؟ و آیا عاطفه انسانی را میتوان از مبانی انسانشناسی دانست؟
یکی از جنبههای روح و نفس انسان، «ساحت عاطفی انسان» است. «عاطفه»؛ به معنای محبت و مهربانی است. و غالباً تحت تأثیر عناصر و عوامل مختلف؛ از قبیل عشق، حس جمال، و مهر و محبت قرار میگیرد. و نوعی میل است که جهت آن بهسوی غیر میباشد.
عاطفه از ویژگیهای فطری و مثبت انسانی است و مؤمنان به داشتن آن ترغیب شدهاند؛ از اینرو، عاطفه از مبانی انسانشناسی است. در قرآن کریم و روایات همانگونه که به عقل اهتمام ویژه شده، به قلب نیز که کانون عواطف و محبت بوده، توجه شده است. اراده انسان تحت تأثیر بُعد عاطفی و شوقی او است؛ انسان تا نسبت به کاری اشتیاق و رغبت نیابد، ارادهاش نسبت به آن برانگیخته نمیشود. اشتیاق و جنبه عاطفی انسان نیز متأثّر از بُعد شناختی و باورهای او است.
مهمترین عاملی که عاطفه انسانی را تقویت میکند، و بر خود انسان و دیگرانی که مورد محبت و عاطفه قرار میگیرند، تأثیر میگذارد، شناخت محبت و عاطفه و شیوه اجرای آن بر اساس آموزههای دینی است.
البته آنچه گفته شد؛ تأییدی بر مکتب عاطفهگرایی نیست؛ چون از دیدگاه عاطفهگرایان، هر چیزی که عواطف انسان را تأمین کند و هر رفتاری که موجب اشباع عاطفه شود، خواه عواطف خانوادگی و خواه عواطف اجتماعی، دارای مرتبهای از خیر اخلاقی است. در مقابل، هر رفتاری که عواطف آدمیان را جریحهدار سازد، شرّ اخلاقی است. در حالیکه اشکالاتی بر این دیدگاه وارد است و سازگاری کامل با آموزههای دین اسلام ندارد.
- [سایر] ما یقین داریم که خداوند در زندگی انسان ها تأثیر دارد، لطفاً بفرمایید تأثیر خدا در زندگی انسان ها چگونه است؟
- [سایر] با سلام و عرض ارادت؛ لطفاً بفرمایید تفاوت مبانی عقلی و مبانی نقلی از حیث واژهشناسی و مفهومشناسی چیست؟
- [سایر] در خطبه 233 نهج البلاغه حضرت علی(ع) مردم این دوره را چگونه توصیف میکند؟ و چه نتیجهای میتوان گرفت؟
- [سایر] چرا در قرآن انسان عجول و بخیل توصیف شده، آیا این تبرئه انسان نیست؟
- [سایر] چگونه میتوان به وسیله گوش کردن، بر روی مخاطب خود تأثیر گذاشت؟
- [سایر] آیا هر انسانی میتواند به درجهای نزد خداوند برسد که لوح محفوظ بر او آشکار شود؟
- [سایر] تأثیر اینترنت را چگونه ارزیابی میکنید؟ با چه راهکارهایی میتوان از این پدیده برای گسترش فرهنگ اسلامی بهره جست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر دندان طبیعی یا مصنوعی فردی، در اثر ایراد صدمه عمدی یا غیر عمدی شکسته شود چنانچه شکسته شدن دندان در زیبائی چهره مصدوم یا لحن سخن گفتن وی تأثیر منفی داشته باشد بفرمائید : آیا مجنی علیه میتواند حسب مورد علاوه بر قصاص، یا خسارت، برای از بین رفتن زیبائی چهره یا تأثیر منفی در لحن گفتار، ارش بگیرد؟
- [سایر] با توجه به اینکه دعا ماهیت معنوی دارد، آیا دعا کردن در زمان حال علاوه بر تاثیر گذاشتن بر زمان آینده میتواند بر زمان گذشته هم تاثیر بگذارد؟
- [سایر] آیا خدا بدون کمک انسان می تواند انسانی را خلق کند؟
- [آیت الله مظاهری] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که اطمینان کند وقت داخل شده است یا یک نفر ثقه به داخل شدن وقت خبر دهد. بنابراین اذان انسان وقت شناس و مورد اطمینان کافی است چنانکه به گفته منجّم ثقه هم میتوان اکتفا نمود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان برای نماز میت و زیارت اهل قبور و رفتن به مسجد و حرم معصومین علیهمالسلام و برای همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن آن و مسّ حاشیه قرآن و برای خوابیدن وضو بگیرد و نیز مستحب است کسی که وضو دارد دوباره وضو بگیرد و اگر برای یکی از این کارها وضو بگیرد، هر کاری را که میتوان با وضو انجام داد، میتواند انجام دهد، مثلاً میتواند با آن وضو نماز بخواند. چیزهایی که وضو را باطل میکند
- [آیت الله خوئی] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود: که یقین کند وقت داخل شده است، یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند. بلکه باذان شخصی که وقتشناس و مورد اطمینان باشد یا به خبر دادن او به دخول وقت نیز میتوان اکتفا نمود.
- [آیت الله سیستانی] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که یقین کند وقت داخل شده است ، یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند ، بلکه به اذان و به خبر شخصی که مکلف بداند شدیداً مراعات دخول وقت را میکند چنانچه موجب اطمینان شود نیز میتوان اکتفا نمود .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که انسان ضامن بدهی او میشود باید بدهکار باشد؛ بلکه اگر کسی بخواهد از دیگری قرض کند حتی اگر هنوز قرض نکرده باشد، میتوان ضامن او شد.
- [آیت الله مظاهری] انسان باید از مجتهد زنده تقلید کند و اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، میتوان در همه مسائل بر تقلید او باقی بود، گرچه به هیچ یک از فتواهای او عمل نکرده باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ریشه درخت همسایه در ملک انسان بیاید، میتواند از آن جلوگیری کند و چنانچه ضرری هم از ریشه درخت به او برسد میتواند از صاحب درخت بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] جایی که انسان باید تقیّه کند میتواند بر فرش و مانند آن سجده نماید، و چنانچه میتواند، لازم است برای نماز به جای دیگر برود.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند از طرف دیگری وکیل شود و مال او را اجاره دهد.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.