دانشمندان اسلامی، واژه‏ی «اسرائیلیات» را بر تمامی عقاید غیر اسلامی به‏ویژه آن دسته از عقاید و افسانه‏هایی که یهود و نصارا از قرن اوّل هجری وارد دین اسلام کرده‏اند، اطلاق نموده‏اند. این کلمه در ظاهر اشاره به روایت‌هایی دارد که از یهودیان وارد شده است. اما در واقع این اصطلاح هم یهودیان و هم غیر یهودیانی که مسلمان نیستند را در بر می‌گیرد و تنها از باب این‌که بیشتر این گفتارها و روایات از یهودیان می‌باشد؛ لذا به اسرائیلیات معروف شده است. «اسرائیلیات» را می‌توان در روایات با موضوعات این‌چنینی جست‌وجو کرد: روایات تاریخی، که اغلب برای تکمیل اطّلاعات مجملی به‏کار می‏رود که در کتاب وحیانی راجع به شخصیت‏های کتاب مقدس، به‏ویژه پیامبران بیان شده است. روایات آموزنده‏ی اخلاقی که بیشتر در قالب تاریخ بنی اسرائیل قرار می‏گیرد. افسانه‏های مربوط به عقاید و رسوم باستانی که بدون دلیل، آشکارا از منابع یهودی گرفته شده است‏. همچنین این نوع از روایات را نمی‌توان بدون تحقیق و بررسی رد کرد. اسرائیلیات را براساس صدق و کذب آنها می‌توان این‌گونه تقسیم کرد: 1. روایاتی که صحّت و درستی آنها معلوم است و شواهدی بر صدق آنها وجود دارد. 2. روایاتی که کذب و نادرستی آنها معلوم است و شواهدی بر نادرستی آنها موجود است. 3. روایاتی که نه دلیلی بر درستی و نه دلیلی بر کذب آنها در دست نیست. براساس این تقسیم به راحتی می‌توان حکم آنها را نیز دریافت. یقیناً پذیرش قسم اول نه تنها هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند، بلکه وجود ادله و قرائن، ما را ملزم به پذیرش آنها می‌کند. به همین ترتیب رد و انکار قسم دوم نیز کاملاً عقلانی و مورد تأیید می‌باشد. اما در مقابل قسم سوم باید جانب احتیاط را مقدم داشت و اگر ضرورتی ایجاد نکرد از پذیرش یا رد آن پرهیز کنیم.
اسرائیلیات چیست؟ آیا این روایات معتبر هستند؟
دانشمندان اسلامی، واژهی «اسرائیلیات» را بر تمامی عقاید غیر اسلامی بهویژه آن دسته از عقاید و افسانههایی که یهود و نصارا از قرن اوّل هجری وارد دین اسلام کردهاند، اطلاق نمودهاند.
این کلمه در ظاهر اشاره به روایتهایی دارد که از یهودیان وارد شده است. اما در واقع این اصطلاح هم یهودیان و هم غیر یهودیانی که مسلمان نیستند را در بر میگیرد و تنها از باب اینکه بیشتر این گفتارها و روایات از یهودیان میباشد؛ لذا به اسرائیلیات معروف شده است.
«اسرائیلیات» را میتوان در روایات با موضوعات اینچنینی جستوجو کرد: روایات تاریخی، که اغلب برای تکمیل اطّلاعات مجملی بهکار میرود که در کتاب وحیانی راجع به شخصیتهای کتاب مقدس، بهویژه پیامبران بیان شده است. روایات آموزندهی اخلاقی که بیشتر در قالب تاریخ بنی اسرائیل قرار میگیرد. افسانههای مربوط به عقاید و رسوم باستانی که بدون دلیل، آشکارا از منابع یهودی گرفته شده است.
همچنین این نوع از روایات را نمیتوان بدون تحقیق و بررسی رد کرد. اسرائیلیات را براساس صدق و کذب آنها میتوان اینگونه تقسیم کرد:
1. روایاتی که صحّت و درستی آنها معلوم است و شواهدی بر صدق آنها وجود دارد.
2. روایاتی که کذب و نادرستی آنها معلوم است و شواهدی بر نادرستی آنها موجود است.
3. روایاتی که نه دلیلی بر درستی و نه دلیلی بر کذب آنها در دست نیست.
براساس این تقسیم به راحتی میتوان حکم آنها را نیز دریافت. یقیناً پذیرش قسم اول نه تنها هیچ مشکلی ایجاد نمیکند، بلکه وجود ادله و قرائن، ما را ملزم به پذیرش آنها میکند. به همین ترتیب رد و انکار قسم دوم نیز کاملاً عقلانی و مورد تأیید میباشد. اما در مقابل قسم سوم باید جانب احتیاط را مقدم داشت و اگر ضرورتی ایجاد نکرد از پذیرش یا رد آن پرهیز کنیم.
- [سایر] اسرائیلیات چیست؟ آیا این روایات معتبر هستند؟
- [سایر] سلام ببخشید چند تا حدیث معتبر درباره ولایت فقیه و چند تا حدیث معتبر درباره ولایت مطلقه فقیه برام بفرستید
- [سایر] آیا حدیث معروف به «حدیث کساء» [آنچه در آخر مفاتیح الجنان آمده ] معتبر است؟
- [سایر] آیا شیعیان فقط احادیث دوازده امام خود را معتبر میدانند و روایات صحابه را قبول ندارند؟
- [سایر] آیا روایت (أنا مدینة العلم) با سند معتبر در منابع اهل سنت نقل شده است؟
- [سایر] کتاب های معتبر شیعه در خصوص حدیث چیست؟
- [سایر] آیا اسرائیلیات در تفسیر وارد شده است؟ چرا؟
- [سایر] اعتبار سند حدیث معراج در رابطه با عذاب زنان به چه صورت است؟ آیا این حدیث به صورت قطعی معتبر است؟
- [سایر] آیا آیات و روایات منصوص و معتبر در حرمت غنا و موسیقی وجود دارد؟
- [سایر] آیا این روایت معتبر است که شب قدر همان فاطمه زهراست؟
- [آیت الله اردبیلی] اقرار شخص فقط علیه خودش معتبر است، پس اقرار او علیه دیگران و همچنین به نفع خود معتبر نیست.
- [آیت الله بهجت] شرایطی که در طلاق خُلع نسبت به زن و شوهر معتبر است و در کتب مفصّل آمده، در طلاق مُبارات نیز معتبر است و شرایطی که در اصل طلاق معتبر بود، در هر یک از طلاق خلع و مبارات نیز معتبر است.
- [آیت الله سبحانی] در اعتکاف، آنچه معتبر است، مکث در مسجد است، و حالت خاصّی در آن معتبر نیست، می تواند بنشیند یا دراز بکشد با بخوابد و یا راه برود.
- [آیت الله سبحانی] امام و مستمعان باید در حال خطبه دارای طهارتی باشند که برای نماز معتبر است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط مستحب آن است که امام و مستمعین در حال خطبه، واجد طهارت کامل (که برای نماز معتبر است) باشند.
- [آیت الله مظاهری] حاکم شرع در اجرای حدود باید طبق موازین شرعی حکم کند و علم او در اثبات جرم معتبر نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] احتیاط مستحبّآن است که امام ومُسْتَمِعین در حال خطبه واجد طهارت کامل (که برای نماز معتبر است ) باشند .
- [آیت الله سیستانی] احتیاط مستحب آن است که اول کافور را به پیشانی میّت بمالند ، ولی در جاهای دیگر ترتیب معتبر نیست .
- [آیت الله سیستانی] - در اعتکاف اموری معتبر است: اوّل: معتکف مسلمان باشد. دوّم: معتکف عاقل باشد. سوّم: اعتکاف با قصد قربت انجام شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] معتبر است هبه کننده عاقل وبالغ وقاصد باشد وبر هبه اکراه نشده باشد وبه واسطه سفاهت وافلاس ممنوع از تصرف در مالش نباشد ومالک مالی باشد که می بخشد یا بر ان ولایت داشته باشد وگرنه ان هبه فضولی است وصحت ان منوط به اجازه کسی است که اجازه او معتبر است