در این آیه شریفه، نخست؛ خداوند، نور آسمان‌ها و زمین معرّفی شده است. سپس به تشبیه این نور الهی پرداخته می‌شود. مفسران اسلامی در این‌که محتوای این تشبیه چیست و به اصطلاح «مشبّه» کدام نور الهی است تفسیرهای گوناگونی دارند؛ مانند نور هدایت، قرآن کریم، و پیامبر اسلام(ص)، که روح همه آنها در واقع یک چیز است و آن همان نور «هدایت» است که از قرآن و وحی و وجود پیامبران سرچشمه می‌گیرد، و با دلائل توحید آبیاری می‌شود، و نتیجه آن تسلیم در برابر فرمان خدا است. اگر به روایات ائمه معصومین(ع) که در ذیل این آیه رسیده است، بنگریم؛ مصادیق معنوی مختلفی به عنوان تفسیر بیان شده است؛ مانند این‌که «لا شَرْقِیَّةٍ وَ لا غَرْبِیَّةٍ» به نفی گرایش‌های یهود و نصارا تفسیر شده است، که در حقیقت چهره دیگری از نور هدایت و ایمان، و بیان مصداق روشنی از آن است. با این وجود، اگرچه شعار «نه شرقی و نه غربی» ممکن است الهام گرفته از این آیه باشد، اما معنای صریح «لا شَرْقِیَّةٍ وَ لا غَرْبِیَّةٍ» در قرآن را نمی‌توان این شعار جمهوری اسلامی دانست. اما ممکن است گفته شود؛ از آن‌جایی که در احادیث، عبارت «لا شرقیة و لا غربیة» به نفی عقاید و گرایش‌های یهود و نصارا تفسیر شده است؛ هدف از شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» نیز این است که کشور ایران تنها هدف خود را اجرای دستورات اسلام قرار داده و برای پیشرفت کشور در زمینه‌های مختلف؛ به روش‌ها و اندیشه‌های اسلامی اهتمام داشته باشد، نه روش‌ها و افکار غیر اسلامی. بنابراین، در واقع این شعار جمهوری اسلامی برگرفته از محتوای یکی از مصادیق عبارت قرآنی «لا شرقیة و لا غربیة» خواهد بود.
تفسیر آیه 35 سوره نور چیست؟ و اینکه در این آیه عبارت (نه شرقی نه غربی) وجود دارد که شعار جمهوری اسلامی ایران است آیا این دو با هم ربطی دارند؟
در این آیه شریفه، نخست؛ خداوند، نور آسمانها و زمین معرّفی شده است. سپس به تشبیه این نور الهی پرداخته میشود. مفسران اسلامی در اینکه محتوای این تشبیه چیست و به اصطلاح «مشبّه» کدام نور الهی است تفسیرهای گوناگونی دارند؛ مانند نور هدایت، قرآن کریم، و پیامبر اسلام(ص)، که روح همه آنها در واقع یک چیز است و آن همان نور «هدایت» است که از قرآن و وحی و وجود پیامبران سرچشمه میگیرد، و با دلائل توحید آبیاری میشود، و نتیجه آن تسلیم در برابر فرمان خدا است.
اگر به روایات ائمه معصومین(ع) که در ذیل این آیه رسیده است، بنگریم؛ مصادیق معنوی مختلفی به عنوان تفسیر بیان شده است؛ مانند اینکه «لا شَرْقِیَّةٍ وَ لا غَرْبِیَّةٍ» به نفی گرایشهای یهود و نصارا تفسیر شده است، که در حقیقت چهره دیگری از نور هدایت و ایمان، و بیان مصداق روشنی از آن است.
با این وجود، اگرچه شعار «نه شرقی و نه غربی» ممکن است الهام گرفته از این آیه باشد، اما معنای صریح «لا شَرْقِیَّةٍ وَ لا غَرْبِیَّةٍ» در قرآن را نمیتوان این شعار جمهوری اسلامی دانست.
اما ممکن است گفته شود؛ از آنجایی که در احادیث، عبارت «لا شرقیة و لا غربیة» به نفی عقاید و گرایشهای یهود و نصارا تفسیر شده است؛ هدف از شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» نیز این است که کشور ایران تنها هدف خود را اجرای دستورات اسلام قرار داده و برای پیشرفت کشور در زمینههای مختلف؛ به روشها و اندیشههای اسلامی اهتمام داشته باشد، نه روشها و افکار غیر اسلامی. بنابراین، در واقع این شعار جمهوری اسلامی برگرفته از محتوای یکی از مصادیق عبارت قرآنی «لا شرقیة و لا غربیة» خواهد بود.
- [سایر] تفسیر و نشان نزول آیه 35 از سوره نور را بیان کنید؟
- [سایر] چرا ما از غرب بریده ایم اما عملاً از شرق پیروی می کنیم و این متناقض با شعار نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی است؟!
- [سایر] تفسیر آیه های 30 و31 سوره نور، چیست؟
- [سایر] جریان نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی چیست؟ و چرا این جمله اصلا بیان شده است؟
- [سایر] تفسیر ایات 6 سوره انشقاق ، 2 سوره ملک ، 35 سوره انبیاء ، 56 سوره بقره را بفرمایید؟
- [سایر] مفسران شیعه در تفسیر آیات 23 تا 26 سوره نور چه گفتهاند؟
- [سایر] «جمهوری اسلامی» را چگونه تفسیر میفرمایید؟ آیا جمهوری در نظام اسلامی، با نظامهای غیر اسلامی تفاوت دارد؟
- [سایر] تفسیر «لا تجعلوا دعاء الرسول»، «یتسللون منکم لواذا» و «فلیحذر الذین»، در آیه 63 سوره نور چیست؟
- [سایر] جمهوری اسلامی را چگونه تفسیر می فرمایید؟ آیا ((جمهوری اسلامی)) در نظام اسلامی با ((جمهوری)) درنظام های غیر اسلامی تفاوت دارد؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید. تفسیر آیه 159 سوره انعام با فرض اینکه منظور از تفرقه، تفرقه در دین اسلام باشد، چیست؟!