عقل و اندیشه بشری قادر بر شناخت دقیق و جزئی چگونگی خلقت و پیدایش موجودات نیست. آنچه برای انسان امکان دارد شناخت قواعد کلی چگونگی خلقت است؛ مثلاً عقل انسان می‌‌فهمد که فیض از سوی خداوند از راه واسطه یا وسائط به صورت مخلوقات در می‌آید و به این شکل بروز و ظهور می‌کند. اما این‌که فیض مطلق چگونه از حالت اطلاقی به صورت خاص و مقید در می‌آید؟ از دسترس علم بشری خارج است. البته در مورد این‌که اولین واسطه چیست؟ نیز نظریات مختلفی ارائه شده است؛ شاید بهترین نظریه در میان نظریات این است که نور وجود پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) اولین واسطه فیض هستند.[1] علاوه بر این‌که عقل انسان می‌‌فهمد جهان هستی بر اساس علت و معلول، سبب و مسبب بنا شده است و خلقت انسان نیز مانند خلقت موجودات دیگر دارای مراحل است.[2] اما چگونگی وساطت این واسطه‌ها در هر مرحله برای ما معلوم نیست و اطلاع دقیقی از آن نداریم. [1] . برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ‌های: 24275 و 11013. [2] . برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ‌های: 1175، 731 و 515.
عقل و اندیشه بشری قادر بر شناخت دقیق و جزئی چگونگی خلقت و پیدایش موجودات نیست. آنچه برای انسان امکان دارد شناخت قواعد کلی چگونگی خلقت است؛ مثلاً عقل انسان میفهمد که فیض از سوی خداوند از راه واسطه یا وسائط به صورت مخلوقات در میآید و به این شکل بروز و ظهور میکند. اما اینکه فیض مطلق چگونه از حالت اطلاقی به صورت خاص و مقید در میآید؟ از دسترس علم بشری خارج است. البته در مورد اینکه اولین واسطه چیست؟ نیز نظریات مختلفی ارائه شده است؛ شاید بهترین نظریه در میان نظریات این است که نور وجود پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) اولین واسطه فیض هستند.[1]
علاوه بر اینکه عقل انسان میفهمد جهان هستی بر اساس علت و معلول، سبب و مسبب بنا شده است و خلقت انسان نیز مانند خلقت موجودات دیگر دارای مراحل است.[2] اما چگونگی وساطت این واسطهها در هر مرحله برای ما معلوم نیست و اطلاع دقیقی از آن نداریم. [1] . برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخهای: 24275 و 11013. [2] . برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخهای: 1175، 731 و 515.
- [سایر] قبل از خلقت این عالم چه چیزی بوده و خداوند چگونه رحمت و فیض خود را جاری می کرده؟
- [سایر] چرا تعابیر قرآن درباره ماده اولیه خلق انسان متفاوت است؟
- [سایر] آیا برای خلق شدن روح باید اول جسم خلق شود؟ و یا همهی ارواح انسانها تا آخر دنیا خلق شده است؟ خداوند بعد از ساختن جسم حضرت آدم(ع)، در او روح دمید و انسان خلق شد، آیا این دلیل بر تقدم خلقت جسم بر روح نمیباشد؟ با توجه به اینکه در روایات آمده است که حدود دو هزار سال قبل از خلقت حضرت آدم(ع)، ارواح ائمه اطهار خلق شده بود و جسم ایشان هنوز خلق نشده بود.
- [سایر] خلقت ماده اولیه توسط خداوند چگونه می باشد؟ آیا چیزی غیر از خدا و در عرض خدا وجود داشته است.
- [سایر] مگر خدا مستقیماً نمیتواند فیض به بندگان برساند که واسطه قرار داده است؟
- [آیت الله نوری همدانی] الف اینکه می گویند خلقت آدم پس از خلقت انسان بوده یعنی چه ؟ آیا انسان با آدم فرق دارد ؟ ب خداوند می فرماید که (ای محمّد ! اگر تو نبودی جهان را خلق نمی کردم ) لطفا بفرمایید که چرا خداوند ، جهان را آفریده و بعد از یک مدتی بسیار طولانی آدم را خلق کرده و باز بعد از یک مدت طولانی پیامبر( صلی الله علیه و آله وسلم ) را فرستاده و بعد ایشان را از این جهان بردند ، چرا خداوند از همان ابتدا پیامبر را خلق نفرمودند ؟
- [سایر] آغاز خلقت از چه زمانی بود؟ آیا خدا نیازی به خلقت انسان داشت؟
- [سایر] آغاز خلقت از چه زمانی بوده و آیا خدا یک باره تصمیم به خلقت انسان گرفت؟
- [سایر] خداوند خلق میکند انسان هم این کار را میکند! فرق بین این دو خلق چیست؟
- [سایر] نقش واسطه ها در تقرب به خدا چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه ای که از انسان به واسطه مستی فوت شده، باید قضا نماید، اگر چه چیزی را که به واسطه آن مست شده، برای معالجه خورده باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزهای که از انسان به واسطه مستی فوت شود، باید قضا نماید اگرچه چیزی را که به واسطه آن مست شده، برای معالجه خورده باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزهای را که از انسان به واسطه مستی فوت شده، باید قضا نماید، اگر چه چیزی را که به واسطه آن مست شده، برای معالجه خورده باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] روزه ای که از انسان به واسطه مستی فوت شده باید قضا نماید اگر چه چیزی را که به واسطه ان مست شده برای معالجه خورده باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] روزه ای که از انسان به واسطه مستی فوت شده؛ باید قضا نماید؛ اگرچه چیزی را که به واسطه آن مست شده؛ برای معالجه خورده باشد.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست که خلقت بچّه تمام باشد، بلکه اگر خون بستهای هم از رحم زن خارج شود و خود زن بداند، یا یک نفر قابله بگوید که اگر در رحم میماند انسان میشد، خونی که میبیند نفاس است.
- [آیت الله اردبیلی] اعتکاف یک عمل مستحبّی است ولی به واسطه نذر و مانند آن، بر انسان واجب میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به واسطه قناعت کردن، چیزی از مخارج سال انسان زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر به واسطه قناعت کردن، چیزی از مخارج سال انسان زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة قناعت کردن ، چیزی از مخارج سال انسان زیاد بیاید ، باید خمس آن را بدهد .