ضرورت و لزوم وجود تفاوت در جهان خلقت قابل انکار نیست؛ چرا که تساوی سر از تناقض در می‌آورد و لازمه‌اش این بود که هیچ مخلوقی به وجود نیاید؛ زیرا اگر تفاوت وجود نداشته باشد، معنایش این است که در عالم خلقت فقط یک نوع مخلوق موجود باشد؛ در حالی که وجود همان یک نوع متوقف بر وجود موجودات دیگر است. بنابراین اصل وجود تفاوت، نه تنها زشت و قبیح نیست، بلکه برای جهان خلقت لازم و ضروری است. بله آنچه زشت و قبیح است تبعیض و ظلم است؛ معنای تبعیض و ظلم این است که دو نفر در شرایط و قابلیت‌‌های کاملاً مساوی بهره‌‌های متفاوت ببرند؛ از این‌رو در خلقت سنگ و انسان هر چند تفاوت وجود دارد، اما تبعیض و ظلم نیست. البته در بررسی تفاوت‌ها باید به تمام نعمت‌ها و دارایی‌ها توجه داشت؛ زیرا برخی از ما انسان‌ها از نعمت‌های فراوانی برخورداریم، ولی به جهت آن‌که فقط به موارد نقص خود توجه داریم، از دارایی‌های خود غافلیم. بسا در حالی‌که ما غبطه و حسرت زندگی دیگران را می‌خوریم، و آنها نیز غبطه و حسرت زندگی ما را می‌خورند. علاوه بر این، در بررسی این تفاوت‌ها باید مسئولیت‌ها را نیز در نظر داشت؛ چرا که هر چه نعمت بیشتر باشد مسئولیت نیز بیشتر است[1] و بر این اساس، فردی که از توانایی‌های کمتری نسبت به دیگران برخوردار است با نمره‌ای بسیار پایین‌تر از آنان (و متناسب با توانایی‌های خود) در امتحان الهی قبول شده و همان رتبه را کسب می‌کند. [1] . برای اطلاع بیشتر رجوع شود به: پاسخ های 205 (فلسفه وجود اختلاف و تفاوت‏، در انسان ها)، 27198 (فرق تبعیض و تفاوت) و 5381 (اساس تفاوت در خلقت موجودات).
چرا خدا برای امتحان به همه شرایط مساوی نمیدهد؟ مثلا! به یک نفر امتیازات بیشتری میدهد و به یکی کمتر.
ضرورت و لزوم وجود تفاوت در جهان خلقت قابل انکار نیست؛ چرا که تساوی سر از تناقض در میآورد و لازمهاش این بود که هیچ مخلوقی به وجود نیاید؛ زیرا اگر تفاوت وجود نداشته باشد، معنایش این است که در عالم خلقت فقط یک نوع مخلوق موجود باشد؛ در حالی که وجود همان یک نوع متوقف بر وجود موجودات دیگر است. بنابراین اصل وجود تفاوت، نه تنها زشت و قبیح نیست، بلکه برای جهان خلقت لازم و ضروری است. بله آنچه زشت و قبیح است تبعیض و ظلم است؛ معنای تبعیض و ظلم این است که دو نفر در شرایط و قابلیتهای کاملاً مساوی بهرههای متفاوت ببرند؛ از اینرو در خلقت سنگ و انسان هر چند تفاوت وجود دارد، اما تبعیض و ظلم نیست. البته در بررسی تفاوتها باید به تمام نعمتها و داراییها توجه داشت؛ زیرا برخی از ما انسانها از نعمتهای فراوانی برخورداریم، ولی به جهت آنکه فقط به موارد نقص خود توجه داریم، از داراییهای خود غافلیم. بسا در حالیکه ما غبطه و حسرت زندگی دیگران را میخوریم، و آنها نیز غبطه و حسرت زندگی ما را میخورند.
علاوه بر این، در بررسی این تفاوتها باید مسئولیتها را نیز در نظر داشت؛ چرا که هر چه نعمت بیشتر باشد مسئولیت نیز بیشتر است[1] و بر این اساس، فردی که از تواناییهای کمتری نسبت به دیگران برخوردار است با نمرهای بسیار پایینتر از آنان (و متناسب با تواناییهای خود) در امتحان الهی قبول شده و همان رتبه را کسب میکند. [1] . برای اطلاع بیشتر رجوع شود به: پاسخ های 205 (فلسفه وجود اختلاف و تفاوت، در انسان ها)، 27198 (فرق تبعیض و تفاوت) و 5381 (اساس تفاوت در خلقت موجودات).
- [سایر] چرا خداوند برخی از انسان ها را از طریق آسایش و نعمت و برخی دیگر را از طریق فقر و بدبختی مورد امتحان قرار میدهد؟
- [سایر] دوست نامناسب چه تأثیری در من جوان دارد؟ با توجه به این که همه امتیازات خوب در یک نفر وجود ندارد تا او را برای دوستی بپذیرم؟
- [سایر] فلسفهی زندگی محدود در این دنیا چیست؟ چرا خدا عمر طولانیتری به انسان نمیدهد؟
- [سایر] با سلام شرایط ورود به حوزه علمیه چیست؟ چه درسهایی را امتحان میگیرند؟ زمان ازمون ورودی چه زمانیست>؟
- [سایر] خداوند حضرت یوسف(ع) را در برابر زلیخا یک بار مورد امتحان قرار داد، جوانان امروز مداوم مورد امتحان قرار میگیرند، چرا تفاوت وجود دارد؟
- [سایر] در صورتی که خدا خود خالق بشر و واقف به همهی امور است، دلیل امتحان انسان از جانب خداوند چیست ؟
- [سایر] خدا که از همه چیز آگاه است، چرا انسانها را امتحان و آزمایش می کند؟
- [سایر] چگونه فرعون به خاطر اعمالی که وسیله امتحان خداوند است عذاب میشود؟
- [سایر] چگونه فرعون به خاطر اعمالی که وسیله امتحان خداوند است عذاب می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر فتوای مرجع تقلید مأموم این باشد که چنانچه مأموم یک نفر باشد، میتواند مساوی با امام بایستد؛ ولی مرجع تقلید امام جماعت، مساوی ایستادن را اجازه ندهد، آیا مأموم میتواند مساوی با امام بایستد؟
- [آیت الله اردبیلی] به زنی که شوهرش مخارج او را میدهد یا اگر خرجی نمیدهد، زن میتواند او را به دادن خرجی مجبور کند، نمیشود زکات داد.
- [آیت الله بروجردی] به زنی که شوهرش مخارج او را میدهد، یا خرجی نمیدهد ولی ممکن است او را به دادن خرجی مجبور کنند، نمیشود زکات داد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی به طور کامل در تصرّف و اختیار دو نفر باشد، مالکیّت آن به صورت مساوی، برای آن دو نفر محسوب خواهد بود.
- [آیت الله سیستانی] به زنی که شوهرش مخارج او را میدهد ، و زنی که شوهرش خرجی او را نمیدهد ، ولی میتواند هر چند با مراجعه به حاکم جور او را به دادن خرجی مجبور کند ، نمیشود زکات داد .
- [آیت الله خوئی] به زنی که شوهرش مخارج او را میدهد و زنی که شوهرش خرجی او را نمیدهد ولی ممکن است او را به دادن خرجی مجبور کنند، نمیشود زکات داد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] به زنی که شوهرش مخارج او را میدهد، یا خرجی نمیدهد ولی زن میتواند بدون مشقّت غیر قابل تحمّل، او را به دادن خرجی مجبور کند، نمیشود زکات داد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چند سگ را برای شکار رها کنند، چنانچه همه آنها دارای شرایط شکار باشند، شکار حلال است؛ ولی اگر یکی از آنها دارای شرایط نباشد، شکار نجس و حرام میشود و نیز اگر چند نفر با هم سگ را بفرستند و یکی از آنها کافر باشد یا عمدا نام خدا را نگوید، آن شکار حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن یکی از چند نفر مشخّص است ولی نتواند وی را بشناسد، باید آن مقدار را به طور مساوی بین آن چند نفر قسمت کند و اگر مقدار حرام معلوم نباشد، مقدار قطعی حرام و نصف مقدار مشکوک را به طور مساوی بین آن چند نفر قسمت میکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که میت را غسل میدهد، باید قصد قربت داشته باشد، یعنی غسل را برای خداوند انجام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] وضو عملی است شامل شستن و مسح کردن برخی از اعضای بدن که انسان به دستور خداوند متعال و برای تقرّب به او انجام میدهد و خود به تنهایی عبادت و مستحب و موجب تطهیر قلب است و طهارت حاصل از وضو از شرایط صحت نماز و طواف است.