با توجه به آیه 151 سوره آل عمران که می‌‌فرماید در قلوب کافران رعب می‌افکنم، به دلیل این‌‌که شرک ورزیدند، مگر کافر خدا را قبول دارد که به او شرک بورزد؟!
قرآن کریم در چند آیه به روشنی می‌فرماید گروهی از کافران، خداوند را به عنوان خالق هستی قبول داشتند، اما در عین حال بنا به دلایلی نسبت به خدای تعالی کفر و شرک می‌ورزیدند. اجتماع کفر و شرک با ایمان، نظیر اجتماع اعتقادات متناقض و اخلاقیات متضاد است. از این نظر ممکن است که این‌گونه امور از معانی‌ای باشند که قابل شدت و ضعف‌اند. مانند «دوری» و «نزدیکی» که به سبب اضافه و نسبت، مختلف می‌شوند، مثلاً «نزدیکی» و" دوری" اگر مطلق و بدون اضافه لحاظ شود، هرگز در محل واحد جمع نمی‌شوند، ولی اگر نسبی و اضافی لحاظ شوند، ممکن است در یک‌جا جمع شوند، و با هم مطابقت داشته باشند. بنابر این، کافران و مشرکان خداوند را به عنوان خالق هستی قبول داشتند، اما شرک آنها شرک در عبودیت و ربوبیت بود. آنان معتقد بودند خداوند عالم هستی را آفرید، ولی تدبیر آن‌را به فرشتگان، ستارگان و... سپرده است.  
عنوان سوال:

با توجه به آیه 151 سوره آل عمران که می‌‌فرماید در قلوب کافران رعب می‌افکنم، به دلیل این‌‌که شرک ورزیدند، مگر کافر خدا را قبول دارد که به او شرک بورزد؟!


پاسخ:

قرآن کریم در چند آیه به روشنی می‌فرماید گروهی از کافران، خداوند را به عنوان خالق هستی قبول داشتند، اما در عین حال بنا به دلایلی نسبت به خدای تعالی کفر و شرک می‌ورزیدند.
اجتماع کفر و شرک با ایمان، نظیر اجتماع اعتقادات متناقض و اخلاقیات متضاد است. از این نظر ممکن است که این‌گونه امور از معانی‌ای باشند که قابل شدت و ضعف‌اند. مانند «دوری» و «نزدیکی» که به سبب اضافه و نسبت، مختلف می‌شوند، مثلاً «نزدیکی» و" دوری" اگر مطلق و بدون اضافه لحاظ شود، هرگز در محل واحد جمع نمی‌شوند، ولی اگر نسبی و اضافی لحاظ شوند، ممکن است در یک‌جا جمع شوند، و با هم مطابقت داشته باشند.
بنابر این، کافران و مشرکان خداوند را به عنوان خالق هستی قبول داشتند، اما شرک آنها شرک در عبودیت و ربوبیت بود. آنان معتقد بودند خداوند عالم هستی را آفرید، ولی تدبیر آن‌را به فرشتگان، ستارگان و... سپرده است.
 





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین