آنچه از متون دینی در ارتباط با دوستی خداوند نسبت به انسانها به دست میآید، این است که هم در قرآن کریم خداوند خود را دوست مؤمنان نامیده و هم در روایات از زبان ائمه خداوند به عنوان دوست مورد خطاب قرار گرفته است. الف. در قرآن کریم میخوانیم: 1. (إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ التَّوَّابینَ وَ یُحِبُّ الْمُتَطَهِّرین)؛[1] خداوند، توبه ‌کنندگان را دوست دارد، و پاکان را (نیز) دوست دارد. 2. (إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُحْسِنین)؛[2] خداوند، نیکوکاران را دوست می‌ دارد. 3. (... وَ اللَّهُ وَلِیُّ الْمُتَّقینَ)؛[3] و خدا دوست پرهیزکاران است. 4. (إِنَّ اللَّهَ لَهُ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ یُحْیی‌ وَ یُمیتُ وَ ما لَکُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ مِنْ وَلِیٍّ وَ لا نَصیر)؛[4] ملک آسمانها و زمین از آن خدا است، زنده میکند و میمیراند و شما را جز خدا دوست و یاوری نیست. ب. در دعاها نیز چنین آمده است: 1. (یَا حَبِیبَ قُلُوبِ الصَّادِقِینَ‌)؛[5] ای دوست قلبهای صادقان. 2. (یَا حَبِیبَ مَنْ لَا حَبِیبَ لَه‌)؛[6] ای دوست کسی که دوستی برایش نیست. 3. (یَا وَلِیَّ الْمُؤْمِنِین)؛‌[7] ای دوست مؤمنان. پی نوشتها: [1]. بقره، 222. [2]. همان، 195. [3]. جاثیه، 19. [4]. توبه، 116. [5]. طوسی، محمد بن الحسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج ‌2، ص 848، مؤسسة فقه الشیعة، بیروت، چاپ اول، 1411 ق‌.‌ [6]. کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، البلد الأمین و الدرع الحصین، النص، ص 407، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات‌، بیروت، چاپ اول، 1418 ق.‌ [7]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 552، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. منبع: www.islamquest.net
آنچه از متون دینی در ارتباط با دوستی خداوند نسبت به انسانها به دست میآید، این است که هم در قرآن کریم خداوند خود را دوست مؤمنان نامیده و هم در روایات از زبان ائمه خداوند به عنوان دوست مورد خطاب قرار گرفته است.
الف. در قرآن کریم میخوانیم:
1. (إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ التَّوَّابینَ وَ یُحِبُّ الْمُتَطَهِّرین)؛[1] خداوند، توبه کنندگان را دوست دارد، و پاکان را (نیز) دوست دارد.
2. (إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُحْسِنین)؛[2] خداوند، نیکوکاران را دوست می دارد.
3. (... وَ اللَّهُ وَلِیُّ الْمُتَّقینَ)؛[3] و خدا دوست پرهیزکاران است.
4. (إِنَّ اللَّهَ لَهُ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ یُحْیی وَ یُمیتُ وَ ما لَکُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ مِنْ وَلِیٍّ وَ لا نَصیر)؛[4] ملک آسمانها و زمین از آن خدا است، زنده میکند و میمیراند و شما را جز خدا دوست و یاوری نیست.
ب. در دعاها نیز چنین آمده است:
1. (یَا حَبِیبَ قُلُوبِ الصَّادِقِینَ)؛[5] ای دوست قلبهای صادقان.
2. (یَا حَبِیبَ مَنْ لَا حَبِیبَ لَه)؛[6] ای دوست کسی که دوستی برایش نیست.
3. (یَا وَلِیَّ الْمُؤْمِنِین)؛[7] ای دوست مؤمنان.
پی نوشتها:
[1]. بقره، 222.
[2]. همان، 195.
[3]. جاثیه، 19.
[4]. توبه، 116.
[5]. طوسی، محمد بن الحسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج 2، ص 848، مؤسسة فقه الشیعة، بیروت، چاپ اول، 1411 ق.
[6]. کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، البلد الأمین و الدرع الحصین، النص، ص 407، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، چاپ اول، 1418 ق.
[7]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 552، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا خدا را میتوان دوست محسوب کرد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا میتوان یکی از اعضای بدن را مهریه قرار داد؟
- [سایر] آیا خدا میخواهد که او را مستقیم مورد خطاب قرار دهیم یا اینکه با واسطه او را صدا بزنیم؟
- [سایر] خداوند چه کسانی را دوست داردوچه افرادی دشمن خدا هستند؟
- [سایر] چگونه میتوان اثبات کرد که دین خاتم، کامل است؟
- [سایر] آیا ابوبکر و عمر اسلام ظاهری داشتند (به ظاهر اسلام آورده بودند) و ایمان در قلبشان داخل نشده بود و همیشه در برابر پیامبر(ص) کارشکنی میکردند. اگر ایمان نیاورده بودند چرا خداوند در آیه 2 سوره حجرات (که در برابر پیامبر صدایشان بلند کرده بودند) با عنوان (یا ایها الذین آمنوا) مورد خطاب قرار میدهد؟
- [سایر] آیا خداوند، زیبایی را دوست دارد؟
- [سایر] دوست داشتن دیدار خداوند چه اثری دارد؟
- [سایر] خداوند ما را آفریده، چون ما را دوست دارد و دوست داشتن نوعی نیاز است؛ پس آیا خداوند نیازمند است که ما را بیافریند؟
- [سایر] خداوند ما را آفریده، چون ما را دوست دارد و دوست داشتن نوعی نیاز است؛ پس آیا خداوند نیازمند است که ما را بیافریند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کافر یعنی کسی که خدا، یا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) را قبول ندارد، یا برای خدا شریکی قرار می دهد بنابر احتیاط نجس است، هرچند به یکی از ادیان آسمانی، مانند آیین یهود و نصاری ایمان داشته باشد.
- [آیت الله سبحانی] نذر آن است که انسان برای خدا چیزی را بر خود قرار دهد مثلاً کاری را انجام دهد یا ترک کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نذر آن است که انسان برای خدا چیزی را در عهده خود قرار دهد و آن چیز میتواند انجام یا ترک کاری باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .خمس , یکی از واجباتِ مالی اسلام است که خدا آن را برای خود و رسول خدا(ص) و خاندان پاک ایشان به جای زکات قرار داده است که یتیم, مسکین و در راه مانده از سادات, در این حکم قرار دارند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کافر یعنی کسی که منکر خدا است یا برای خدا شریک قرار می دهد، یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله را قبول ندارد، نجس است. و نیز کسی که یکی از ضروریات دین مبین اسلام را منکر شود، چنان چه بداند آن چیز ضروری دین است، نجس می باشد، و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد. و نیز کافر کتابی بنابر قول مشهور نجس است و احتیاط واجب رعایت این قول است.
- [آیت الله بروجردی] کافر یعنی؛ کسی که منکر خدا است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبدالله (ص) را قبول ندارد، نجس است و نیز کسی که ضروری دین (یعنی چیزی را که مثل نماز و روزهی مسلمانان جزءِ دین اسلام میدانند) منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است، نجس میباشد و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کافر یعنی کسی که غیر معترف به خدا است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیأ محمّد بن عبدا& را قبول ندارد، نجس است و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز وروزه مسلمانان جز دین اسلام میداند منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس میباشد، و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد.
- [آیت الله مظاهری] کافر (کسی که منکر خدا یا معاد است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیامبری حضرت خاتم الانبیا محمد بن عبداللَّه صلی الله علیه وآله وسلم را قبول ندارد، یا در یکی از اینها شک داشته باشد، یا ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزو دین اسلام میدانند منکر شود، در صورتی که بداند انکار آن چیز به انکار خدا یا توحید یا نبوت برمیگردد) احکام مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد، و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [امام خمینی] کافر یعنی کسی که منکر خدا است، یا برای خدا شریک قرار می دهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیا محمد ابن عبدالله صلی الله علیه و آله و سلم را قبول ندارد، نجس است، و همچنین است اگر در یکی از اینها شک داشته باشد. و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه، مسلمانان جزو دین اسلام می دانند منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیز برگردد به انکار خدا یا توحید یا نبوت، نجس می باشد. و اگر نداند، احتیاطا بایداز او اجتناب کرد، گرچه لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] کافر (یعنی کسی که منکر خدا است و یا برای خدا شریک قرار میدهد یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول ندارد و همچنین کسی که در یکی از اینها شک داشته باشد) نجس است ولی بنابر اقوی اهل کتاب (یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان) پاک هستند؛ و کسی که ضروری دین (یعنی چیزی مثل نماز و روزه که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند) را منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیز به انکار خدا، توحید یا نبوت بازگشت داشته باشد، کافر ونجس میباشد و در غیر این صورت نجس نیست.