شرح پرسش: در مورد (صیحه آسمانی) لفظ صیحه به چه معنا است؟ یک فریاد ترسناک است، یا اینکه یک صدای آسمانی زیبا و دلنشین؟ (لطفاً معادل دقیق فارسی صیحه همراه با توضیح را بیان کنید). پاسخ : قبل از پرداختن به پرسش باید گفت؛ در لغت عرب و فارسی؛ معنای اولیه صیحه از ریشه (صیح)، صدای بلند و فریاد است.[1] البته به معنای عذاب و غارت نیز استعمال شده است که معنای اصلی آن نیست و از لوازم آن است؛ زیرا وقتی صدا بلند و از اندازه معمولی فراتر رفت، سبب ناراحتی و عذاب است. همچنین از حمله و غارت کردن تعبیر به (صیحة الغارة) کردهاند؛ یعنی ناگهان و با سرعت به کاروان یورش برد.[2] این واژه و مشتقات آن به معنایی که بیان شد در آیات قرآن[3] و روایات نیز استعمال شده است که برخی از آنها در ادامه ذکر میشود. اما صیحه آسمانی که در روایات یکی از علائم ظهور شمرده شده است، به معنای ندای بلندی است که در آن، حقانیت امام زمان(عج) و شیعیانش به گوش جهانیان میرسد که این ندا برای ستمگران به دلیل عملکرد زشت آنان مایه عذاب خواهد بود. برخی از روایات در این زمینه را بیان میکنیم: 1. در روایتی عمر بن حنظلة میگوید: شنیدم که امام صادق(ع) میفرمود: (پنج نشانه پیش از قیام حضرت قائم صورت خواهد گرفت: صیحه آسمانی، خروج سفیانی، فرو رفتن (لشکر سفیانی در بیداء)، کشته شدن نفس زکیه، خروج یمانی). من عرض کردم: قربانت اگر یکی از خاندان شما پیش از وقوع این نشانه‌ها خروج کند، با او همراه شویم؟ فرمود: (نه). و چون فردا شد این آیه را برای آن حضرت خواندم: (إِنْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَیْهِمْ مِنَ السَّماءِ آیَةً فَظَلَّتْ أَعْناقُهُمْ لَها خاضِعِینَ‌؛[4] اگر بخواهیم بر ایشان آیه و نشانهای از آسمان نازل کنیم که گردنهایشان در مقابل آن خاضع گردد). به حضرت عرض کردم: آیا این نشانه همان صیحه آسمانی است؟ فرمود: (آگاه باش! که اگر آن باشد گردن دشمنان خدا در برابرش خاضع گردد).[5] 2. محمد بن مسلم میگوید از امام باقر(ع) شنیدم میفرمود: (... و منادی از آسمان فریاد میزند به اینکه حق با قائم و شیعیان او میباشد،...).[6] پی نوشت: [1]. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 6، ص 307، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، 1360ش؛ فرهنگ فارسی معین، واژه (صیحه). [2]. التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 6، ص 307. [3]. (الصیحه) و (صیحة)؛ سیزده بار در قرآن استعمال شده است: هود: 67، 94؛ حجر: 73، 83؛ مؤمنون: 41؛ عنکبوت: 40؛ ق: 42؛ یس: 29، 49، 53؛ ص: 15؛ قمر: 31؛ منافقون: 4. [4]. شعراء، 4. [5]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 8، ص 310، دار الکتب الإسلامیة، تهران،1407ق‌. [6]. طبرسی، فضل بن حسن‌، إعلام الوری بأعلام الهدی، ص 463، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ سوم، 1390ق. منبع: islamquest.net
معنای «صیحه آسمانی» چیست؟
شرح پرسش:
در مورد (صیحه آسمانی) لفظ صیحه به چه معنا است؟ یک فریاد ترسناک است، یا اینکه یک صدای آسمانی زیبا و دلنشین؟ (لطفاً معادل دقیق فارسی صیحه همراه با توضیح را بیان کنید).
پاسخ :
قبل از پرداختن به پرسش باید گفت؛ در لغت عرب و فارسی؛ معنای اولیه صیحه از ریشه (صیح)، صدای بلند و فریاد است.[1] البته به معنای عذاب و غارت نیز استعمال شده است که معنای اصلی آن نیست و از لوازم آن است؛ زیرا وقتی صدا بلند و از اندازه معمولی فراتر رفت، سبب ناراحتی و عذاب است. همچنین از حمله و غارت کردن تعبیر به (صیحة الغارة) کردهاند؛ یعنی ناگهان و با سرعت به کاروان یورش برد.[2]
این واژه و مشتقات آن به معنایی که بیان شد در آیات قرآن[3] و روایات نیز استعمال شده است که برخی از آنها در ادامه ذکر میشود.
اما صیحه آسمانی که در روایات یکی از علائم ظهور شمرده شده است، به معنای ندای بلندی است که در آن، حقانیت امام زمان(عج) و شیعیانش به گوش جهانیان میرسد که این ندا برای ستمگران به دلیل عملکرد زشت آنان مایه عذاب خواهد بود.
برخی از روایات در این زمینه را بیان میکنیم:
1. در روایتی عمر بن حنظلة میگوید: شنیدم که امام صادق(ع) میفرمود: (پنج نشانه پیش از قیام حضرت قائم صورت خواهد گرفت: صیحه آسمانی، خروج سفیانی، فرو رفتن (لشکر سفیانی در بیداء)، کشته شدن نفس زکیه، خروج یمانی). من عرض کردم: قربانت اگر یکی از خاندان شما پیش از وقوع این نشانهها خروج کند، با او همراه شویم؟ فرمود: (نه). و چون فردا شد این آیه را برای آن حضرت خواندم: (إِنْ نَشَأْ نُنَزِّلْ عَلَیْهِمْ مِنَ السَّماءِ آیَةً فَظَلَّتْ أَعْناقُهُمْ لَها خاضِعِینَ؛[4] اگر بخواهیم بر ایشان آیه و نشانهای از آسمان نازل کنیم که گردنهایشان در مقابل آن خاضع گردد). به حضرت عرض کردم: آیا این نشانه همان صیحه آسمانی است؟ فرمود: (آگاه باش! که اگر آن باشد گردن دشمنان خدا در برابرش خاضع گردد).[5]
2. محمد بن مسلم میگوید از امام باقر(ع) شنیدم میفرمود: (... و منادی از آسمان فریاد میزند به اینکه حق با قائم و شیعیان او میباشد،...).[6]
پی نوشت:
[1]. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 6، ص 307، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، 1360ش؛ فرهنگ فارسی معین، واژه (صیحه).
[2]. التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 6، ص 307.
[3]. (الصیحه) و (صیحة)؛ سیزده بار در قرآن استعمال شده است: هود: 67، 94؛ حجر: 73، 83؛ مؤمنون: 41؛ عنکبوت: 40؛ ق: 42؛ یس: 29، 49، 53؛ ص: 15؛ قمر: 31؛ منافقون: 4.
[4]. شعراء، 4.
[5]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 8، ص 310، دار الکتب الإسلامیة، تهران،1407ق.
[6]. طبرسی، فضل بن حسن، إعلام الوری بأعلام الهدی، ص 463، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ سوم، 1390ق.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] یکی از نشانه های آخرالزمان صیحه آسمانی است نشانه های قبل از صیحه آسمانی چیست؟
- [سایر] در مورد (صیحه آسمانی) لفظ صیحه به چه معنا است؟ یک فریاد ترسناک است، یا اینکه یک صدای آسمانی زیبا و دلنشین؟ (لطفاً معادل دقیق فارسی صیحه همراه با توضیح را بیان کنید).
- [سایر] مقصود از صیحه و فزع آسمانی در علایم ظهور چیست ؟
- [سایر] آیا صیحه آسمانی از علایم حتمی ظهور است؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [سایر] از نظر استعمال قرآنی، چه فرقی بین «إنّ» و «أنّ»،«مودّت» و «محبّت»، «مُلک» و «ملکوت» وجود دارد؟
- [سایر] فرق کلمه های «الریف»، «القریة» و «الضیعة» چیست؟
- [سایر] ماهیت «بیعت» چیست؟ آیا «قرارداد» است یا «پذیرش»؟
- [سایر] محتوای سورة «احزاب» و «روم» و «نور» و «سجده» چه چیزی می باشد؟
- [سایر] معنای «رشد»، «غی»، «هدایت» و «ضلالت» در قرآن چیست و چه ارتباطی با هم دارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کافر یعنی کسی که خدا، یا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) را قبول ندارد، یا برای خدا شریکی قرار می دهد بنابر احتیاط نجس است، هرچند به یکی از ادیان آسمانی، مانند آیین یهود و نصاری ایمان داشته باشد.
- [آیت الله بهجت] امانتدار، اگر در نگهداری امانت کوتاهی نکند و تعدّی یعنی زیادهروی هم ننماید و اتفاقاً مال تلف شود، ضامن نیست، و اگر بهطوری کوتاهی یا تعدّی کرده که بگویند خیانت کرده و مال تلف شود، ضامن است اگرچه تلف بهسبب آفات آسمانی باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز آیات در چهار صورت واجب می شوداول و دوم گرفتن خورشید و ماه هرچند مقدار کمی از آنها بگیرد، خواه کسی بترسد یا نه. سوم زلزله، خواه کسی بترسد یا نه. چهارم صاعقه و بادهای سیاه و سرخ و هرگونه حوادث خوفناک آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند، بلکه برای حوادث خوفناک زمینی نیز اگر موجب وحشت بیشتر مردم شود احتیاط واجب آن است که نماز آیات بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از معامله و پیش از تحویل گرفتن مال، عیبی در آن پیدا شود البته نباید این عیب بوسیله اجنبی یا مشتری پیدا شده باشد بلکه عیب به سبب آفت آسمانی در او پیدا شده باشد، خریدار میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر در عوض مال بعد از معامله و پیش از تحویل گرفتن، عیبی پیدا شود، فروشنده میتواند معامله را به هم بزند ولی اگر بخواهند تفاوت قیمت بگیرند اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز آیات که دستور آن بعدا گفته خواهد شد، به واسطه چهار چیز واجب می شود: اول و دوم گرفتن ماه و خورشید اگر چه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم زلزله اگر چه کسی هم نترسد. چهارم رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها، از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند، و در حوادث زمینی نیز که موجب ترس بیشتر مردم می شود، احتیاط واجب خواندن نماز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز ایات که دستور ان خواهد امد به واسطه چهار چیز واجب می شود اول گرفتن خورشید دوم گرفتن ماه اگر چه مقدار کمی از انها گرفته شود و کسی هم از ان نترسد سوم زلزله اگر چه کسی هم نترسد چهارم رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از ایات اسمانی در صورتی که بیشتر مردم از انها بترسند و اما در حوادث زمینی مانند فرو رفتن اب دریا و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود احتیاط مستحب خواندن نماز ایات است
- [آیت الله سیستانی] نماز آیات که دستور آن بعداً گفته خواهد شد به واسطه سه مورد واجب میشود: اوّل: کسوف (خورشید گرفتگی). دوّم: خسوف (ماه گرفتگی). و در این دو مورد هر چند مقدار گرفتگی کم باشد و کسی هم از آن نترسد نماز آیات واجب است. سوّم: زلزله بنا بر احتیاط واجب اگرچه کسی هم نترسد. و اما در رعد و برق، و بادهای سیاه و سرخ، و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند، و همچنین در حوادث زمینی مانند فرو رفتن زمین، و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنا بر احتیاط مستحب نماز آیات ترک نشود.
- [آیت الله اردبیلی] نماز آیات که دستور آن بعدا گفته خواهد شد، به واسطه چهار چیز واجب میشود: اوّل و دوم: گرفتن خورشید و گرفتن ماه، اگرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم: زلزله، اگرچه کسی هم نترسد. چهارم: رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و هر پدیده آسمانی در صورتی که بیشتر مردم از آن بترسند و بنابر احتیاط واجب برای پدیدههای زمینی مانند رانش یا فرو رفتن زمین نیز در صورتی که بیشتر مردم از آن بترسند، باید نماز آیات بخوانند.
- [آیت الله خوئی] نماز آیات که دستور آن بعداً گفته خواهد شد، به واسطة چهار چیز واجب میشود: اول: گرفتن خورشید. دوم: گرفتن ماه، اگرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم: زلزله، اگرچه کسی هم نترسد. چهارم: رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند و اما در حوادث زمینی مانند فرو رفتن آب دریا و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنابر احتیاط واجب نماز آیات ترک نشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز آیات که دستور آن بعدا گفته خواهد شد به واسطه چهار چیز واجب می شود: اول - گرفتن خورشید. دوم - گرفتن ماه اگرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم - زلزله اگرچه کسی هم نترسد. چهارم - رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند. و اما در حوادث زمینی مانند فرورفتن آب دریا و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنا بر احتیاط نماز آیات خوانده شود؛ ولی بعید نیست که در حوادث زمینی که زلزله نباشد نماز آیات واجب نباشد.