از چه راه هایی می توان به معانی الفاظ در زمان نزول قرآن دست یافت؟
یکی از راه های شناخت معانی زمان نزول، مراجعه به آیات دیگر قرآن است؛ زیرا ممکن است معنای یک واژه در آیه ای از قرآن مبهم باشد، ولی در ده جای دیگر قرآن، با توجه به قراین و شواهد، معنای آن بسیار روشن باشد. راه دوم، روایات ائمه معمصومین(علیهم السلام) است. اگر در روایتی، واژه ای از واژه های قرآن به کار رفته باشد و معنای آن واژه در روایت مشخص باشد، بدین معناست که در زمان نزول نیز چنین معنایی را داشته است. راه سوم، رجوع به سخنان مفسران صدر اسلام است. در صورتی که احراز شود مفسری تفسیر آیه را در قرن اول ارائه کرده، از آن جا که در صدد بوده آیات را بر طبق معانی زمان خود تفسیر کند، در واقع معانی زمان نزول واژگان قرآنی را برای ما گزارش کرده است؛ اما اگر مفسر در بیان معانی واژه ها، اجتهاد و استنباط کرده باشد؛ برای مثال بگوید: برداشت من این است که معنای این واژه چنین می باشد، در این صورت قولش اعتباری ندارد، زیرا او در فن لغت شناسی متخصص نیست و به طور مستقیم نیز از معنای واژه گزارش نمی دهد تا گزارش و خبر او را به عنوان خبر واحد معتبر بپذیریم؛ زیرا خبر واحد حجیت دارد و می توان به آن اعتماد کرد. در نتیجه اعتبار خبر مفسر یا باید به لحاظ متخصص بودن او در لغت شناسی، و یا به لحاظ خبردادن از معنای واژه در زمان نزول باشد؛ البته اعتبار آن مفسر به این که صادق است و نیز این که بیانش نقل به معنا نشده باشد، باید احراز شود. راه چهارم، قول لغویان است. اگر لغوی در کتاب لغت خود بگوید: این واژه در زمان نزول چنین معنایی داشته است، قول او حجت می باشد؛ زیرا قول لغوی به یکی از دو صورت است: یا از معنای واژه در زمان نزول قرآن گزارش داده که اگر فرد لغت دان مورد اعتماد باشد، قول او به عنوان خبر واحد حجت است، یا این که لغوی اجتهاد و استنباط کرده است و وی در لغت شناسی تخصص دارد و می گوید: من با بررسی و تحقیق به این نتیجه رسیده ام که معنای این واژه در زمان نزول این گونه بوده است؛ ازاین جهت نیز قول لغوی برای ما، به عنوان نظر کارشناس و متخصص، حجت است و معیار شناخت معانی زمان نزول الفاظ می باشد. منبع: منطق فهم قرآن، محمود رجبی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385).
عنوان سوال:

از چه راه هایی می توان به معانی الفاظ در زمان نزول قرآن دست یافت؟


پاسخ:

یکی از راه های شناخت معانی زمان نزول، مراجعه به آیات دیگر قرآن است؛ زیرا ممکن است معنای یک واژه در آیه ای از قرآن مبهم باشد، ولی در ده جای دیگر قرآن، با توجه به قراین و شواهد، معنای آن بسیار روشن باشد.
راه دوم، روایات ائمه معمصومین(علیهم السلام) است. اگر در روایتی، واژه ای از واژه های قرآن به کار رفته باشد و معنای آن واژه در روایت مشخص باشد، بدین معناست که در زمان نزول نیز چنین معنایی را داشته است.
راه سوم، رجوع به سخنان مفسران صدر اسلام است. در صورتی که احراز شود مفسری تفسیر آیه را در قرن اول ارائه کرده، از آن جا که در صدد بوده آیات را بر طبق معانی زمان خود تفسیر کند، در واقع معانی زمان نزول واژگان قرآنی را برای ما گزارش کرده است؛ اما اگر مفسر در بیان معانی واژه ها، اجتهاد و استنباط کرده باشد؛ برای مثال بگوید: برداشت من این است که معنای این واژه چنین می باشد، در این صورت قولش اعتباری ندارد، زیرا او در فن لغت شناسی متخصص نیست و به طور مستقیم نیز از معنای واژه گزارش نمی دهد تا گزارش و خبر او را به عنوان خبر واحد معتبر بپذیریم؛ زیرا خبر واحد حجیت دارد و می توان به آن اعتماد کرد.
در نتیجه اعتبار خبر مفسر یا باید به لحاظ متخصص بودن او در لغت شناسی، و یا به لحاظ خبردادن از معنای واژه در زمان نزول باشد؛ البته اعتبار آن مفسر به این که صادق است و نیز این که بیانش نقل به معنا نشده باشد، باید احراز شود.
راه چهارم، قول لغویان است. اگر لغوی در کتاب لغت خود بگوید: این واژه در زمان نزول چنین معنایی داشته است، قول او حجت می باشد؛ زیرا قول لغوی به یکی از دو صورت است: یا از معنای واژه در زمان نزول قرآن گزارش داده که اگر فرد لغت دان مورد اعتماد باشد، قول او به عنوان خبر واحد حجت است، یا این که لغوی اجتهاد و استنباط کرده است و وی در لغت شناسی تخصص دارد و می گوید: من با بررسی و تحقیق به این نتیجه رسیده ام که معنای این واژه در زمان نزول این گونه بوده است؛ ازاین جهت نیز قول لغوی برای ما، به عنوان نظر کارشناس و متخصص، حجت است و معیار شناخت معانی زمان نزول الفاظ می باشد.
منبع: منطق فهم قرآن، محمود رجبی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین