آیه شریفه، یوم ینفخُ فی الصور، چند مرتبه در قرآن کریم آمده و دارای چه پیامی است و قرآن از چند نفخ خبر می دهد؟
این تعبیر چهار بار در قرآن مجید در آیات 73 انعام و 102 طه و 87 نمل و 18 نبأ آمده است، در نخستین آیه می فرماید [در آن روز که در صور دمیده می شود حکومت از آن اوست] (وَلَهُ الْمُلْکُ یَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ). و در آیه دوم می فرماید [این مجازاتها در آن روز واقع می شود که در صور دمیده خواهد شد، و مجرمان را با بدنهای کبود در آن روز گردآوری می کنیم] (یَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ وَنَحْشُرُ الْمُجْرِمیْنَ یَوْمَئِذٍ زُرْقاً). و در آیه سوم می فرماید [به خاطر بیاورید آن روز را که در صور دمیده می شود، و تمام کسانی که در آسمانها و زمین هستند در وحشت فرو می روند، مگر کسانی که خدا بخواهد] (وَیَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ فَفَزِعَ مَنْ فِی السَّمواتِ وَمَنْ فِی الْأرْضِ اِلا مَنْ شاءَ الله). و در آیه چهارم می فرماید [همان روز که در صور دمیده می شود و شما فوج فوج وارد محشر می شوید] (یَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ فَتَأْتُونَ اَفْواجاً). قرآن مجید از دو نفخ صور خبر می دهد در نفخه اول همه موجودات زنده زمین و آسمان می میرند، و در نفخ دوم که نفخه حیات است همگی زنده و آماده برای حساب و کتاب می شوند ولی آیات چهارگانه فوق همه یا غالباً مربوط به نفخ دوم یعنی نفخ حیات در قیامت است. در هر صورت این توصیف قرآن از قیامت، حوادث زیادی را که در آغاز آن روز واقع می شود در نظرها مجسم می کند، و این تعبیر از تعبیرهای بسیار پرمعنی است که حوادث سخت و وحشتناک آن روز را از مقابل چشم دل عبور می دهد و او را آگاه می سازد. برای اینکه بدانیم این تعبیر چه محتوائی در بر دارد به یک حدیث از پیامبر ا کرم (صلی الله علیه و آله و سلم) که در ذیل آیه چهارم (آیه 18نبأ روایت شده، و تنها به گوشه ای از این حوادث اشاره می کند یاد آور می شویم (معاذ بن جبل) می گوید: از رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) تفسیر آیه (یَوْمَ یُنْفَخٌ فی الصُّورِ فَتَأْتُونَ اَفْواجاً) را پرسیدم، پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: از مطلب بزرگی سئوال کردی، سپس سیلاب اشک از چشمان مبارکشان جاری شد، و فرمودند: (این افواجی که به هنگام نفخ صور وارد محشر می شوند ده گروه از امت من هستند که خداوند آنها را از جماعات مسلمین جدا می سازد گروهی به صورت بوزینگان هستند آنها که در میان مردم سخن چینی و جاسوسی می کنند، گروه دیگری به صورت خوکها خواهند بود آنها که اهل اموال حرامند گروهی را با پاهایشان آویزان می کنند آنها که رباخوارند گروه دیگری نابینایند آنها که در قضاوت ستم می کنند و گروهی کر و لال وارد محشر می شوند، آنها کسانی هستند که در اعمالشان گرفتار عُجبند، گروه دیگری زبانهایشان را به دندان می جوند، آنها دانشمندان و سخن گویانی هستند که گفتارشان از اعمالشان جدا است! و گروهی دست و پا بریده وارد می شوند، و آنها آزار دهندگان همسایگانند، و گروهی را بر شاخه های آتش دوزخ به دار می آویزند، و آنها خبر چینان میان مردم، و سلاطین ظالمند، و گروهی بدبوتر از مردارند، و آنها کسانی هستند که در این دنیا در شهوات غرقند و حق الله را از اموالشان نمی پردازند، و بالاخره گروهی لباسهای آلوده به قطران (قطران ماده قابل اشتعال است) که به تنهایشان چسبیده در تن دارند و آنها اهل کبر و غرورند)! eporsesh.com
عنوان سوال:

آیه شریفه، یوم ینفخُ فی الصور، چند مرتبه در قرآن کریم آمده و دارای چه پیامی است و قرآن از چند نفخ خبر می دهد؟


پاسخ:

این تعبیر چهار بار در قرآن مجید در آیات 73 انعام و 102 طه و 87 نمل و 18 نبأ آمده است، در نخستین آیه می فرماید [در آن روز که در صور دمیده می شود حکومت از آن اوست] (وَلَهُ الْمُلْکُ یَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ).
و در آیه دوم می فرماید [این مجازاتها در آن روز واقع می شود که در صور دمیده خواهد شد، و مجرمان را با بدنهای کبود در آن روز گردآوری می کنیم] (یَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ وَنَحْشُرُ الْمُجْرِمیْنَ یَوْمَئِذٍ زُرْقاً).
و در آیه سوم می فرماید [به خاطر بیاورید آن روز را که در صور دمیده می شود، و تمام کسانی که در آسمانها و زمین هستند در وحشت فرو می روند، مگر کسانی که خدا بخواهد] (وَیَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ فَفَزِعَ مَنْ فِی السَّمواتِ وَمَنْ فِی الْأرْضِ اِلا مَنْ شاءَ الله).
و در آیه چهارم می فرماید [همان روز که در صور دمیده می شود و شما فوج فوج وارد محشر می شوید] (یَوْمَ یُنْفَخُ فی الصُّورِ فَتَأْتُونَ اَفْواجاً).
قرآن مجید از دو نفخ صور خبر می دهد در نفخه اول همه موجودات زنده زمین و آسمان می میرند، و در نفخ دوم که نفخه حیات است همگی زنده و آماده برای حساب و کتاب می شوند ولی آیات چهارگانه فوق همه یا غالباً مربوط به نفخ دوم یعنی نفخ حیات در قیامت است.
در هر صورت این توصیف قرآن از قیامت، حوادث زیادی را که در آغاز آن روز واقع می شود در نظرها مجسم می کند، و این تعبیر از تعبیرهای بسیار پرمعنی است که حوادث سخت و وحشتناک آن روز را از مقابل چشم دل عبور می دهد و او را آگاه می سازد.
برای اینکه بدانیم این تعبیر چه محتوائی در بر دارد به یک حدیث از پیامبر ا کرم (صلی الله علیه و آله و سلم) که در ذیل آیه چهارم (آیه 18نبأ روایت شده، و تنها به گوشه ای از این حوادث اشاره می کند یاد آور می شویم
(معاذ بن جبل) می گوید: از رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) تفسیر آیه (یَوْمَ یُنْفَخٌ فی الصُّورِ فَتَأْتُونَ اَفْواجاً) را پرسیدم، پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند:
از مطلب بزرگی سئوال کردی، سپس سیلاب اشک از چشمان مبارکشان جاری شد، و فرمودند:
(این افواجی که به هنگام نفخ صور وارد محشر می شوند ده گروه از امت من هستند که خداوند آنها را از جماعات مسلمین جدا می سازد گروهی به صورت بوزینگان هستند آنها که در میان مردم سخن چینی و جاسوسی می کنند، گروه دیگری به صورت خوکها خواهند بود آنها که اهل اموال حرامند گروهی را با پاهایشان آویزان می کنند آنها که رباخوارند گروه دیگری نابینایند آنها که در قضاوت ستم می کنند و گروهی کر و لال وارد محشر می شوند، آنها کسانی هستند که در اعمالشان گرفتار عُجبند، گروه دیگری زبانهایشان را به دندان می جوند، آنها دانشمندان و سخن گویانی هستند که گفتارشان از اعمالشان جدا است! و گروهی دست و پا بریده وارد می شوند، و آنها آزار دهندگان همسایگانند، و گروهی را بر شاخه های آتش دوزخ به دار می آویزند، و آنها خبر چینان میان مردم، و سلاطین ظالمند، و گروهی بدبوتر از مردارند، و آنها کسانی هستند که در این دنیا در شهوات غرقند و حق الله را از اموالشان نمی پردازند، و بالاخره گروهی لباسهای آلوده به قطران (قطران ماده قابل اشتعال است) که به تنهایشان چسبیده در تن دارند و آنها اهل کبر و غرورند)!
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین