قرآن کریم از پیامبران الهی نقل می‌کند که به قوم خویش می‌گفتند: سخن ما را بسنجیند، اگر بهتر از سخن پیشینیان شما بود، آنگاه بپذیرید. هر کسی، در هر رشته‌ای_ خواه تابع، خواه متبوع_ باید محقّق باشد. قرآن به افراد تابع هم می‌گوید: در تبعیتتان باید اهل تحقیق باشید. (وَ مَن النّاس ِمَن یُجادِل فِی الله بِغَیر عِلمٍ وَ یتَّبع کُلَّ شَیطانٍ مَرید) حج/3. بعضی از مردم جاهلانه، درباره جهان بینی و خداشناسی جدال می‌کنند؛ از این رو یک تابع کور هستند و از هر شیطان متمرّدی اطاعت می‌کنند. کسی که از عقل و وحی اطاعت نکرد، ناچار از هوس پیروی می‌کند، چون انسان ناچار است مکتبی را بپذیرد تا قانون زندگی فردی و اجتماعی خود را بر اساس جهان بینی آن مکتب تنظیم کند و اگر کسی خودش اهل تحقیق نبود و در انتخاب راهنما و متبوع نیز محقّّق نبود، قهراً از هر مدّعی هدایت، پیروی می‌کند؛ چون نمی‌داند از چه کسی تقلید کند و معیار لازم پیروی را نمی‌شناسد. و از آن جهت که مدّعیان دروغین فراوانند یک مقلّد جاهل به دام هر متمرّدی خواهد افتاد. در سوره حج نیز به کسانی که متبوع و مطاع عوامند و با سوء استفاده از جهل عوام، راهنما و هادی آنان شدهاند، می‌فرماید: (وَ مَن النّاسِ مَن یُجادِل فِی الله بِغَیر عِلمٍ وَ لا هُدیً وَلا کِتابٍ مُنیر ثانِی عِطْفه لِیُضلَّ عَن سَبِیل اللهِ لَهُ فِی الدُّنیا خِزیٌ وَ نُذیقه یَوم القیمَه عَذابَ الحَریق) حج/8-9؛ بعضی از مردم جاهلانه درباره خدا جدال می‌کنند و چون داعیه رهبری دیگران را دارند، و از خطر جاه طلبی مصون نیستند، بدون برهان عقلی یا نقلی، بر این کار اصرار می‌ورزند. eporsesh.com
قرآن کریم، برای پذیرش دین چه توصیهای میکند؟
قرآن کریم از پیامبران الهی نقل میکند که به قوم خویش میگفتند: سخن ما را بسنجیند، اگر بهتر از سخن پیشینیان شما بود، آنگاه بپذیرید. هر کسی، در هر رشتهای_ خواه تابع، خواه متبوع_ باید محقّق باشد. قرآن به افراد تابع هم میگوید: در تبعیتتان باید اهل تحقیق باشید. (وَ مَن النّاس ِمَن یُجادِل فِی الله بِغَیر عِلمٍ وَ یتَّبع کُلَّ شَیطانٍ مَرید) حج/3. بعضی از مردم جاهلانه، درباره جهان بینی و خداشناسی جدال میکنند؛ از این رو یک تابع کور هستند و از هر شیطان متمرّدی اطاعت میکنند.
کسی که از عقل و وحی اطاعت نکرد، ناچار از هوس پیروی میکند، چون انسان ناچار است مکتبی را بپذیرد تا قانون زندگی فردی و اجتماعی خود را بر اساس جهان بینی آن مکتب تنظیم کند و اگر کسی خودش اهل تحقیق نبود و در انتخاب راهنما و متبوع نیز محقّّق نبود، قهراً از هر مدّعی هدایت، پیروی میکند؛ چون نمیداند از چه کسی تقلید کند و معیار لازم پیروی را نمیشناسد. و از آن جهت که مدّعیان دروغین فراوانند یک مقلّد جاهل به دام هر متمرّدی خواهد افتاد.
در سوره حج نیز به کسانی که متبوع و مطاع عوامند و با سوء استفاده از جهل عوام، راهنما و هادی آنان شدهاند، میفرماید: (وَ مَن النّاسِ مَن یُجادِل فِی الله بِغَیر عِلمٍ وَ لا هُدیً وَلا کِتابٍ مُنیر ثانِی عِطْفه لِیُضلَّ عَن سَبِیل اللهِ لَهُ فِی الدُّنیا خِزیٌ وَ نُذیقه یَوم القیمَه عَذابَ الحَریق) حج/8-9؛ بعضی از مردم جاهلانه درباره خدا جدال میکنند و چون داعیه رهبری دیگران را دارند، و از خطر جاه طلبی مصون نیستند، بدون برهان عقلی یا نقلی، بر این کار اصرار میورزند.
eporsesh.com
- [سایر] آیا برداشت های ما از قرآن کریم و تفسیر آن، منجر به پذیرش کثرت گرایی دینی نمی شود؟[1]
- [سایر] خداوند برای تکریم رسول اکرم(ص) در قرآن کریم چه آداب و معارفی را تبیین میکند؟
- [سایر] خداوند برای تکریم رسول اکرم(ص) در قرآن کریم چه آداب و معارفی را تبیین میکند؟
- [سایر] آیا دین مسیح به طور مطلق مورد پذیرش نبوده و فرقه ی خاصّی از آن مورد پذیرش بوده است؟
- [سایر] یکی از اتهام های مخالفان پیامبران برآنان، «تهمت جنون» است قرآن کریم این مسأله را چگونه بیان میکند؟
- [سایر] در قرآن کریم به طور واضح اصول دین مثل توحید، معاد و نبوت بیان شده ولی چرا از امامت سخنی به میان نیامده است؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم به تاریخ آفرینش جهان هستی و عمر دنیا و تعداد دقیق پیامبران دین خدا که می گویند 124000 بوده، اشاره شده است؟
- [سایر] برخی از الفاظ و تعابیر در قرآن کریم که ما را به زندگی مبتنی بر آگاهی دعوت میکند را ذکر کنید.
- [آیت الله خامنه ای] کسی که همیشه در وضویش شک میکند، چگونه میتواند به مسجد برود و نماز بخواند و به قرائت قرآن کریم و زیارت معصومین(علیهمالسلام) بپردازد؟
- [سایر] چگونه دین را منطقی بدانیم با اینکه احکامی مثل تفاوت دیه و ارث قابل پذیرش نیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان بخواهد ضامن شود که بدهی کسی را بدهد، ضامن شدن او در صورتی صحیح است که به هر لفظی اگرچه عربی نباشد به طلبکار بگوید که: (من ضامن شدهام طلب تو را بدهم) و طلبکار هم رضایت خود را بفهماند، ولی راضی بودن بدهکار شرط نیست، بلکه همین قدر که ضامن مقصود را بفهماند و طلبکار پذیرش خود را اعلام نماید کفایت میکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله مظاهری] در غیر فروعات فقهیه مانند پرداخت وجوهات شرعیّه و تعیین قیّم یا سرپرست برای اوقاف و یا تعیین وصی برای کسی که وصی ندارد، رجوع به اعلم یا رجوع به مرجع تقلید شخص، لازم نیست و رجوع به مجتهد جامع الشرایط کفایت میکند. ______ 1) در بخش سوّم این رساله، مباحث مربوط به اصول دین تحت عنوان (اصول اعتقادی) آمده است.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] ابراء ذمّه میت از دَین صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.