قرآن کریم، به قرائت قرآن، سفارش کرده و میفرماید: "فَاقْرَءُواْ مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْءَان;(مزمل،20) آن چه برای شما میسّر است قرآن بخوانید." در روایات اهلبیت(علیهم السلام) در مورد فضیلت ختم قرآن کریم، چنین میخوانیم: از رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) سوال شد: کدامیک از مردمان بهترین کسانند؟ فرمودند: کسی که میگشاید و تا آخر ادامه میدهد، یعنی شروع کننده و ختم کننده قرآن کریم، پس برای او، در نزد خداوند، دعایی مستجاب خواهد بود."(بحارالانوار، علامه مجلسی;، ج 92، ص 205، ح 7 و ح 4، مؤسسة الوفأ.) و در احادیثی از امام سجاد و امام صادق(علیه السلام)، بهترین اعمال ختم کردن قرآن بیان شده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 343344، دار الکتب الاسلامیة.)0 و در حدیثی از رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) میخوانیم: "اذا ختم العبد القرآن، صلّی علیه عند ختمه ستون الف ملک; اگر بندهای ختم قرآن نماید، شش هزار فرشته بر او درود میفرستند."(کنزالعمال، المتقی هندی، ج 1، ص 510، ح 2258، مؤسسة الرسالة.) بر اساس حدیثی، امام رضا(علیه السلام) در هر سه روز یک ختم قرآن داشتند و میفرمودند: اگر بخواهم کمتر از سه روز ختم کنم میتوانم ولیکن از هیچ آیهای نمیگذرم مگر آن که در آن تفکر میکنم، در این که برای چه نازل شد و در چه وقتی نازل گشته."(بحارالانوار، همان، ج 92، ص 204، ح 1.) eporsesh.com
فضیلت ختم قرآن را بیان کنید.
قرآن کریم، به قرائت قرآن، سفارش کرده و میفرماید: "فَاقْرَءُواْ مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْءَان;(مزمل،20) آن چه برای شما میسّر است قرآن بخوانید."
در روایات اهلبیت(علیهم السلام) در مورد فضیلت ختم قرآن کریم، چنین میخوانیم:
از رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) سوال شد: کدامیک از مردمان بهترین کسانند؟ فرمودند: کسی که میگشاید و تا آخر ادامه میدهد، یعنی شروع کننده و ختم کننده قرآن کریم، پس برای او، در نزد خداوند، دعایی مستجاب خواهد بود."(بحارالانوار، علامه مجلسی;، ج 92، ص 205، ح 7 و ح 4، مؤسسة الوفأ.) و در احادیثی از امام سجاد و امام صادق(علیه السلام)، بهترین اعمال ختم کردن قرآن بیان شده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 343344، دار الکتب الاسلامیة.)0
و در حدیثی از رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) میخوانیم: "اذا ختم العبد القرآن، صلّی علیه عند ختمه ستون الف ملک; اگر بندهای ختم قرآن نماید، شش هزار فرشته بر او درود میفرستند."(کنزالعمال، المتقی هندی، ج 1، ص 510، ح 2258، مؤسسة الرسالة.)
بر اساس حدیثی، امام رضا(علیه السلام) در هر سه روز یک ختم قرآن داشتند و میفرمودند: اگر بخواهم کمتر از سه روز ختم کنم میتوانم ولیکن از هیچ آیهای نمیگذرم مگر آن که در آن تفکر میکنم، در این که برای چه نازل شد و در چه وقتی نازل گشته."(بحارالانوار، همان، ج 92، ص 204، ح 1.)
eporsesh.com
- [سایر] آیا ثواب قرائت برخی از سوره های قرآن که به اندازه ختم قرآن ذکر شده است انسان را از ختم قرآن بی نیاز می کند؟
- [سایر] فلسفه و تاریخچه ختم قرآن چیست؟
- [سایر] تفسیر و فضیلت سوره قدر چیست؟
- [سایر] ختم قرآن در مکه و مدینه چه ثوابی دارد؟
- [سایر] پنج نفر جداگانه به من پول داده اند که برای اموات ایشان قرآن ختم کنم. آیا من می توانم برای همه آنها یک قرآن ختم کنم یا اینکه چنج بار قرآن بخوانم براِی هر کسی جداگانه؟
- [سایر] ویژگیهای قرآن در دعای ختم قرآن در صحیفه سجادیه را بیان نمایید.
- [آیت الله خامنه ای] فضیلت قرائت قرآن از روی قرآن بیشتر است یا از روی صفحه رایانه؟
- [سایر] قرآن چه فضیلت هایی برای پیامبر ص بیان کرده است؟
- [سایر] منظور از تکریم و فضیلت انسان در قرآن چیست؟
- [سایر] قرآن چه فضیلت هایی برای پیامبر ص بیان کرده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مستحبات مؤکد این است که نماز را در اول وقت فضیلت آن بخوانند و در روایات راجع به آن بسیار سفارش شده است و هرچه به اول وقت فضیلت نزدیکتر باشد بهتر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است پنج نماز را در پنج وقت به جا آورد، یعنی هرکدام را در وقت فضیلت خود انجام دهد و تنها فاصله دادن به مقدار نافله یا تعقیبات کافی نیست، بلکه معیار همان وقت فضیلت است.
- [آیت الله مظاهری] وقت نماز ظهر و عصر بعد از زوال تا مغرب )تقریباً یک ربع بعد از غروب آفتاب( ولی وقت فضیلت آنها از اوّل زوال است تا موقعی که سایه شاخص به اندازه دو هفتم آن شود )تقریباً یک ساعت و نیم بعد از ظهر( و وقت فضیلت عصر ادامه دارد تا موقعی که سایه شاخص به چهار هفتم آن برسد (تقریباً سه ساعت بعد از ظهر) و وقت نماز مغرب و عشا بعد از مغرب است تا اوّل اذان صبح ولی وقت فضیلت آنها از مغرب است تا وقتی که سرخی طرف مغرب از بین برود (یک ساعت و نیم بعد از غروب آفتاب) و وقت فضیلت عشا ادامه دارد تا ثلث شب (تقریباً ساعت نه و نیم) و وقت نماز صبح از اوّل طلوع فجر است تا طلوع آفتاب و وقت فضیلت آن از طلوع فجر است تا وقتی که سرخی طرف مشرق پیدا شود (تقریباً یک ساعت بعد از طلوع فجر).
- [آیت الله سبحانی] هر یک از رکوع های نماز آیات رکن است که اگر عمداً یا اشتباهاً کم یا زیاد شود نماز باطل است. احکام نماز جمعه: نماز جمعه عبادتی است که در شرایط خاصی انجام می گیرد ودارای فضیلت زیادی می باشد و در قرآن مجید می فرماید:(مؤمنان هر موقع صدای مؤذن را شنیدند کارهای دیگر را ترک کنندو به سوی نمازجمعه حرکت کنند.(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اوّل وقت فرادی، بهتر است - ولی نماز فرادی در وقت فضیلت، افضل از نماز جماعت در غیر وقت فضیلت است - و نیز نماز جماعتی را که مختصر بخوانند، از نماز فرادی که آن را طول بدهند بهتر است.
- [آیت الله جوادی آملی] . نافله نماز عصر, پیش از نماز عصر انجام میشود و وقت فضیلت آن, تا موقعی است که سایه پدید آمده از اول ظهر به مقدار چهار هفتمِ اندازه شاخص شود و پس از آن، وقت فضیلت زائل میشود; اما اصل وقت نافله باقی است, تا آخرین فرصت نماز عصر.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است انسان صبر کند نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی - یعنی تنها خوانده شود بهتر است؛ ولی نماز فرادی در وقت فضیلت افضل از نماز جماعت در غیر وقت فضیلت است و نیز نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادی که آن را طول بدهند بهتر می باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نافله نماز ظهر پیش از نماز ظهر خوانده میشود. وقت فضیلت آن از اول ظهر است، تا هنگامی که آن مقدار از سایه شاخص که بعد از ظهر پیدا میشود به اندازه دو هفتم آن شود؛ مثلاً اگر درازای شاخص هفت وجب باشد، هر وقت مقدار سایهای که بعد از ظهر پیدا میشود به دو وجب رسید، آخر وقت فضیلت نافله ظهر است.
- [آیت الله خوئی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را به جماعت بخواند. و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی- یعنی تنها خوانده شود- بهتر است. ولی نماز فرادی در وقت فضیلت افضل از نماز جماعت در غیر وقت فضیلت است و نیز نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادایی که آن را طول بدهند بهتر میباشد.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را با جماعت بخواند ، و نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادی که آن را طول بدهند بهتر میباشد . و نیز نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی یعنی تنها خوانده شود بهتر است ، ولی بهتر بودن نماز جماعت در غیر وقت فضیلت نماز ، از نماز فرادی در وقت فضیلت آن ، معلوم نیست .