سورة "اسرأ" که نام دیگر آن "بنیاسراییل" است. از سورههای مکّی میباشد. این سوره مانند بسیاری از سورههای قرآن دارای شأن نزول خاصی نیست; بلکه نزول این سوره برای تبیین و توضیح محتوای آن برای مردم میباشد. خلاصه محتوای این سوره عبارت است از: 1. تسبیح و تقدیس خداوند متعال; 2. داستان معراج پیامبراکرم; 3. داستان ترقی و ذلّت بنیاسراییل; 4. بحثهایی مربوط به مبدأ معاد و مسألة کیفر و پاداش و نامة اعمال و نتایج آن; 5. مسألة آزادی اراده و برگشت نیک وبد اعمال به خود انسان; 6 . تحریم در "اسراف و تبذیر"، "بخل"، "فرزندکشی"، "زنا"، "خوردن مال یتیمان"، "کمفروشی"، "تکبّر" و "خونریزی"; 7. شخصیّت انسان و برتری او بر مخلوقهای دیگر; 8 . تأثیر قرآن بر درمان هرگونه بیماری اخلاقی و اجتماعی; 9. اعجاز قرآن و عدم توانایی نداشتن مقابله با آن; 10. فرازهایی از تاریخ پیامبران به عنوان درسهای عبرتآموز، برای همة انسانها. به هر صورت مجموعه بحثهای عقیدتی و اخلاقی و اجتماعی در این سوره نسخة کاملی را برای ارتقا و تکامل بشر در زمینههای مختلف تشکیل میدهد.(ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی، ج 13، ص 6 ، جامعة مدرسین / تفسیر نمونه، آیتالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 12، ص 5، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
سورة "اسرأ" که نام دیگر آن "بنیاسراییل" است. از سورههای مکّی میباشد. این سوره مانند بسیاری از سورههای قرآن دارای شأن نزول خاصی نیست; بلکه نزول این سوره برای تبیین و توضیح محتوای آن برای مردم میباشد.
خلاصه محتوای این سوره عبارت است از:
1. تسبیح و تقدیس خداوند متعال;
2. داستان معراج پیامبراکرم;
3. داستان ترقی و ذلّت بنیاسراییل;
4. بحثهایی مربوط به مبدأ معاد و مسألة کیفر و پاداش و نامة اعمال و نتایج آن;
5. مسألة آزادی اراده و برگشت نیک وبد اعمال به خود انسان;
6 . تحریم در "اسراف و تبذیر"، "بخل"، "فرزندکشی"، "زنا"، "خوردن مال یتیمان"، "کمفروشی"، "تکبّر" و "خونریزی";
7. شخصیّت انسان و برتری او بر مخلوقهای دیگر;
8 . تأثیر قرآن بر درمان هرگونه بیماری اخلاقی و اجتماعی;
9. اعجاز قرآن و عدم توانایی نداشتن مقابله با آن;
10. فرازهایی از تاریخ پیامبران به عنوان درسهای عبرتآموز، برای همة انسانها.
به هر صورت مجموعه بحثهای عقیدتی و اخلاقی و اجتماعی در این سوره نسخة کاملی را برای ارتقا و تکامل بشر در زمینههای مختلف تشکیل میدهد.(ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی، ج 13، ص 6 ، جامعة مدرسین / تفسیر نمونه، آیتالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 12، ص 5، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] منظور از سوره "مُلک" در قرآن چیست؟ لطفاً توضیح کامل دهید.
- [سایر] مفهوم کلی سوره "دخان" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "فتح" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احزاب" چیست؟
- [سایر] محتوای سوره "الرحمن" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احقاف" چیست؟
- [سایر] مفاهیم کلی سوره "ص" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلّی سوره "روم" چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله اردبیلی] پنج چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و نیز بنابر احتیاط واجب، به اسامی مبارکه پیامبران و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام . دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، اگرچه از یک در داخل و بدون توقف از در دیگر خارج شود. سوم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر بدون توقف خارج شود، مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان علیهمالسلام نیز توقف نکند. چهارم: ورود به مسجد به قصد گذاشتن چیزی در آن و احتیاط واجب آن است که از گذاشتن چیزی در مسجد بدون وارد شدن به آن نیز اجتناب کند. پنجم: خواندن بعض یا تمام سورهای که سجده واجب دارد و آنها چهار سورهاند: 1 سوره (سجده) یعنی سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل)، 2 سوره (فصّلت) یعنی سوره چهل و یکم قرآن (حم سجده)، 3 سوره (نجم) یعنی سوره پنجاه و سوم قرآن (و النجم)، 4 سوره (علق) یعنی سوره نود و ششم قرآن (اقرء) و خواندن یک حرف از این چهار سوره نیز حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وقت نماز تنگ باشد یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند مثلا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگری به او صدمه بزند نباید سوره را بخواند و از مریض و کسی که در حاجتی عجله دارد سوره ساقط است و اگر خواند نباید به قصد جزییت نماز بخواند بلکه می تواند به قصد قرایت قران بخواند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد