آیه ی شریفه ی (وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَیْبِ، لاَ یَعْلَمُهَا إِلاَّ هُوَ، وَیَعْلَمُ مَا فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ، وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلاَّ یَعْلَمُهَا، وَلاَ حَبَّةٍ فِی ظُلُمَاتِ الاْءَرْضِ وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ یَابِسٍ إِلاَّ فِی کِتَابٍ مُبِینٍ) از علم خداوند می‌ گوید. تحلیل علم خداوند و فلسفی نمودن چگونگی آن بزرگان فلسفه مانند ابن‌ سینا را به عجز کشیده است. آیه ‌ی شریفه از احاطه‌ ی علم خداوند بر تمامی امور جزیی تغییرپذیر می ‌گوید و این که هیچ برگی از درختی فرو نمی ‌غلطد مگر آن که خداوند به آن علم دارد. ابن‌ سینا علم خداوند به اشیای جزیی را انکار می‌ کند؛ زیرا لازم می‌ آید خداوند جابه‌ جا شود و تغییر یابد. او می‌ پندارد برای دانستن جزییات لازم است هبوط و عروج داشت. این امر در بشر عادی به مشغولیت ذهنی و حواس پرتی می ‌انجامد. ما علم خداوند را به گونه ‌ای متفاوت از فلسفه ‌ی سینایی و صدرایی تحلیل نمودیم و گفتیم خداوند از بی‌ نهایت راه علم دارد. خداوند هم از ذات خویش همه ‌ی عالم را می ‌بیند و به آن علم دارد و هم هستی و خود را در همه‌ ی هستی و در هر ذره ‌ای و در کم‌تر از هر ذره ‌ای می ‌بیند و می ‌داند. علم خدا را می ‌توان به خانه‌ ی آیینه ‌ای زلیخا تشبیه کرد که یوسف به هر سوی آن می‌ نگریست زلیخا را می‌ دید. مثل ابن ‌سینا حتی یک طریق برای علم خدا به جزییات پیدا نکرده ‌اند و تنها به علم کلی خداوند قایل شده ‌اند. گویی خدا را هم‌چون چوپانی فرض می‌ نمایند که بر بالای سر گوسفندان خویش ایستاده است. باید فراموش نکرد خداوند به حال هر بنده ‌ای به صورت فرد فرد علم دارد: (لَقَدْ أَحْصَاهُمْ وَعَدَّهُمْ عَدّا)؛ و به یقین آن‌ها را به حساب آورده و به دقت شماره کرده است. منبع: پایگاه حضرت آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته).
آیه ی شریفه ی (وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَیْبِ، لاَ یَعْلَمُهَا إِلاَّ هُوَ، وَیَعْلَمُ مَا فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ، وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلاَّ یَعْلَمُهَا، وَلاَ حَبَّةٍ فِی ظُلُمَاتِ الاْءَرْضِ وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ یَابِسٍ إِلاَّ فِی کِتَابٍ مُبِینٍ) از علم خداوند می گوید. تحلیل علم خداوند و فلسفی نمودن چگونگی آن بزرگان فلسفه مانند ابن سینا را به عجز کشیده است. آیه ی شریفه از احاطه ی علم خداوند بر تمامی امور جزیی تغییرپذیر می گوید و این که هیچ برگی از درختی فرو نمی غلطد مگر آن که خداوند به آن علم دارد. ابن سینا علم خداوند به اشیای جزیی را انکار می کند؛ زیرا لازم می آید خداوند جابه جا شود و تغییر یابد. او می پندارد برای دانستن جزییات لازم است هبوط و عروج داشت. این امر در بشر عادی به مشغولیت ذهنی و حواس پرتی می انجامد. ما علم خداوند را به گونه ای متفاوت از فلسفه ی سینایی و صدرایی تحلیل نمودیم و گفتیم خداوند از بی نهایت راه علم دارد. خداوند هم از ذات خویش همه ی عالم را می بیند و به آن علم دارد و هم هستی و خود را در همه ی هستی و در هر ذره ای و در کمتر از هر ذره ای می بیند و می داند. علم خدا را می توان به خانه ی آیینه ای زلیخا تشبیه کرد که یوسف به هر سوی آن می نگریست زلیخا را می دید. مثل ابن سینا حتی یک طریق برای علم خدا به جزییات پیدا نکرده اند و تنها به علم کلی خداوند قایل شده اند. گویی خدا را همچون چوپانی فرض می نمایند که بر بالای سر گوسفندان خویش ایستاده است. باید فراموش نکرد خداوند به حال هر بنده ای به صورت فرد فرد علم دارد: (لَقَدْ أَحْصَاهُمْ وَعَدَّهُمْ عَدّا)؛ و به یقین آنها را به حساب آورده و به دقت شماره کرده است.
منبع: پایگاه حضرت آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته).
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان احاطه علم خداوند چگونه است؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) به ما احاطه دارند؟
- [سایر] اگر امام زمان علیه السلام به هما جا احاطه دارد ، پس چرا به جمکران می رویم ؟
- [سایر] چگونه در دنیا ،جهنم، گناهکاران را احاطه می کند؟
- [سایر] آیا در پیشرفت و تعالی علم لازم است، یا عمل؟
- [سایر] پیشرفت علم در حکومت امام مهدی(ع) تا کجاست؟
- [سایر] با توجه به اینکه علم انسان هر روز در حال پیشرفت است و دانشمندان به وسیله سلول های بنیادی گوسفند شبیه سازی شده را به وجود آوردند و یا در مؤسسه رویان و یا دانشمندان کشورهای خارجی توانسته اند بعضی از عضوهای بدن انسان را شبیه سازی کنند اگر دانشمندان روزی بتوانند انسان شبیه سازی شده را به وجود آورند (انسانی که برترین مخلوقات خداوند است) آیا ممکن است روزی برسد که علم انسان آن قدر پیشرفت کند که به سطح علم خدا برسد و بر آن احاطه و برتری یابد یا خیر؟ آیا انسان روزی می تواند به علم و قدرت خدا احاطه پیدا کند یا اینکه علم خدا آن قدر بالاتر و برتر و در حد بی نهایت است که انسان نمی تواند به آن دست یابد؟
- [سایر] آیا این روایت صحیح است که 25 حرف علم توسط امام زمان (عج) ظاهر میشود؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) علم اهلبیت (ع) را چند نوع معرفی نمودند؟
- [سایر] شبهه: ظهور امام زمان علیه السلام برابر است با رکود علم و تکنولوژی!
- [آیت الله مظاهری] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند گرچه آن علم، علم دینی نباشد، میشود به او زکات داد.
- [آیت الله سبحانی] شیوه سر بریدن حیوان آن است که چهار رگ بزرگ گردن آن را، از پائین برآمدگی زیر گلو به طور کامل ببرند. و مقصود از چهار رگ: 1 (مری) که مجرای غذاست 2 (حلقوم) که مجرای نفس است 3 و 4 دو رگ دیگر که به حلقوم احاطه دارند. و اگر آنها را بشکافند کافی نیست.
- [آیت الله اردبیلی] با توجّه به این که علم پزشکی از جهت تشخیص بیماریهای گوناگون و شناخت داروهای متفاوت و راههای معالجه بسیار وسیع است، هر پزشکی فقط در محدوده شناخت و اطّلاعات خود میتواند طبابت کند و در هر موردی که بیماری یا داروی آن را نتواند تشخیص دهد، نباید دخالت کند و اگر معالجه نماید و بیمار دچار عوارض ناگواری شود، ضامن میباشد، زیرا پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (هر کس طبابت کند و عالم به علم طب نباشد، ضامن است.)(1)
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنان چه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد. ولی احتیاط برای اهل علم نگرفتن زکات است مگر در صورتی که از تحصیل مخارج عاجز باشند ولکن جایز است اشتغال به تحصیل علم هر چند باعث عجز از تحصیل نفقه بشود.
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه آن علم واجب یا مستحبّ باشد، میشود به او زکاْ داد، و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ نباشد، زکاْ دادن به او اشکال دارد، بنابر احتیاط واجب نباید بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، میشود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [امام خمینی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ باشد میشود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند چنانچه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد می توان به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او جایز نیست.