با توجه به آیه شریف‌: "ربنا ما خلقت هذا باطلا"، مفهوم باطل نبودن آفرینش آسمان‌ها چیست‌؟
هر چیز بی‌فایده‌ای که غرض عقلایی بر آن مترتب نشود را باطل می‌گویند. قرآن کریم ملاک هدفمندی را، سود رسانی به مردم و معیار باطل را نقطه مقابل آن معرفی کرده است‌(تفسیر المیزان‌، علامه طباطبایی‌;، ج‌، ص 87، مؤسسة اعلمی للمطبوعات‌.); آن جا که می‌فرماید: "وَأَمَّا مَا یَنفَع‌ُ النَّاس‌َ فَیَمْکُث‌ُ فِی الاْ ?َرْض‌;(رعد،17) ولی آن چه به مردم سود می‌رساند ]آب یا فلز خالص‌[، در زمین باقی می‌ماند. خداوند این چنین مثال می‌زند." پس براساس این آیه شریف‌، برای درک مفهوم باطل‌، نقطه مقابل آن‌; یعنی حق‌، توضیح داده شده است‌. حق در نگاه آیه شریف مزبور، هم چون آب زلال است که مایه حیات و زندگی بوده‌، ولی باطل‌، بی‌فایده و بیهوده است‌. کف روی آب که باطل بدان تشبیه شده‌، نه هرگز کسی را سیراب می‌کند و نه گیاه و درختی را می‌رویاند.(تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج‌، ص 167، دارالکتب الاسلامیه‌.) 2. مفهوم و پیامد این که خداوند آفرینش را بر پایة باطل قرار نداده‌، آن است که انسان‌ها بدانند که برای رسیدن به پاداش اعمال خود به زودی محشور خواهند شد; از این رو، کسی نمی‌تواند منکر مصلحت‌، عقاب و کیفر شود، چرا که در غیر این صورت‌، آفرینش‌، باطل خواهد بود.(تفسیر المیزان‌، همان‌، ص 88.) 3. همان گونه که در آغاز آیه شریف مورد پرسش آمده‌، دست یابی به حق نیز وام‌دار دو مقدمه و زمینه است‌: ذکر در همه حالات از یک سو و تفکر و اندیشه ورزی در اسرار آفرینش‌، از سوی دیگر که قرآن کریم هم به این حقیقت اشاره می‌فرماید: "الَّذِین‌َ یَذْکُرُون‌َ اللَّه‌َ قِیََمًا وَقُعُودًا وَعَلَی‌َ جُنُوبِهِم‌ْ وَیَتَفَکَّرُون‌َ فِی خَلْق‌ِ السَّمََوَ َت‌ِ وَالاْ ?َرْض‌; همان‌ها که خدا را در حال ایستاده و نشسته و آن گاه که بر پهلو خوابیده‌اند، ]یعنی در همه حال‌، چون انسان از یکی از سه حالت مذکور خالی نیست‌[ یاد کرده‌، و در اسرار آفرینش آسمان‌ها و زمین‌، می‌اندیشند." حقیقت آن است که تفکر و اندیشه در اسرار آفرینش آسمان‌ها و زمین‌، به انسان‌، آگاهی‌ِ خاصی داده و نخستین اثر آن‌، توجه به بیهوده نبودن آفرینش است‌; زیرا وقتی که انسان حتی در هر موجود کوچکی از این جهان بزرگ‌، هدفی می‌بیند، آیا می‌تواند باور کندکه مجموعة جهان بی‌هدف باشد؟(تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج‌، ص 216، دارالکتب الاسلامیه‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

با توجه به آیه شریف‌: "ربنا ما خلقت هذا باطلا"، مفهوم باطل نبودن آفرینش آسمان‌ها چیست‌؟


پاسخ:

هر چیز بی‌فایده‌ای که غرض عقلایی بر آن مترتب نشود را باطل می‌گویند. قرآن کریم ملاک هدفمندی را، سود رسانی به مردم و معیار باطل را نقطه مقابل آن معرفی کرده است‌(تفسیر المیزان‌، علامه طباطبایی‌;، ج‌، ص 87، مؤسسة اعلمی للمطبوعات‌.); آن جا که می‌فرماید: "وَأَمَّا مَا یَنفَع‌ُ النَّاس‌َ فَیَمْکُث‌ُ فِی الاْ ?َرْض‌;(رعد،17) ولی آن چه به مردم سود می‌رساند ]آب یا فلز خالص‌[، در زمین باقی می‌ماند. خداوند این چنین مثال می‌زند." پس براساس این آیه شریف‌، برای درک مفهوم باطل‌، نقطه مقابل آن‌; یعنی حق‌، توضیح داده شده است‌. حق در نگاه آیه شریف مزبور، هم چون آب زلال است که مایه حیات و زندگی بوده‌، ولی باطل‌، بی‌فایده و بیهوده است‌. کف روی آب که باطل بدان تشبیه شده‌، نه هرگز کسی را سیراب می‌کند و نه گیاه و درختی را می‌رویاند.(تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج‌، ص 167، دارالکتب الاسلامیه‌.)
2. مفهوم و پیامد این که خداوند آفرینش را بر پایة باطل قرار نداده‌، آن است که انسان‌ها بدانند که برای رسیدن به پاداش اعمال خود به زودی محشور خواهند شد; از این رو، کسی نمی‌تواند منکر مصلحت‌، عقاب و کیفر شود، چرا که در غیر این صورت‌، آفرینش‌، باطل خواهد بود.(تفسیر المیزان‌، همان‌، ص 88.)
3. همان گونه که در آغاز آیه شریف مورد پرسش آمده‌، دست یابی به حق نیز وام‌دار دو مقدمه و زمینه است‌: ذکر در همه حالات از یک سو و تفکر و اندیشه ورزی در اسرار آفرینش‌، از سوی دیگر که قرآن کریم هم به این حقیقت اشاره می‌فرماید: "الَّذِین‌َ یَذْکُرُون‌َ اللَّه‌َ قِیََمًا وَقُعُودًا وَعَلَی‌َ جُنُوبِهِم‌ْ وَیَتَفَکَّرُون‌َ فِی خَلْق‌ِ السَّمََوَ َت‌ِ وَالاْ ?َرْض‌; همان‌ها که خدا را در حال ایستاده و نشسته و آن گاه که بر پهلو خوابیده‌اند، ]یعنی در همه حال‌، چون انسان از یکی از سه حالت مذکور خالی نیست‌[ یاد کرده‌، و در اسرار آفرینش آسمان‌ها و زمین‌، می‌اندیشند." حقیقت آن است که تفکر و اندیشه در اسرار آفرینش آسمان‌ها و زمین‌، به انسان‌، آگاهی‌ِ خاصی داده و نخستین اثر آن‌، توجه به بیهوده نبودن آفرینش است‌; زیرا وقتی که انسان حتی در هر موجود کوچکی از این جهان بزرگ‌، هدفی می‌بیند، آیا می‌تواند باور کندکه مجموعة جهان بی‌هدف باشد؟(تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج‌، ص 216، دارالکتب الاسلامیه‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین