جمله معروفی از (مفسر قرآن در صدر اسلام ) نقل شده است که : . بعیدنیست با توجه به ارتباط شدید او با شخص پیامبراکرم 6و امام علی 7این گفتاررا از آن بزرگواران گرفته باشد. محتوای آن نیز در نهج البلاغه آمده است : .(1) قرآن در جایی خود را معرفی می کند.(2) کتابی که دارای چنین صفات برجسته ای است , باید روشنگر خود نیز باشد. در این جا نمونه ای ذکرمی کنیم . خداوند دربارهء قوم لوط می فرماید: .(3) در این آیه روشن نیست این ریزش از چه مقوله ای بوده است , ولی آیهء دیگر موضوع را روشن می کند: .(4) این روش محکم و استواری است و هم اکنون مفسران محقق از این روش استفاده می کنند. تفسیر علامه طباطبایی 2یعنی المیزان بر این اساس نگارش یافته است . البته این نکته شایان ذکر است که موضوعاتی در قرآن وارد شده است مانند نماز و روزه وزکات و حج و خمس که هیچ گونه توضیحاتی دربارهء آن ها دیده نمی شود و ماناچاریم خصوصیات این مجملات را از احادیث اسلامی و سیرهء مسلمانان فراگیریم و یا در قرآن عمومات و مطلقاتی وارد شده است که مخصصات و مقید است آنها فقط در احادیث معصومان و سنت پیامبر6موجود است و این امر لطمه ای به جامع بودن قرآن نمی زند, چون قرآن کتاب قانون است و در قانون اصول کلی طرح می شود. پی نوشتها: 1.نهج البلاغه , خطبه 18 2.نحل (16 آیه 89 3.شعراء(26 آیه 173 4.حجر(15 آیه 74 eporsesh.com
جمله معروفی از (مفسر قرآن در صدر اسلام ) نقل شده است که : . بعیدنیست با توجه به ارتباط شدید او با شخص پیامبراکرم 6و امام علی 7این گفتاررا از آن بزرگواران گرفته باشد. محتوای آن نیز در نهج البلاغه آمده است : .(1)
قرآن در جایی خود را معرفی می کند.(2) کتابی که دارای چنین صفات برجسته ای است , باید روشنگر خود نیز باشد. در این جا نمونه ای ذکرمی کنیم . خداوند دربارهء قوم لوط می فرماید: .(3) در این آیه روشن نیست این ریزش از چه مقوله ای بوده است ,
ولی آیهء دیگر موضوع را روشن می کند: .(4)
این روش محکم و استواری است و هم اکنون مفسران محقق از این روش استفاده می کنند.
تفسیر علامه طباطبایی 2یعنی المیزان بر این اساس نگارش یافته است . البته این نکته شایان ذکر است که موضوعاتی در قرآن وارد شده است مانند نماز و روزه وزکات و حج و خمس که هیچ گونه توضیحاتی دربارهء آن ها دیده نمی شود و ماناچاریم خصوصیات این مجملات را از احادیث اسلامی و سیرهء مسلمانان فراگیریم و یا در قرآن عمومات و مطلقاتی وارد شده است که مخصصات و مقید است آنها فقط در احادیث معصومان و سنت پیامبر6موجود است و این امر لطمه ای به جامع بودن قرآن نمی زند, چون قرآن کتاب قانون است و در قانون اصول کلی طرح می شود.
پی نوشتها:
1.نهج البلاغه , خطبه 18
2.نحل (16 آیه 89
3.شعراء(26 آیه 173
4.حجر(15 آیه 74
eporsesh.com
- [سایر] مفسران شیعه در تفسیر آیات 23 تا 26 سوره نور چه گفتهاند؟
- [سایر] آیا با یقین تجربی میتوان آیات قرآن را تفسیر کرد؟
- [سایر] تفسیر (الجامع لأحکام القرآن) از چه کسی است؟ لطفاً توضیحاتی در مورد چگونگی تفسیر در این کتاب توضیح دهید.
- [سایر] تفسیر آیات 12 و 13 سوره مجادله چیست؟
- [سایر] تفسیر و معنای آیات 23 و 24 سوره حجر چیست؟
- [سایر] معنا و تفسیر آیات 19 و 20 سوره حجر چیست؟
- [سایر] تفسیر و معنای آیات 16 تا 18 سوره الحجر چیست؟
- [سایر] تفسیر آیات 14 و 15 سوره حجر چیست؟
- [سایر] آیات 1 تا 4 سوره بینه را تفسیر کنید؟
- [سایر] تفسیر آیات 75 تا 148 سوره صافات را بفرمایید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و صنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد و اجتماع مرد و زن در یک جا نباشد، اشکال ندارد. ولی سزاوار است که به تعزیه خوانی تنها اکتفا نکنند و مجالس روضه که در آنها علاوه بر ذکر مصائب حضرت خامس آل عبا علیه السلام ، معارف و عقاید اسلامی و تفسیر آیات و احادیث و احکام شرعیه بیان می شود نیز تشکیل دهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خمس را به کسی بدهد که از طرف مجتهد جامع الشّرائط وکیل است، همانند آن است که خمس را به خود مجتهد جامع الشّرایط داده باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] رنگهایی که مانع رسیدن آب به بدن نیست، برای وضو ضرری ندارد ولی اگر مانع باشد،یا شک کندکه مانع است یا نه، باید آن را برطرف سازد.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان میتواند از زکاْ از سهم سبیل ا&، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد ووقف نماید، اگرچه بر اولاد خود وبر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است، و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند از سهم (سبیل الله)، به اندازه نیاز مسلمانان قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] جمعی از فقهاء اعلی الله مقامهم فرموده اند انسان می تواند از زکات زمینی را وقف کند یا قران یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید و می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد ولی ولایت مالک بر وقف و تعیین متولی بدون مراجعه به حاکم شرع محل اشکال است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان می تواند از زکاه؛ قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید؛ اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.