در مورد سوره "الفجر" توضیح دهید، چرا به این نام شناخته شده است‌؟
چند نکته قابل ذکر است‌: 1. بی گمان تقسیم قرآن کریم به سوره‌ها و آیه‌ها، ریشه قرآنی دارد، چنان که از "سوره‌" و "آیه‌" در چند آیه نام برده شده‌، مانند: "سورة انزلناها"(نور،1) ]ر.ک‌: (توبه‌،86); (بقره‌،23)[ ولی سوره‌های قرآن کریم‌، بر طبق روایاتی‌، در همان عصر پیامبر اکرم‌در اثر کثرت استعمال‌، نام‌های به خصوصی را پیدا کرده و نام بسیاری از سوره‌ها در روایات از زبان پیامبر اکرم(ص) ‌بیان شده ولی هیچ گونه محدودیت شرعی ندارد، بلکه یک سوره می‌تواند نام‌های مختلفی داشته باشد از همین جهت‌، سوره را گاهی با اسمی که در آن سوره واقع شده و یا موضوعی که از آن بحث کرده‌، نام‌گذاری می‌کنند. مثل‌: سوره بقره‌، سورة اسرأ. گاهی جمله‌ای از اوّل سوره ذکر نموده که معرف آن سوره بود، مثل‌: سوره "اقرأ باسم ربک‌" و گاهی با وصفی که سوره دارد، به معرفی آن می‌پردازند، مثل‌: سوره "فاتحة الکتاب‌" "سوره اخلاص‌"(قرآن در اسلام‌، علامه طباطبایی‌، ص 218، دارالکتب الاسلامیة / رجوع کنید به‌: علوم القرآن عند المفسرین‌، مرکز فرهنگ و معارف قرآن‌، ج 1، ص 321334، مرکز نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم‌.) 2. سورةمبارکه فجر، به مناسبت آیه‌ی نخست آن که با قسم به فجر آغاز می‌شود، نام گذاری شده‌. همچنین این سوره را به "سوره امام حسین‌" نیز تعبیر کرده‌اند; امام صادق(ع)‌فرموده باشند: "سوره فجر را در نمازهای واجب و مستحب خود بخوانید; چرا که این سوره امام حسین‌است‌."(تفسیر البرهان‌، سید هاشم حسینی بحرانی‌، ج 5، ص 650، مؤسسة بعثت‌.) 3. در این که معنای "الفجر" در آیه‌ی نخست این سوره چیست‌؟ مفسرین گفته‌های مختلفی را بیان کرده‌اند: فجر، همان سپیده صبح هر روز است که خداوند به آن قسم یاد فرموده‌، همانند: "والیل‌"; چرا که فجر، هنگام انجام آغاز دو عبادت بزرگ نماز و روزه است‌. برخی از مفسران‌، به استناد روایاتی‌، مقصود از "الفجر" را بامداد ماه ذی‌حجه و یا ماه مبارک رمضان و بعضی هم پگاه محرم و یا سپیده روز جمعه دانسته‌اند.(ر.ک‌: تفسیر نوین‌، محمد تقی شریعتی‌، ج 2، ص 5، دفتر نشر فرهنگ اسلامی‌.) و بر طبق روایتی‌، امام صادق‌"الفجر" را به وجود حضرت ولی عصر، امام زمان‌(ع) معنی فرموده‌اند.(ر.ک‌: تفسیر البرهان‌، همان‌، ج 5، ص 650.) آری‌، وجود عالم‌تاب او طلوع خواهد کرد و پرده‌های تاریک و ظلمانی جهل و ظلم را کنار خواهد زد، که فجر حقیقی همان است‌. به امید فجر و فرجش‌. eporsesh.com
عنوان سوال:

در مورد سوره "الفجر" توضیح دهید، چرا به این نام شناخته شده است‌؟


پاسخ:

چند نکته قابل ذکر است‌:
1. بی گمان تقسیم قرآن کریم به سوره‌ها و آیه‌ها، ریشه قرآنی دارد، چنان که از "سوره‌" و "آیه‌" در چند آیه نام برده شده‌، مانند: "سورة انزلناها"(نور،1) ]ر.ک‌: (توبه‌،86); (بقره‌،23)[ ولی سوره‌های قرآن کریم‌، بر طبق روایاتی‌، در همان عصر پیامبر اکرم‌در اثر کثرت استعمال‌، نام‌های به خصوصی را پیدا کرده و نام بسیاری از سوره‌ها در روایات از زبان پیامبر اکرم(ص) ‌بیان شده ولی هیچ گونه محدودیت شرعی ندارد، بلکه یک سوره می‌تواند نام‌های مختلفی داشته باشد از همین جهت‌، سوره را گاهی با اسمی که در آن سوره واقع شده و یا موضوعی که از آن بحث کرده‌، نام‌گذاری می‌کنند. مثل‌: سوره بقره‌، سورة اسرأ. گاهی جمله‌ای از اوّل سوره ذکر نموده که معرف آن سوره بود، مثل‌: سوره "اقرأ باسم ربک‌" و گاهی با وصفی که سوره دارد، به معرفی آن می‌پردازند، مثل‌: سوره "فاتحة الکتاب‌" "سوره اخلاص‌"(قرآن در اسلام‌، علامه طباطبایی‌، ص 218، دارالکتب الاسلامیة / رجوع کنید به‌: علوم القرآن عند المفسرین‌، مرکز فرهنگ و معارف قرآن‌، ج 1، ص 321334، مرکز نشر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم‌.)
2. سورةمبارکه فجر، به مناسبت آیه‌ی نخست آن که با قسم به فجر آغاز می‌شود، نام گذاری شده‌.
همچنین این سوره را به "سوره امام حسین‌" نیز تعبیر کرده‌اند; امام صادق(ع)‌فرموده باشند: "سوره فجر را در نمازهای واجب و مستحب خود بخوانید; چرا که این سوره امام حسین‌است‌."(تفسیر البرهان‌، سید هاشم حسینی بحرانی‌، ج 5، ص 650، مؤسسة بعثت‌.)
3. در این که معنای "الفجر" در آیه‌ی نخست این سوره چیست‌؟ مفسرین گفته‌های مختلفی را بیان کرده‌اند:
فجر، همان سپیده صبح هر روز است که خداوند به آن قسم یاد فرموده‌، همانند: "والیل‌"; چرا که فجر، هنگام انجام آغاز دو عبادت بزرگ نماز و روزه است‌. برخی از مفسران‌، به استناد روایاتی‌، مقصود از "الفجر" را بامداد ماه ذی‌حجه و یا ماه مبارک رمضان و بعضی هم پگاه محرم و یا سپیده روز جمعه دانسته‌اند.(ر.ک‌: تفسیر نوین‌، محمد تقی شریعتی‌، ج 2، ص 5، دفتر نشر فرهنگ اسلامی‌.)
و بر طبق روایتی‌، امام صادق‌"الفجر" را به وجود حضرت ولی عصر، امام زمان‌(ع) معنی فرموده‌اند.(ر.ک‌: تفسیر البرهان‌، همان‌، ج 5، ص 650.) آری‌، وجود عالم‌تاب او طلوع خواهد کرد و پرده‌های تاریک و ظلمانی جهل و ظلم را کنار خواهد زد، که فجر حقیقی همان است‌. به امید فجر و فرجش‌.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین