سوره مبارک شمس قبل از هجرت در مکه نازل شد و به ترتیب مصحف نود و یکمین سوره میباشد، که بعد از سوره بلد و قبل از سوره لیل در اوایل حزب سوم جزء سیام قرار دارد. سوره شمس را به این نام نامیدهاند، چون شمس به معنای خورشید است و این کلمه در قرآن سی و سه بار آمده که یکی از موارد آن در همین سوره است که به منظور اشاره به عظمت و اهمیت خورشید میباشد و به این وسیله افکار انسان ها را به اسرار و فواید سرشار آن، جلب میکند، به همین منظور یکی از نامهای این سوره، شمس میباشد.(ر.ک: برنامه نرمافزاری صراط، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.) برخی از موضوعات و محتوای سوره شمس عبارتند از: 1. یازده مورد سوگند به زمین، آسمان، کرات آسمانی، نفس انسانی، گردش و حرکت زمان و پیدایش شب و روز. 2. خلقت انسان و هدایت فطری او از سوی خدا و استعداد او برای تکامل. 3. خود سازی، تهذیب نفس و تطهیر قلوب، مراتب کمال و سقوط نفس. 4. داستان قوم ثمود و ناقه صالح و پی شدن آن به دست قوم ثمود و مجازات این عمل زشت و سرنوشت آنها و...(ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی;، ج 20، ص 296 301، انتشارات اسلامی، قم / نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 36، دارالکتب الاسلامیه، تهران.) پیامبر گرامی(صلّی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند: "هر کس سوره شمس را بخواند، گویا به تعداد تمام اشیایی که خورشید و ماه بر آنها میتابد در راه خدا صدقه داده است."(ر.ک: مجمع البیان مرحوم طبرسی، ج 6، ص 148، منشورات دار مکتبه الحیاه، بیروت.) eporsesh.com
سوره مبارک شمس قبل از هجرت در مکه نازل شد و به ترتیب مصحف نود و یکمین سوره میباشد، که بعد از سوره بلد و قبل از سوره لیل در اوایل حزب سوم جزء سیام قرار دارد.
سوره شمس را به این نام نامیدهاند، چون شمس به معنای خورشید است و این کلمه در قرآن سی و سه بار آمده که یکی از موارد آن در همین سوره است که به منظور اشاره به عظمت و اهمیت خورشید میباشد و به این وسیله افکار انسان ها را به اسرار و فواید سرشار آن، جلب میکند، به همین منظور یکی از نامهای این سوره، شمس میباشد.(ر.ک: برنامه نرمافزاری صراط، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.) برخی از موضوعات و محتوای سوره شمس عبارتند از:
1. یازده مورد سوگند به زمین، آسمان، کرات آسمانی، نفس انسانی، گردش و حرکت زمان و پیدایش شب و روز.
2. خلقت انسان و هدایت فطری او از سوی خدا و استعداد او برای تکامل.
3. خود سازی، تهذیب نفس و تطهیر قلوب، مراتب کمال و سقوط نفس.
4. داستان قوم ثمود و ناقه صالح و پی شدن آن به دست قوم ثمود و مجازات این عمل زشت و سرنوشت آنها و...(ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی;، ج 20، ص 296 301، انتشارات اسلامی، قم / نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 36، دارالکتب الاسلامیه، تهران.)
پیامبر گرامی(صلّی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند: "هر کس سوره شمس را بخواند، گویا به تعداد تمام اشیایی که خورشید و ماه بر آنها میتابد در راه خدا صدقه داده است."(ر.ک: مجمع البیان مرحوم طبرسی، ج 6، ص 148، منشورات دار مکتبه الحیاه، بیروت.)
eporsesh.com
- [سایر] لطفاً درباره سوره مؤمن توضیح دهید، و بگویید که چرا به این نام شناخته شده است؟
- [سایر] چرا سوره "شمس" به این نام شناخته شده است؟
- [سایر] در مورد سوره "الفجر" توضیح دهید، چرا به این نام شناخته شده است؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره شمس ارایه نمایید.
- [سایر] آیه 8 سوره شمس را تفسیر کنید؟
- [سایر] سلام. تفسیری مختصر از سوره بقره میخواستم.
- [سایر] لطفاً در مورد سوره قمر توضیح مختصر دهید؟
- [سایر] سوره یونس را به صورت مختصر تفسیر کنید؟
- [سایر] توضیح مختصر در رابطه با آیه 12 سوره سبا بدهید؟
- [آیت الله بروجردی] در هشت رکعت نافله شب در وسعت وقت میتوان اکتفا به سوره مختصر مثل سوره توحید نمود یا خیر؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز عید سورة مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سورة شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سورة غاشیه (سورة88) را بخوانند یا در رکعت اول سورة سبح اسم ( سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس (91) را بخوانند .
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند؛ یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.