در این باره به جز شمارة ماهها و اشاره به وجود خورشید و ماه برای روز و سالشماری، چیز خاصی نیامده است. در آیه 36 سوره توبه میخوانیم: "تعداد ماهها نزد خداوند در کتاب ]آفرینش[ الهی از آن روز که آسمانها و زمین را آفریده، دوازده ماه است که از آن چهار ماه، ماه حرام است ]و جنگ در آن ممنوع میباشد[..." و در آیه 5 سوره یونس آمده است: "او کسی است که خورشید را روشنایی و ماه را نور قرار داد و برای آن منزلگاههایی مقدر کرد تا عدد سالها و حساب ]کارها[ را بدانید..."(و نیز بنگرید: اسرأ، 12.) و تنها مطلبی که به محاسبة سال شمسی و قمری اشاره دارد و از شگفتیهای قرآن به شمار میرود، آیه 25 سوره کهف است. آیه میفرماید: "آنها ]اصحاب کهف[ در غار خود سیصد سال درنگ کردند و نه سال بر آن افزودند" به عقیدة برخی از مفسران، این تعبیر که به جای 309 سال فرموده است: "300 سال و نه سال بر آن افزودند"، اشاره به تفاوت سالهای شمسی و قمری است; چرا که آنها به حساب سالهای شمسی سیصدسال در غار توقف کردند; در حالی که با محاسبة سالهای قمری، سیصدونه سال میشود; برای اینکه در عرف قرآن، سال به قمری حساب میشود که از ماههای هلالی (هلال ماه) ترکیب مییابد و در شریعت اسلام نیز همین معتبر است; از این رو، این بیان قرآن کریم از لطایف است که با یک تعبیر جزئی در عبارت، خواسته واقعیّت دیگری را که نیاز به شرح دارد، بازگو نماید. تذکر این نکته لازم است که تفاوت سالهای شمسی و قمری، تقریباً در هر سال یازده روز است که اگر آن را در سیصد ضرب کنیم و سپس بر عدد روزهای سال قمری که 354 روز است، تقسیم کنیم، نتیجة آن عدد نه میشود.(ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی;، ج 13، ص 275، نشر اسلامی / تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 12، ص 392، دارالکتب الاسلامیة.) یادآوری این نکته لازم است که قرآن کتاب انسان سازی است، نه کتاب جغرافیا، تاریخ، زیستشناسی و...; بنابراین، عدم ذکر این مسائل در قرآن کاملاً بر اهداف آن منطبق است. در آیه 5 سورة یونس نیز میفرماید: "هُوَ الَّذِی جَعَلَ الشَّمْسَ ضِیَآءً وَ الْقَمَرَ نُورًا وَ قَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُواْ عَدَدَ السِّنِینَ وَ الْحِسَابَ...; او کسی است که خورشید را روشنایی و ماه را نور قرار داده و برای آن منزلگاههایی مقدر کرده تا عدد سالها و حساب ]کارها[ را بدانید." یکی دیگر از آثار مفید ماه این است که میبینیم از نخستین شب که هلال باریکی بیش نیست رو به افزایش میرود تا حدود نیمة ماه از آن پس تدریجاً نقصان مییابد تا یکی دو روز آخر ماه بعد در تاریکی مطلق فرو میرود و بار دیگر به شکل هلال ظاهر میگردد و همان منزلگاههای پیشین را طی میکند; این دگرگونی عبث و بیهوده نیست; بلکه یک تقویم بسیار دقیق و زندة طبیعی است که عالم و جاهل میتوانند آن را بخوانند و حساب تاریخ کارها و امور زندگی خود را در ایام سال نگهدارند.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 8، ص 224، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
در این باره به جز شمارة ماهها و اشاره به وجود خورشید و ماه برای روز و سالشماری، چیز خاصی نیامده است. در آیه 36 سوره توبه میخوانیم: "تعداد ماهها نزد خداوند در کتاب ]آفرینش[ الهی از آن روز که آسمانها و زمین را آفریده، دوازده ماه است که از آن چهار ماه، ماه حرام است ]و جنگ در آن ممنوع میباشد[..." و در آیه 5 سوره یونس آمده است: "او کسی است که خورشید را روشنایی و ماه را نور قرار داد و برای آن منزلگاههایی مقدر کرد تا عدد سالها و حساب ]کارها[ را بدانید..."(و نیز بنگرید: اسرأ، 12.)
و تنها مطلبی که به محاسبة سال شمسی و قمری اشاره دارد و از شگفتیهای قرآن به شمار میرود، آیه 25 سوره کهف است. آیه میفرماید: "آنها ]اصحاب کهف[ در غار خود سیصد سال درنگ کردند و نه سال بر آن افزودند" به عقیدة برخی از مفسران، این تعبیر که به جای 309 سال فرموده است: "300 سال و نه سال بر آن افزودند"، اشاره به تفاوت سالهای شمسی و قمری است; چرا که آنها به حساب سالهای شمسی سیصدسال در غار توقف کردند; در حالی که با محاسبة سالهای قمری، سیصدونه سال میشود; برای اینکه در عرف قرآن، سال به قمری حساب میشود که از ماههای هلالی (هلال ماه) ترکیب مییابد و در شریعت اسلام نیز همین معتبر است; از این رو، این بیان قرآن کریم از لطایف است که با یک تعبیر جزئی در عبارت، خواسته واقعیّت دیگری را که نیاز به شرح دارد، بازگو نماید. تذکر این نکته لازم است که تفاوت سالهای شمسی و قمری، تقریباً در هر سال یازده روز است که اگر آن را در سیصد ضرب کنیم و سپس بر عدد روزهای سال قمری که 354 روز است، تقسیم کنیم، نتیجة آن عدد نه میشود.(ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی;، ج 13، ص 275، نشر اسلامی / تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 12، ص 392، دارالکتب الاسلامیة.)
یادآوری این نکته لازم است که قرآن کتاب انسان سازی است، نه کتاب جغرافیا، تاریخ، زیستشناسی و...; بنابراین، عدم ذکر این مسائل در قرآن کاملاً بر اهداف آن منطبق است.
در آیه 5 سورة یونس نیز میفرماید: "هُوَ الَّذِی جَعَلَ الشَّمْسَ ضِیَآءً وَ الْقَمَرَ نُورًا وَ قَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُواْ عَدَدَ السِّنِینَ وَ الْحِسَابَ...; او کسی است که خورشید را روشنایی و ماه را نور قرار داده و برای آن منزلگاههایی مقدر کرده تا عدد سالها و حساب ]کارها[ را بدانید."
یکی دیگر از آثار مفید ماه این است که میبینیم از نخستین شب که هلال باریکی بیش نیست رو به افزایش میرود تا حدود نیمة ماه از آن پس تدریجاً نقصان مییابد تا یکی دو روز آخر ماه بعد در تاریکی مطلق فرو میرود و بار دیگر به شکل هلال ظاهر میگردد و همان منزلگاههای پیشین را طی میکند; این دگرگونی عبث و بیهوده نیست; بلکه یک تقویم بسیار دقیق و زندة طبیعی است که عالم و جاهل میتوانند آن را بخوانند و حساب تاریخ کارها و امور زندگی خود را در ایام سال نگهدارند.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 8، ص 224، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] آیا قرآن یک کتاب علوم طبیعی است؟
- [سایر] آیا علوم طبیعی در قرآن آمده است؟
- [سایر] چرا در بعضی موارد، تلاوت قرآن امامان معصوم(علیهم السلام) با تلاوت قرآن امروزی ما متفاوت است، آیا در قرآن تحریفی واقع شده است؟
- [سایر] چرا سورههای قرآن به ترتیب نزول نوشته شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن اشاره ای به حرکت خورشید و منظومه شمسی شده است؟
- [سایر] خداوند درباره فایدههای قرآن چه فرموده است؟
- [سایر] چرا قرآن به نامهای کریم، رحیم، مجید و... نام گرفته و آیا قائل شدن به این که "قرآن محمد" است، صحیح است؟
- [سایر] لفظ قرآن کریم در کدام سورهها آمده است؟
- [سایر] حرف همزه چند بار در قرآن کریم تکرار شده است؟
- [سایر] در قرآن مجید، چند آیه برای بازشناسیِ روز قیامت آمده است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .معیار در سال خمسی، لزوماً ماه های سال قمری نیست، بلکه هر کس می تواند ابتدای کسب و کار خود را بر اساس ماه های سال شمسی محاسبه نماید و پس از گذشت یکسال شمسی از اوّلین ماه احتساب شده، خمسِ باقی مانده درآمد خودش را بپردازد. محاسبه قبل و بعد از سال
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید، خمس آن را بدهد و جایز است دادن خمس را تا آخر سال قمری، تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمسِ زراعت و مانند آن، که مطابق سال شمسی انجام میشود، سال خمسی را شمسی قرار دهد، اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] از وقتی که اوّلین جزء بچّه از شکم مادر بیرون میآید چه زایمان طبیعی باشد یا غیر طبیعی )سزارین(، خونی که زن میبیند، اگر پیش از ده روز یا سر ده روز قطع شود، خون نفاس است. و زن را در حال نفاس، )نُفَساء( میگویند.
- [آیت الله اردبیلی] انفال یکی از مهمترین منابع مالی و اقتصادی حکومت اسلامی است و حفظ آن از هر گونه تجاوز و آفت و زیان طبیعی و غیر طبیعی، وظیفه همه مردم بخصوص حکومتها میباشد؛ بنابراین برای استفاده افراد از آن و یا فروش آن توسّط حکومتها به دیگران مخصوصا به اجانب باید کاملاً مصلحت عموم مردم ملاحظه گردد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در واجب شدن خمس بر معدن، لازم نیست خود شخص مباشر در استخراج باشد , بلکه اگر کسی مباشرتاً یا تسبیباً معدنی را استخراج کند, یا مواد معدنی به علل طبیعی یا غیر طبیعی روی زمین ریخته باشد و شخصی آن را به قصد تملّک جمع کند، در تمام این موارد , خمس بر او واجب میشود. دیون مالی کافر در معدن و غیر آن
- [آیت الله مکارم شیرازی] در شستن مخرج بول و غائط فرق میان مجرای طبیعی و غیرطبیعی نیست، ولی در مخرج غیرطبیعی غیر آب کفایت نمی کند.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان می تواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید خمس آن را بدهد و جائز است دادن خمس را تا آخر سال تأ خیر بیندازد و اگر برای دادن خمس ؛ سال شمسی قرار دهد ، مانعی ندارد .
- [آیت الله مظاهری] انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دست آورد خمس آن را بدهد، و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمس سال شمسی قرار دهد مانعی ندارد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید خمس آن را بدهد و همچنین جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمس سال شمسی قرار دهد، مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آمد، خمس آن را بدهد، و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد، و اگر برای دادن خمس سال شمسی قرار دهد، مانعی ندارد.