راه حلی که قرآن ارائه میدهد یکی (مراقبت از خود)، و دیگری (یاد خدا) است؛ انسان باید اولا مواظب جلسات، خواندنیها، شنیدنیها، خوردنیها و پوشیدنیهای خود باشد؛ مواظب باشد چه سخنی را میشنود و چه میگوید، دقت کند که در کنار سفره غذای حلال مینشیند یا حرام؟ لباسی را که بر تن میکند باید گذشته از حلال بودن، لباس شهرت نباشد. گاهی شخصی لباسی میپوشد تا مشهور شود و هنگامی که از کوی و برزن میگذرد لباسش جلب توجه کند. این نشان میدهد که او گرفتار خودبینی است. اگر انسان، مواظب جلسات علمی خود باشد و سخنی جز برای رضای خدا و به سود جامعه اسلامی نگوید،به تدریج زمینه فراهم میشود تا به یاد خدا دل ببندد. وقتی به یاد خدا دل بست، به آسانی خاطرههای خوب در ذهنش ترسیم میشود. از این رو قرآن کریم،ذکر خدا را برای غفلت زدایی و قرب به حق به ما میآموزد. هر یک از عبادتهای معمولی،حد و نصابی دارد ولی یاد خدا در دل و نام خدا بر لب، حدی ندارد: (یا أَیُها الذینَ امَنوا اذکُروا الله ذِکرا کَثیرا) احزاب/4 کسی که زیاد به یاد خدا باشد، برای وی علاقه به خدا ملکه و او در تعلق به حق و تخلق به اخلاق الهی، متخصص، مجتهد و صاحب ملکه میشود. در این صورت نه تنها در حال عبادت میفهمد که با معبود خود سخن میگوید، بلکه در خارج از عبادت نیز به یاد حق است؛ آنگاه فرق او با دیگران روشن میشود. دیگران در حال نماز، حواسشان نزد خدا، قیامت و معارف نماز نیست و او در غیر حالت نماز نیز به یاد خدا و در نماز است: (خوشا آنان که دایم در نمازند). ذکر خدا حسنه است و هر کس در این راه مجاهده کند و قدمی بردارد پاداش مضاعف دارد: (مَن جاءَِِ بالحَسَنَةِ فَلَه’خیر’ مِنها)، نمل/89 (مَن جاءَ بالحَسَنَة فَلَه’ عَشر’ أمثالها) انعام/160هر کس یک ساعت برای مراقبت، زحمت بکشد، ده ساعت او را حفظ میکنند و به پیش میبرند و قهرا نجات پیدا میکند، و حفظ خاطرات در نماز برای او سهل و آسان خواهد شد. eporsesh.com
راه حلی که قرآن ارائه میدهد یکی (مراقبت از خود)، و دیگری (یاد خدا) است؛ انسان باید اولا مواظب جلسات، خواندنیها، شنیدنیها، خوردنیها و پوشیدنیهای خود باشد؛ مواظب باشد چه سخنی را میشنود و چه میگوید، دقت کند که در کنار سفره غذای حلال مینشیند یا حرام؟ لباسی را که بر تن میکند باید گذشته از حلال بودن، لباس شهرت نباشد. گاهی شخصی لباسی میپوشد تا مشهور شود و هنگامی که از کوی و برزن میگذرد لباسش جلب توجه کند. این نشان میدهد که او گرفتار خودبینی است. اگر انسان، مواظب جلسات علمی خود باشد و سخنی جز برای رضای خدا و به سود جامعه اسلامی نگوید،به تدریج زمینه فراهم میشود تا به یاد خدا دل ببندد. وقتی به یاد خدا دل بست، به آسانی خاطرههای خوب در ذهنش ترسیم میشود. از این رو قرآن کریم،ذکر خدا را برای غفلت زدایی و قرب به حق به ما میآموزد. هر یک از عبادتهای معمولی،حد و نصابی دارد ولی یاد خدا در دل و نام خدا بر لب، حدی ندارد: (یا أَیُها الذینَ امَنوا اذکُروا الله ذِکرا کَثیرا) احزاب/4 کسی که زیاد به یاد خدا باشد، برای وی علاقه به خدا ملکه و او در تعلق به حق و تخلق به اخلاق الهی، متخصص، مجتهد و صاحب ملکه میشود. در این صورت نه تنها در حال عبادت میفهمد که با معبود خود سخن میگوید، بلکه در خارج از عبادت نیز به یاد حق است؛ آنگاه فرق او با دیگران روشن میشود. دیگران در حال نماز، حواسشان نزد خدا، قیامت و معارف نماز نیست و او در غیر حالت نماز نیز به یاد خدا و در نماز است: (خوشا آنان که دایم در نمازند). ذکر خدا حسنه است و هر کس در این راه مجاهده کند و قدمی بردارد پاداش مضاعف دارد: (مَن جاءَِِ بالحَسَنَةِ فَلَه’خیر’ مِنها)، نمل/89 (مَن جاءَ بالحَسَنَة فَلَه’ عَشر’ أمثالها) انعام/160هر کس یک ساعت برای مراقبت، زحمت بکشد، ده ساعت او را حفظ میکنند و به پیش میبرند و قهرا نجات پیدا میکند، و حفظ خاطرات در نماز برای او سهل و آسان خواهد شد.
eporsesh.com
- [سایر] آنچه در قرآن به نام غفلت از آن یاد شده به لحاظ روانی چه حالتی است؟
- [سایر] درمان غفلت در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] اهمیت غفلت نداشتن در قرآن چگونه بیان شده است؟
- [سایر] غفلت در آیات قرآن چگونه بیان شده است؟
- [سایر] آیه (الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ) چه مفهوم و هدفی دارد؟ بهترین تفسیر آن چیست؟ غفلت به چه معناست؟ چگونه آثار غفلت را بفهمیم و ترتیب اثر بدهیم؟
- [سایر] من جوونی هستم که خیلی اعتمادبه نفسم پایینه البته نه همه جا. گاهی اوقات دربیان مطالب کم میارم وترجیحاسکوت میکنم. میخواستم خواهش کنم راه حلهای قرآنی بهم بدین. چون قرآن انسان سازه.
- [سایر] در جهان بینی قرآن کریم، پیوند یاد معاد با یاد مبدأ چگونه است؟
- [آیت الله خوئی] زن نامحرمی قرآن خواندن را یاد ندارد، آیا مرد نامحرم میتواند به آن تعلیم قرآن دهد.
- [سایر] آیه شریفه قرآن کریم در مورد اینکه انسان اگر در هنگام رفاه به یاد خدا باشد خداوند در هنگام سختیهایش به یاد او خواهد بود چیست؟
- [سایر] اینکه قرآن می گوید : «الا بذکر اللّه تطمئن القلوب». یاد خدا آرامبخش دلهاست چگونه دل با یاد خدا آرام می گیرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر به واسطه ندانستن مسأله کاری انجام دهد که روزه را باطل می کند چنان چه در یاد گرفتن مسأله تقصیر کرده و در وقت به جا آوردن آن کار احتمال مفطر بودن آن را می داده کفاره بر او واجب می شود و اگر در وقت به جا آوردن آن غفلت داشته بنابر احتیاط کفاره لازم است ولی اگر در یاد گرفتن مسأله تقصیر نکرده باشد کفاره واجب نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .باطل بودن نم از در مکان غصبی , به حالت علم به غصب و عمد و بدون اضطرار , اختصاص دارد , بنابراین کسی که جاهل به غصبی بودن مکان یا غافل از آن بوده یا فراموش کرده یا هیچ چاره ای نداشت, نماز او باطل نیست, مگر آنکه خود غاصب از غصب خویش غفلت یا آن را فراموش کرده باشد و در صدد رفع غصب نباشد که نماز او باطل است.
- [آیت الله بهجت] کسی که حمد و سوره و چیزهای دیگر نماز را بهخوبی نمیداند، و میتواند یاد بگیرد، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، باید یاد بگیرد؛ و اگر وقت تنگ است، دو صورت دارد: 1 اگر در یاد گرفتن کوتاهی کرده، در صورتی که عُسر و حرج نباشد، بنابر اظهر باید نمازش را به جماعت بخواند، یا کسی بخواند و او هم همراه او بخواند یا اگر ممکن است از روی نوشتهای بخواند. 2 اگر کوتاهی نکرده، بنابر احتیاط مستحب این کارها را انجام دهد. اگر کسی از قرآن هیچ نمیداند، به مقداری که واجب است در نماز از قرآن بخواند تسبیح و تهلیل و تکبیر میگوید.
- [آیت الله مظاهری] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست باید یاد بگیرد و با گرفتن زکات زندگی نکند، ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، میتواند زکات بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز را به خوبی نمیداند ولی میتواند یاد بگیرد چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید یاد بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست، بنابر احتیاط واجب باید یاد بگیرد و با گرفتن زکات زندگی نکند، ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، می تواند زکات بگیرد.
- [آیت الله نوری همدانی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست ، بنابر احتیاط واجب باید یاد بگیرد و با گرفتن زکوه زندگی نکند . ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است ، می تواند زکوه بگیرد .
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب برای یاد دادن احکام واجبِ نماز مزد نگیرند و مسئول اموال بیت المال باید نیاز یاد دهنده احکام واجب نماز را برطرف نماید. دریافت مزد برای یاد دادن احکام مستحبِ نماز, جایز است.
- [آیت الله بروجردی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست، بنا بر احتیاط واجب باید یاد بگیرد و با گرفتن زکات زندگی نکند، ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، میتواند زکات بگیرد.