گرچه فلاسفه و دانشمندان الهی پیرامون مسئله آزادی اراده انسان بحث ها و دلایل مختلفی دارند، امّا برای این که راه را کوتاه و میان بُر کنیم، به سراغ روشن ترین دلیل طرفداران آزادی اراده می رویم و آن (وجدان عمومی انسان ها) است. توضیح این که:ما هر چیز را انکار کنیم، این واقعیّت را نمی توانیم منکر شویم که در همه جامعه های انسانی اعم از خداپرست و مادی،شرق و غرب،قدیم و جدید،ثروتمند و فقیر،توسعه یافته و توسعه نایافته،و دارای هر گونه فرهنگ،همه بدون استثناء در این مسئله توافق دارند که باید (قانون) بر جوامع انسانی حکمفرما شود،و افراد در مقابل قوانین (مسئولیّت)دارند،و کسانی که از قانون تخلف کنند باید به نحوی (مجازات) گردند.خلاصه:حاکمیت قانون،مسئولیّت افراد در برابر آن،و مجازات متخلّف،از مسائلی است که مورد اتّفاق همه عقلای جهان است، و تنها اقوام وحشی بودند که این مسائل سه گانه را به رسمیت نمی شناختند.این مسئله که از آن به وجدان عمومی مردم جهان تعبیر می کنیم، روشن ترین دلیل بر آزادی اراده انسان و دارا بودن اختیار است.(1) پی نوشت: 1. 50 درس اصول عقائد برای جوانان،مکارم شیرازی، ص122 منبع:سایت انوار طاها
گرچه فلاسفه و دانشمندان الهی پیرامون مسئله آزادی اراده انسان بحث ها و دلایل مختلفی دارند، امّا برای این که راه را کوتاه و میان بُر کنیم، به سراغ روشن ترین دلیل طرفداران آزادی اراده می رویم و آن (وجدان عمومی انسان ها) است.
توضیح این که:ما هر چیز را انکار کنیم، این واقعیّت را نمی توانیم منکر شویم که در همه جامعه های انسانی اعم از خداپرست و مادی،شرق و غرب،قدیم و جدید،ثروتمند و فقیر،توسعه یافته و توسعه نایافته،و دارای هر گونه فرهنگ،همه بدون استثناء در این مسئله توافق دارند که باید (قانون) بر جوامع انسانی حکمفرما شود،و افراد در مقابل قوانین (مسئولیّت)دارند،و کسانی که از قانون تخلف کنند باید به نحوی (مجازات) گردند.خلاصه:حاکمیت قانون،مسئولیّت افراد در برابر آن،و مجازات متخلّف،از مسائلی است که مورد اتّفاق همه عقلای جهان است، و تنها اقوام وحشی بودند که این مسائل سه گانه را به رسمیت نمی شناختند.این مسئله که از آن به وجدان عمومی مردم جهان تعبیر می کنیم، روشن ترین دلیل بر آزادی اراده انسان و دارا بودن اختیار است.(1)
پی نوشت:
1. 50 درس اصول عقائد برای جوانان،مکارم شیرازی، ص122
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] علت ابطال تسلسل چیست؟
- [سایر] زندگی انسان جبر است یا اختیار؟
- [سایر] آیا اهل سنت به جبر معتقداند؟
- [سایر] عده قابل توجهی در زندگی معتقد به جبر هستند ضمن تبیین دلایل مردودیت جبر، بفرمایید آیا آنها قابل قبول و موجّه هستند یا خیر؟
- [سایر] جبر و اختیار به چه معناست؟
- [سایر] عده ی قابل توجهی در زندگی معتقد به جبر هستند ضمن تبین دلایل مردودیت جبر، بفرمایید آیا آنها قابل قبول و موجه هستند یا خیر؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا چرک گلو باعث ابطال روزه می شود؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تزریق خون به بدن موجب ابطال روزه می شود؟
- [سایر] اعتقاد به جبر چه عوارض و آثاری در جامعه دارد؟
- [سایر] قضا و قدر و جبر و اختیار را توضیح دهید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرتبه سوم توسل به زور و جبر است، پس اگر بداند یا اطمینان داشته باشد که ترک منکر نمی کند یا واجب را بجا نمی آورد مگر با اعمال زور و جبر، واجب است لکن باید تجاوز از قدر لازم نکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر آتشی روشن کند و مال کسی آتش بگیرد، در صورتی که مواظبت نکرده باشد ضامن است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر گناهکار جز به جمع ما بین مرتبه اوّل و دوم از انکار، ترک معصیت نکند، جمع واجب است؛ به این نحو که هم از او اعراض کند و ترک معاشرت نماید و با چهره عبوس با او برخورد کند و هم او را با زبان امر به معروف و نهی از منکر کند. * مرتبه سوم: توّسل به زور و جبر؛ پس اگر بداند یا اطمینان داشته باشد که کسی جز با اِعمال زور و جبر ترک منکر نمیکند یا واجب را بجا نمیآورد، این کار واجب است، لکن باید از مقدار لازم تجاوز نکند.
- [آیت الله سیستانی] اگر فراموش کند که روزه است و جماع نماید، یا او را به جماع مجبور نمایند بهطوری که از اختیار او خارج شود روزه او باطل نمیشود، ولی چنانچه در بین جماع یادش بیاید، یا جبر او برداشته شود باید فوراً از حال جماع خارج شود، و اگر خارج نشود روزه او باطل است. ? استمناء:
- [آیت الله وحید خراسانی] خیابانهایی که احداث می شود و خانه و املاک مردم در مسیر انها قرار می گیرد و دولت به جبر و اعمال زور انها را خراب و خیابان کشی می کند عبور از انها جایز است ولی تصرف در مصالح ان املاک بدون اذن مالک انها جایز نیست
- [آیت الله جوادی آملی] .خرید و فروش به هر لفظ یا فعلی که به طور روشن دلالت کند که صاحب کالا متاع خود را فروخته و خریدار آن را پذیرفته, صحیح است و لفظ تازی، فارسی و... یکساناند.
- [آیت الله سبحانی] اگر زمین را به دیگری واگذار کنند که در آن درخت بکارد و آنچه عمل می آید مال هر دو باشد در صورتی که تمام جهات را روشن کنند معامله صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله مظاهری] در قرض باید مقدار و مدّت و جنس روشن باشد و نیز قرض دهنده و گیرنده هر دو باید رشید باشند و ممنوع از تصرّف در اموال خود نباشند و این کار رااز روی اراده و قصد انجام دهند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زمین را به دیگری واگذار کنند که در آن درخت بکارد و آنچه عمل می آید مال هردو باشد در صورتی که تمام جهات را روشن کنند معامله صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه رضایت صاحب ملک از قرائن روشن و قطعی باشد نماز خواندن در آن ملک اشکالی ندارد، هرچند به زبان نگوید و بعکس اگر با زبان اجازه دهد اما بداند قلباً راضی نیست نمی تواند نماز بخواند.