از نظر شیعه مصداق اولی الامر بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله حضرت علی علیه السلام و پس از آن حضرت دیگر امامان اهل بیت علیهم السلام می باشند. دلیل این مدّعا آن است که: 1. چنانکه گذشت آیه دلالت بر عصمت اولی الامر دارد. 2. بعد از پیامبر تنها مصداق ثابت شده معصومان اهل بیت علیهم السلام هستند که هم آیاتی از قرآن مانند آیه تطهیر بر عصمت ایشان دلالت دارد و هم روایات متعدّدی در عصمت آنان وارد شده است.1 سرسلسله و اولین پیشوا از میان آنان، براساس جمیع ادلّه حضرت علی علیه السلام بوده است. 3. کسی غیر از اهل بیت علیهم السلام نه ادعای عصمت دارد و نه دلیلی بر عصمتش موجود است. بنابراین با انحصار عصمت در اهل بیت، آنان مصداق بدیل ناپذیر اولی الامرند. لاجرم آیه اطاعت بر ولایت و لزوم پیروی کامل و همه جانبه از امامان معصوم اهل بیت علیهم السلام دلالت می کند. نیز با توجّه به این که اولین آنان حضرت علی علیه السلام است؛ آیه شریفه به طور ضمنی بر امامت و ولایت بلافصل آن حضرت، پس از پیامبر دلالت دارد. روایات وارد شده در تفسیر این آیه نیز انطباق آن بر حضرت علی علیه السلام را به نحو صریح و روشن دلالت دارند.2 4. احادیث فراوانی از طرق شیعه و اهل سنّت در معرفی اولوا الامر وارد شده است، به گونه ای جایی برای انکار نمی ماند. از جمله آنها حدیث زیر است: جابر بن عبداللّه انصاری می گوید: وقتی که خداوند آیه (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللّهَ...) را بر پیامبر نازل کرد، پرسیدم: ای رسول خدا! خدا و رسولش را می شناسیم. امّا (اولوا الامر) - که خدا اطاعتشان را قرین اطاعت شما کرده - کیانند؟ فرمود: (ای جابر! آنان جانشینان من و پیشوایان مسلمانان پس از من می باشند. اوّلین فرد از آنان علی بن ابیطالب است. سپس حسن، بعد حسین، بعد علی بن حسین و پس از آن محمد بن علی - که در تورات به نام (باقر) معروف است - ای جابر! تو به زودی او را درک خواهی کرد. پس هرگاه ملاقاتش نمودی، سلام مرا به او برسان. پس از آن [امام بعدی ]جعفر بن محمّد صادق است. بعد موسی بن جعفر، سپس علی بن موسی، آن گاه محمد بن علی، بعد علی بن محمد، پس از آن حسن بن علی و سپس همنام و هم کنیه من، حجّت خدا بر روی زمین...)3. پی نوشت: 1. شمس الاخبار المنتقاة من کلام النبی المختار، علی بن حمید قریشی، بیروت: مؤسه الاعلمی للمطبوعات. 2. شمیم ولایت، جوادی آملی، قم: اسراء. 3. اثبات الهداة، ج 1، ص 501 ب 9، ف 6، ح 212 ؛ ر.ک: ینابیع المودة، صص 494 - 495. منبع: www.porseman.org
از نظر شیعه مصداق اولی الامر بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله حضرت علی علیه السلام و پس از آن حضرت دیگر امامان اهل بیت علیهم السلام می باشند. دلیل این مدّعا آن است که:
1. چنانکه گذشت آیه دلالت بر عصمت اولی الامر دارد.
2. بعد از پیامبر تنها مصداق ثابت شده معصومان اهل بیت علیهم السلام هستند که هم آیاتی از قرآن مانند آیه تطهیر بر عصمت ایشان دلالت دارد و هم روایات متعدّدی در عصمت آنان وارد شده است.1 سرسلسله و اولین پیشوا از میان آنان، براساس جمیع ادلّه حضرت علی علیه السلام بوده است.
3. کسی غیر از اهل بیت علیهم السلام نه ادعای عصمت دارد و نه دلیلی بر عصمتش موجود است. بنابراین با انحصار عصمت در اهل بیت، آنان مصداق بدیل ناپذیر اولی الامرند. لاجرم آیه اطاعت بر ولایت و لزوم پیروی کامل و همه جانبه از امامان معصوم اهل بیت علیهم السلام دلالت می کند. نیز با توجّه به این که اولین آنان حضرت علی علیه السلام است؛ آیه شریفه به طور ضمنی بر امامت و ولایت بلافصل آن حضرت، پس از پیامبر دلالت دارد. روایات وارد شده در تفسیر این آیه نیز انطباق آن بر حضرت علی علیه السلام را به نحو صریح و روشن دلالت دارند.2
4. احادیث فراوانی از طرق شیعه و اهل سنّت در معرفی اولوا الامر وارد شده است، به گونه ای جایی برای انکار نمی ماند. از جمله آنها حدیث زیر است:
جابر بن عبداللّه انصاری می گوید: وقتی که خداوند آیه (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللّهَ...) را بر پیامبر نازل کرد، پرسیدم: ای رسول خدا! خدا و رسولش را می شناسیم. امّا (اولوا الامر) - که خدا اطاعتشان را قرین اطاعت شما کرده - کیانند؟
فرمود: (ای جابر! آنان جانشینان من و پیشوایان مسلمانان پس از من می باشند. اوّلین فرد از آنان علی بن ابیطالب است. سپس حسن، بعد حسین، بعد علی بن حسین و پس از آن محمد بن علی - که در تورات به نام (باقر) معروف است - ای جابر! تو به زودی او را درک خواهی کرد. پس هرگاه ملاقاتش نمودی، سلام مرا به او برسان. پس از آن [امام بعدی ]جعفر بن محمّد صادق است. بعد موسی بن جعفر، سپس علی بن موسی، آن گاه محمد بن علی، بعد علی بن محمد، پس از آن حسن بن علی و سپس همنام و هم کنیه من، حجّت خدا بر روی زمین...)3.
پی نوشت:
1. شمس الاخبار المنتقاة من کلام النبی المختار، علی بن حمید قریشی، بیروت: مؤسه الاعلمی للمطبوعات.
2. شمیم ولایت، جوادی آملی، قم: اسراء.
3. اثبات الهداة، ج 1، ص 501 ب 9، ف 6، ح 212 ؛ ر.ک: ینابیع المودة، صص 494 - 495.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] مقصود از کتاب مکنون در قرآن مجید چیست؟
- [سایر] مقصود از کتاب مکنون در قرآن مجید چیست؟
- [آیت الله خوئی] مقصود از رکون در قرآن مجید (ولا ترکنوا الی الذین ظلموا) چیست؟
- [سایر] منظور از اولی الامر در سوره نساء کیست؟
- [سایر] برخی مفسّران از آیه «اولی الامر» بر عصمت امامان استدلال کرده اند از این راه چگونه عصمت اثبات می شود؟
- [سایر] آیه «اولی الامر» در شأن چه کسانی نازل شده است؟
- [سایر] آیه شریفه «اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم» را توضیح دهید؟
- [سایر] آیه اولی الامر (سوره نساء، آیه 59) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] اگر اطاعت از اولی الامر لازم است، چرا آنها مرجع حل نزاع نیستند؟
- [سایر] با سلام. مگر (اولی الامر) با (ولی امر) تفاوت دارد!با توجه به این که بر اساس نظریه مشهور شیعه ، اولی الامر ، فقط امامان معصوم می باشند و ولی فقیه هم مصداق اولی الامر نیست (اگرچه براساس احادیث و روایات اطاعت از ولی فقیه نیز واجب است)؛ اما در پاسخ به پرسشی دیگر بیان کردید که عنوان (ولی امر مسلمین جهان) برای ولی فقیه، عنوان مناسبی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است جنب چند چیز را ترک کند: 1 و 2 خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست. 3 خواندن بیشتر از هفت آیه از قرآن، حتی از سوره هایی که سجده واجب ندارد. 4 تماس بدن با جلد وحاشیه و فاصله سطور قرآن مجید و همراه داشتن آن. 5 خوابیدن بدون وضو. 6 رنگ کردن موها به حنا و مانند آن. 7 مالیدن روغن و انواع کرم ها به بدن. 8 جماع کردن بعد از محتلم شدن.
- [آیت الله سبحانی] هر یک از رکوع های نماز آیات رکن است که اگر عمداً یا اشتباهاً کم یا زیاد شود نماز باطل است. احکام نماز جمعه: نماز جمعه عبادتی است که در شرایط خاصی انجام می گیرد ودارای فضیلت زیادی می باشد و در قرآن مجید می فرماید:(مؤمنان هر موقع صدای مؤذن را شنیدند کارهای دیگر را ترک کنندو به سوی نمازجمعه حرکت کنند.(1)
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خوردن ماهی زنده جایز و اولی خودداری کردن است.