شرح پرسش : برخی ممکن است سؤال کنند: چه ضرورتی دارد که کودک امام باشد درحالیکه مورد شک و تردید عدهای قرار میگیرد؟ پاسخ: 1. امتحان مردم؛ زیرا با اثبات امامت طفل از راه معجزه و جهات دیگر، انسان مورد امتحان قرار میگیرد که چگونه در برابر حق تسلیم گردد، همانگونه که حضرت عبدالعظیم حسنی مورد امتحان قرار گرفت. 2. برای اثبات اینکه امامت این شخص از جانب خداوند است؛ زیرا اگر امامان تنها در بزرگسالی به مقام امامت نایل میشدند، ممکن بود کسانی گمان کنند که مقامات و کمالات آنان همگی اکتسابی است ولی در طفل صغیر هیچگاه این گمان برده نمیشود. و اگر طفلی فضایلی در حد امامت داشت شکی نیست که از جانب خداوند است. 3. برای اثبات اینکه مقام و منزلت براساس لیاقت است نه بزرگی سن، چنانکه در جریان فرماندهی اسامةبنزید چنین بود، درحالیکه عدهای از صحابه بر عزل او اصرار داشتند پیامبراکرم(ص) بهجهت لیاقت وی، اصرار بر فرماندهی او داشت. 4. ازآنجاکه تا امامرضا(ع) امامان را یکی پس از دیگری به شهادت میرساندند، سنت الهی بر این قرار گرفت که از امامجواد(ع) امامت در سنین پایین قرار گیرد تا اینکه حاکمان جور و ظلم امامت آنان را باور نکرده و آنها را نکشند، تا اینکه نوبت به امامزمان(ع) رسید و چون امامان پیشین از امتحان سربلند بیرون آمده بودند، دشمنان فهمیدند که امامت در سنین کودکی نیز ممکن است، لذا قصد داشتند تا حضرتمهدی(ع) را از همان ابتدای ولادت به قتل برسانند، لذا خواست خداوند بر این تعلق گرفت که او را از هنگام ولادت در پشت پردۀ غیبت نگه دارد. منبع: پورتال جامع مهدویت
شرح پرسش :
برخی ممکن است سؤال کنند: چه ضرورتی دارد که کودک امام باشد درحالیکه مورد شک و تردید عدهای قرار میگیرد؟
پاسخ:
1. امتحان مردم؛ زیرا با اثبات امامت طفل از راه معجزه و جهات دیگر، انسان مورد امتحان قرار میگیرد که چگونه در برابر حق تسلیم گردد، همانگونه که حضرت عبدالعظیم حسنی مورد امتحان قرار گرفت.
2. برای اثبات اینکه امامت این شخص از جانب خداوند است؛ زیرا اگر امامان تنها در بزرگسالی به مقام امامت نایل میشدند، ممکن بود کسانی گمان کنند که مقامات و کمالات آنان همگی اکتسابی است ولی در طفل صغیر هیچگاه این گمان برده نمیشود. و اگر طفلی فضایلی در حد امامت داشت شکی نیست که از جانب خداوند است.
3. برای اثبات اینکه مقام و منزلت براساس لیاقت است نه بزرگی سن، چنانکه در جریان فرماندهی اسامةبنزید چنین بود، درحالیکه عدهای از صحابه بر عزل او اصرار داشتند پیامبراکرم(ص) بهجهت لیاقت وی، اصرار بر فرماندهی او داشت.
4. ازآنجاکه تا امامرضا(ع) امامان را یکی پس از دیگری به شهادت میرساندند، سنت الهی بر این قرار گرفت که از امامجواد(ع) امامت در سنین پایین قرار گیرد تا اینکه حاکمان جور و ظلم امامت آنان را باور نکرده و آنها را نکشند، تا اینکه نوبت به امامزمان(ع) رسید و چون امامان پیشین از امتحان سربلند بیرون آمده بودند، دشمنان فهمیدند که امامت در سنین کودکی نیز ممکن است، لذا قصد داشتند تا حضرتمهدی(ع) را از همان ابتدای ولادت به قتل برسانند، لذا خواست خداوند بر این تعلق گرفت که او را از هنگام ولادت در پشت پردۀ غیبت نگه دارد.
منبع: پورتال جامع مهدویت
- [سایر] چه ضرورتی دارد که کودک امام باشد درحالی که مورد شک و تردید عده ای قرار می گیرد؟
- [سایر] برخی ممکن است سؤال کنند : چه ضرورتی دارد که کودک امام باشد . در حالی که مورد شک و تردید عده ای قرار می گیرد؟
- [سایر] آیا عقل، امامت کودک را تأیید میکند؟
- [سایر] چگونه کودک پنج ساله امام میشود؟
- [سایر] آیا از منظر تاریخ، امامت در کودک تجسم یافته است؟
- [سایر] چگونه ممکن است یک کودک به مقام امامت برسد؟
- [سایر] آیا قرآن مؤید امامت و نبوت کودک است ؟
- [سایر] آیا امامت کودک با قاعده لطف سازگاری دارد؟
- [سایر] آیا عقل ، امامت کودک را تایید می کند؟
- [سایر] چگونه ممکن است یک کودک پنج ساله، امام شود؟
- [آیت الله مظاهری] مأموم نباید جلوتر از امام بایستد بلکه باید مساوی یا قدری عقبتر از امام بایستد، و چنانچه قد او بلندتر از امام باشد به طوری که در رکوع و سجودش جلوتر از امام قرار میگیرد اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقعی که امام در رکوع است اقتدا کند و پیش از ان که به اندازه رکوع خم شود امام سر از رکوع بردارد باید با امام به سجده برود و رکعت بعد امام را رکعت اول خود قرار دهد و بنابر احتیاط واجب بعد از متابعت امام بایستد و تکبیر را به قصد قربت مطلقه اعم از تکبیره الاحرام و ذکر بگوید
- [آیت الله بهجت] مأموم نباید بنابر اظهر جلوتر از امام بایستد و اظهر این است که می تواند مساوی امام بایستد، ولی احتیاط در این است که مساوی هم نایستد بلکه از امام عقب تر باشد، و افضل آن است که اگر مأموم یک نفر است در طرف راست امام بایستد و اگر بیشتر هستند پشت سر او قرار بگیرند.
- [آیت الله بهجت] صاحب مسجد و امام راتب (امامی که برای امامت آن مسجد معین شده) و صاحب منزل یا مستأجر آن در صورت واجد شرایط بودن، از دیگران در امامت برای جماعت مقدّم هستند و مستحب است کسی را که فقیهتر یا قرائتش از دیگران بهتر یا مسنتر یا هاشمی است، امام جماعت قرار دهند.
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله بهجت] امام جماعت باید یک نفر باشد، ولی اگر در بین نماز برای امام حادثهای پیش آمد، مثل مردن، بیهوشی، دیوانگی، حدث، مرض، جاری شدن خون از بینی، احتیاج به قضای حاجت، و همینطور است اگر امام متوجه شود که طهارت نداشته و یا نماز او شکسته بوده است، امام یا مأمومین میتوانند دیگری را امام قرار دهند، خواه آن فرد از اعضای جماعت باشد و یا کسی باشد که ابتداءاً میخواهد نماز بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر کودک نابالغی مالی را پیدا کند احتیاط واجب آن است که ولی او اعلان نماید و چنانچه تا یک سال صاحب آن پیدا نشد مطابق یکی از دستورهای چهارگانه گذشته، آنچه مطابق مصلحت کودک است عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر یا امام نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار عمداً دروغی را به خدا یا پیغمبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهمالسلام نسبت دهد بنا بر احتیاط، کفاره تخییری بر او واجب میشود.