برخی می گویند: امامت در سنین کودکی عقلا محال است . در پاسخ می گوییم : امر محال بر سه قسم است : 1- محال ذاتی : که فی حد نفسه محال است بدون در نظر گرفتن امری دیگر ، مثل اجتماع نقیضین یا ارتفاع نقیضین . 2- محال وقوعی : که وقوع آن محال است مثل وقوع معلول بدون علت . 3- محال عادی : که وقوع آن طبق قوانین شناخته شده طبیعت محال است ولی نه ذاتا محال است و نه مستلزم محال . همانند کارهایی که بر آن معجزه صدق می کند. در مورد امامت در سنین کودکی می گوییم : این مساءله محال ذاتی یا وقوعی نیست زیرا خداوند متعال قادر است تا تمام شرایط رسالت و امامت را در کودک قرار دهد. عقل انسان این مطالب را بعید نمی داند و نبوت حضرت یحیی و عیسی علیهما السلام بهترین شاهد صدق بر این مدعا است . محمد بن حسن صفار به سند خود از علی بن اسباط نقل کرده که گفت :راءیت ابا جعفر علیه السلام قد خرج علی فاحددت النظر الیه و الی راسه و الی رجله لاصف قامته لاصحابنا بمصر ، فخر ساجدا. فقال ان الله احتج فی الامامة مثل ما احتج فی النبوة . قال الله تعالی : و آتیناه الحکم صبیا (1) و قال الله : فلما بلغ اشده و بلغ اربعین سنة (2) . فقد یجوز ان یوتی الحکمة و هو صبی و یجوز ان یوتی و هو ابن اربعین سنة(3)؛((ابا جعفر علیه السلام را در حالی که بر من وارد می شد مشاهده کردم . خوب به سر و پای مبارکش نظاره کردم تا بتوانم بر اصحاب خود در مصر آن حضرت را توصیف نمایم . ناگهان مشاهده کردم که حضرت به سجده افتاد و فرمود:((خداوند احتجاج نموده در امر امامت به آنچه در امر نبوت احتجاج کرده است ، و می فرماید:و آتیناه الحکم صبیاو نیز می فرماید:فلما بلغ اشده و بلغ اربعین سنة.((پس گاهی ممکن است که خداوند به کسی حکمت عطا کند در حالی که کودکی بیش نیست همان گونه که جایز است به کسی دیگر در سنین چهل سالگی حکمت عطا فرماید.)) پی نوشتها: 1- سوره مریم ، آیه 12. 2- سوره یوسف ، آیه 22. 3- بصائر الدرجات ، ص 258 ، ح 10. منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی ، انتشارات مسجد مقدس جمکران
برخی می گویند: امامت در سنین کودکی عقلا محال است . در پاسخ می گوییم :
امر محال بر سه قسم است :
1- محال ذاتی : که فی حد نفسه محال است بدون در نظر گرفتن امری دیگر ، مثل اجتماع نقیضین یا ارتفاع نقیضین .
2- محال وقوعی : که وقوع آن محال است مثل وقوع معلول بدون علت .
3- محال عادی : که وقوع آن طبق قوانین شناخته شده طبیعت محال است ولی نه ذاتا محال است و نه مستلزم محال . همانند کارهایی که بر آن معجزه صدق می کند.
در مورد امامت در سنین کودکی می گوییم : این مساءله محال ذاتی یا وقوعی نیست زیرا خداوند متعال قادر است تا تمام شرایط رسالت و امامت را در کودک قرار دهد. عقل انسان این مطالب را بعید نمی داند و نبوت حضرت یحیی و عیسی علیهما السلام بهترین شاهد صدق بر این مدعا است .
محمد بن حسن صفار به سند خود از علی بن اسباط نقل کرده که گفت :راءیت ابا جعفر علیه السلام قد خرج علی فاحددت النظر الیه و الی راسه و الی رجله لاصف قامته لاصحابنا بمصر ، فخر ساجدا. فقال ان الله احتج فی الامامة مثل ما احتج فی النبوة . قال الله تعالی : و آتیناه الحکم صبیا (1) و قال الله : فلما بلغ اشده و بلغ اربعین سنة (2) . فقد یجوز ان یوتی الحکمة و هو صبی و یجوز ان یوتی و هو ابن اربعین سنة(3)؛((ابا جعفر علیه السلام را در حالی که بر من وارد می شد مشاهده کردم . خوب به سر و پای مبارکش نظاره کردم تا بتوانم بر اصحاب خود در مصر آن حضرت را توصیف نمایم . ناگهان مشاهده کردم که حضرت به سجده افتاد و فرمود:((خداوند احتجاج نموده در امر امامت به آنچه در امر نبوت احتجاج کرده است ، و می فرماید:و آتیناه الحکم صبیاو نیز می فرماید:فلما بلغ اشده و بلغ اربعین سنة.((پس گاهی ممکن است که خداوند به کسی حکمت عطا کند در حالی که کودکی بیش نیست همان گونه که جایز است به کسی دیگر در سنین چهل سالگی حکمت عطا فرماید.))
پی نوشتها:
1- سوره مریم ، آیه 12.
2- سوره یوسف ، آیه 22.
3- بصائر الدرجات ، ص 258 ، ح 10.
منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی ، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] آیا عقل ، امامت کودک را تایید می کند؟
- [سایر] چه چیزی عقل کودک را در دوران جنینی می افزاید؟
- [سایر] آیا عقل هم این فشار و عذاب را تأیید می کند؟
- [سایر] اگر عقل دین را تأیید می کند چرا همه عاقل ها دیندار نیستند؟
- [سایر] چرا همه دین دار نیستند آیا عقل دین را تأیید می کند؟
- [سایر] جایگاه عقل و عقلانیت حقیقتاً در اسلام کجاست؟ به نظر میرسد اسلام عقل را تا جایی مشروع میداند که احکام او را تأیید کند. وقتی احکامی همچون مباح دانستن خون فرزند توسط پدر یا حرام دانستن بهره که امروزه دلایل منطقی همچون ترجیح زمانی پول، انتظارات تورمی را دارد و یا دادن حضانت دختر 8 ساله به پدر را اگر عقل تأیید نکند، آن عقل متهم به عدم اعتقاد به توحید و یا عدم ارتباط با وحی میشود!
- [سایر] چگونه توسل به کودک شش ماهه ممکن است؟ در حالیکه رشد روحی در برزخ که مورد تأیید همه علما نیست.
- [سایر] چگونه کودک پنج ساله امام میشود؟
- [سایر] شما می گویید عقل را دین تأیید کرده است و آن را قابل اعتماد دانسته، اگر این گونه است ما با استفاده از عقل مان می توانیم استنتاج کنیم؟ و اساساً جایگاه، تعریف و ضرورت تقلید چیست؟
- [سایر] آیا میر حسین موسوی مورد تایید امام بود؟چرا امام ایشان را انتخاب کردند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] همه شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند: عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] همة شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل ، ایمان حلال زادگی و عدالت . ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگر چه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است .
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر کودک نابالغی مالی را پیدا کند احتیاط واجب آن است که ولی او اعلان نماید و چنانچه تا یک سال صاحب آن پیدا نشد مطابق یکی از دستورهای چهارگانه گذشته، آنچه مطابق مصلحت کودک است عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که مادر از حقّ حضانت خود بگذرد و به گونهای باشد که حقّ کودک از بین نرود و در تربیت و نگهداری کودک اهمال نشود، پدر نمیتواند او را به حضانت مجبور نماید.
- [آیت الله بهجت] اگر در صفهای جماعت جا باشد، مکروه است انسان تنها بایستد. راه دادن افرادی که از کمال عقل برخوردار نیستند، مثل طفل، دیوانه و ابله در صف اول و بهخصوص نزدیک امام و یا در جایی که گمان میرود موجب فساد نماز دیگران شود، مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کودکی از زنا متولد شود. الف: اگر زن و مرد هر دو زنا کار باشند نه آنهااز کودک ارث میبرند ونه کودک از آنهاارث میبرد ب: اگر یکی از آن دو زنا کار باشند ولی دیگری فکر میکرده که حلال است کودک و زانی از همدیگر ارث نمیبرند ولی کودک نسبت به فردی که فکر میکرده حلال است ولد شبهه محسوب میشود و ازیکدیگر ارث میبرند. ج: اگر ولد الزنا ازدواج کند زن و فرزندان او طبق احکام ارث از او ارث میبرند.