برزخ چیزی است که بین دو شی‌ء حایل و واسطه شود. ازاین‌رو عالمی را که بین دنیا و آخرت قرار می‌گیرد، عالم برزخ می‌گویند یعنی بعد از پایان زندگی انسان در دنیا، انسان در ادامه‌ی مسیر زندگی وارد جهان دیگری می‌شود و آن‌قدر در آن‌جا می‌ماند تا قیامت کبری برپا شود. به دیگر سخن برزخ، جهانی نو و زندگی تازه و جدیدی است که از هنگام مرگ هر انسانی شروع می‌شود و تا بر پایی روز قیامت ادامه دارد و با برپایی قیامت، زندگی انسان در برزخ پایان می‌پذیرد و برزخ دالان ورودی به قیامت کبری و نخستین منزل از منازل آخرت می‌باشد. در آیه‌ی 99 - 100 سوره‌ی مؤمنون چنین آمد، وقتی هنگام مرگ یکی از تبه‌کاران فرا رسید، درخواست برگشت می‌کند و خداوند با ردّ درخواست آنان، می‌فرماید: من وارئهم برزخ الی یوم یبعثونیعنی پشت سر آن‌ها برزخی است تا روزی (روز قیامت) که برانگیخته شوند. در روایات هنگامی که از معصوم(ع) پرسیده می‌شود، برزخ چیست؟ می‌فرماید: القَبرُ منذ حینَ موته الی یومِ القیامةِعالم برزخ همان عالم قبر است که از هنگام مرگ آغاز می‌شود و تا زمان برپایی قیامت ادامه دارد(نورالثقلین، ج 3، ص 554). بنابر این، هم اکنون که قیامت برپا نشده عالم برزخ وجود دارد و امری صرفاً ذهنی نیست و همه‌ی آنان که مرده‌اند هم‌اکنون در آن جهان به سر می‌برند و آنجا دارای حیات و زندگی‌ای هستند که در ادامه‌ی زندگی دنیا است، از یک سو و شروع زندگی و حیاتی است که مرگی برای آن تصور ندارد و امتداد آن، تا ابدیت می‌باشد. www.morsalat.com
برزخ چیزی است که بین دو شیء حایل و واسطه شود. ازاینرو عالمی را که بین دنیا و آخرت قرار میگیرد، عالم برزخ میگویند یعنی بعد از پایان زندگی انسان در دنیا، انسان در ادامهی مسیر زندگی وارد جهان دیگری میشود و آنقدر در آنجا میماند تا قیامت کبری برپا شود. به دیگر سخن برزخ، جهانی نو و زندگی تازه و جدیدی است که از هنگام مرگ هر انسانی شروع میشود و تا بر پایی روز قیامت ادامه دارد و با برپایی قیامت، زندگی انسان در برزخ پایان میپذیرد و برزخ دالان ورودی به قیامت کبری و نخستین منزل از منازل آخرت میباشد. در آیهی 99 - 100 سورهی مؤمنون چنین آمد، وقتی هنگام مرگ یکی از تبهکاران فرا رسید، درخواست برگشت میکند و خداوند با ردّ درخواست آنان، میفرماید: من وارئهم برزخ الی یوم یبعثونیعنی پشت سر آنها برزخی است تا روزی (روز قیامت) که برانگیخته شوند. در روایات هنگامی که از معصوم(ع) پرسیده میشود، برزخ چیست؟ میفرماید: القَبرُ منذ حینَ موته الی یومِ القیامةِعالم برزخ همان عالم قبر است که از هنگام مرگ آغاز میشود و تا زمان برپایی قیامت ادامه دارد(نورالثقلین، ج 3، ص 554).
بنابر این، هم اکنون که قیامت برپا نشده عالم برزخ وجود دارد و امری صرفاً ذهنی نیست و همهی آنان که مردهاند هماکنون در آن جهان به سر میبرند و آنجا دارای حیات و زندگیای هستند که در ادامهی زندگی دنیا است، از یک سو و شروع زندگی و حیاتی است که مرگی برای آن تصور ندارد و امتداد آن، تا ابدیت میباشد.
www.morsalat.com
- [سایر] انسانها در برزخ چه می کنند ؟ در انتظار ند تا قیامت کبری ، یا درآن فاصله هم مورد بازخواست و مجازات یا تشویق و... قرار دارند؟
- [سایر] آیا انسانها در برزخ به حیات و زندگی خویش ادامه می دهند؟
- [سایر] آیا در روز قیامت انسانها اقوام خود را می شناسیم ؟
- [سایر] عذاب افراد گناهکار در برزخ و قیامت چه اندازه است؟
- [سایر] چرا ما انسانها از مرگ می ترسیم؟
- [سایر] آیا انسانها در برزخ از طریق مشاهده ی جهنم و بهشت شکنجه می بینند و یا شاد می شوند؟
- [سایر] ما برزخ را در روز قیامت فراموش می کنیم . آیا در عالم برزخ عذاب ها واقعی است ؟ پس چطور انسان آنرا فراموش می کند ؟
- [سایر] آیا جِنیان هم همراه با انسانها در قیامت محشور می شوند ؟
- [سایر] آیا جسم انسانها در قیامت به همین اندازه فعلی جسمشان است؟
- [سایر] زمانی که قیامت برپا می شود به چه کیفیتی انسانها در پیشگاه خداوند حاضر می شوند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله مظاهری] پدر و جدّ هر چه بالا روند، پسر، نوه دختری و پسری هرچه پایین آیند، برادر و پسر برادر و پسر خواهر، هرچه پایین آیند، عمو و دایی و عمو و دایی پدر و مادر هرچه بالا روند و پدر و جدّ شوهر هرچه بالا روند و پسر و نوه پسری و دختری شوهر هرچه پایین آیند و داماد و شوهر مادر بعد از نزدیکی با مادر، به زن محرم میباشند.
- [آیت الله علوی گرگانی] عمّه وخاله پدر وعمّه وخاله پدر پدر وعمّه وخاله مادر وعمّه وخاله مادر مادر هرچه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غواصان اگر سر خود را در کلاهک پنهان کنند و با آن زیر آب روند روزه آنها صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدرِ پدر و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادرِ مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدربزرگ و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادربزرگ هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] عمه و خاله پدر یا مادر و عمه و خاله پدربزرگ پدری یا مادری و عمه و خاله مادربزرگ پدری یا مادری - هرچه بالا روند - به انسان محرمند.
- [آیت الله سبحانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدرِ پدر و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادرِ مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر هرچه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله نوری همدانی] عمّه و خالة پدر و عمّه و خالة پدر ِ پدر و عمّه و خالة مادر و عمّه و خالة مادرِ مادر هر چه بالا روند ، به انسان محرمند .