فشار برزخی که در اصل از انس انسان به دنیا و عدم انس به نظام جدید و مبهم بودن آینده سرچشمه می‌گیرد، احیاناً با بعضی از علل و عوامل تشدید می‌شود. از آنجا که نظام برزخی و احکام و آثار آن، برای ما ناشناخته است؛ طبعاً ما با درک قاصر خود، نمی‌توانیم دریابیم که کدام انحراف و عمل، در تشدید عذاب و گرفتاری نقش دارد. تنها، کلام الهی و سخنان معصومان(ع) است که با برخورداری از دانش و احاطه خاص بر حقایق، می‌تواند راهگشای آشنایی ما به این عوامل باشد. البته به یک نظر، همه انحرافات و آلودگی‌های فکری، عقیدتی، اخلاقی و عملی - که شرعاً از آنها نهی شده -، می‌تواند در فشارهای برزخی مؤثر باشد؛ ولی در عین حال بعضی از آلودگی‌های خاص، نقش به سزایی در فشار اول قبر و فشار برزخی دارند که در کلمات گهر بار ائمه(ع) وارد شده است. انحرافاتی همچون: تندخویی نسبت به خانواده خود، سخن‌چینی،بحارالانوار، ج 6، ص 222، ح 21. غیبت و... .همان، ص 245، ح 72. همان طور که برخی از معاصی، موجب تشدید فشار اول برزخ می‌شود، بعضی از اعمال نیز موجب کم شدن و یا برطرف شدن این فشارها و وحشت‌ها می‌شود. اعمالی چون به جا آوردن رکوعی تام و کامل در نماز،بحارالانوار، ص 244، ح 71. مداومت بر خواندن سوره (زخرف)، قرائت سوره (نساء) در هر جمعه،قمی، حاج شیخ عباس، سفینة البحار، ج 2، ص 397. به‌جا آوردن نماز شب،همان، ص 397. خواندن سوره (تکاثر) هنگام خواب،نوری طبرسی، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج 1. ص 340 باب 11. گذاشتن دو چوب تر با میت،بحارالانوار، ج 6، ص 215 روایت 3 و 4. روزه گرفتن چهار روز از ماه رجب و دوازده روز از شعبان‌اقبال الاعمال، ص 651، به نقل از قمی، حاج شیخ عباس، منازل الآخرة، ص 30. و... این اعمال نمونه‌های اندکی است که در روایات باعث کم شدن یا نجات یافتن از فشار قبر شمرده شده است.ر.ک: معاد یا بازگشت به سوی خدا، ج 1، صص 277-282. www.eporsesh.com
فشار برزخی که در اصل از انس انسان به دنیا و عدم انس به نظام جدید و مبهم بودن آینده سرچشمه میگیرد، احیاناً با بعضی از علل و عوامل تشدید میشود. از آنجا که نظام برزخی و احکام و آثار آن، برای ما ناشناخته است؛ طبعاً ما با درک قاصر خود، نمیتوانیم دریابیم که کدام انحراف و عمل، در تشدید عذاب و گرفتاری نقش دارد.
تنها، کلام الهی و سخنان معصومان(ع) است که با برخورداری از دانش و احاطه خاص بر حقایق، میتواند راهگشای آشنایی ما به این عوامل باشد. البته به یک نظر، همه انحرافات و آلودگیهای فکری، عقیدتی، اخلاقی و عملی - که شرعاً از آنها نهی شده -، میتواند در فشارهای برزخی مؤثر باشد؛ ولی در عین حال بعضی از آلودگیهای خاص، نقش به سزایی در فشار اول قبر و فشار برزخی دارند که در کلمات گهر بار ائمه(ع) وارد شده است. انحرافاتی همچون: تندخویی نسبت به خانواده خود، سخنچینی،بحارالانوار، ج 6، ص 222، ح 21. غیبت و... .همان، ص 245، ح 72.
همان طور که برخی از معاصی، موجب تشدید فشار اول برزخ میشود، بعضی از اعمال نیز موجب کم شدن و یا برطرف شدن این فشارها و وحشتها میشود.
اعمالی چون به جا آوردن رکوعی تام و کامل در نماز،بحارالانوار، ص 244، ح 71. مداومت بر خواندن سوره (زخرف)، قرائت سوره (نساء) در هر جمعه،قمی، حاج شیخ عباس، سفینة البحار، ج 2، ص 397. بهجا آوردن نماز شب،همان، ص 397. خواندن سوره (تکاثر) هنگام خواب،نوری طبرسی، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج 1. ص 340 باب 11. گذاشتن دو چوب تر با میت،بحارالانوار، ج 6، ص 215 روایت 3 و 4. روزه گرفتن چهار روز از ماه رجب و دوازده روز از شعباناقبال الاعمال، ص 651، به نقل از قمی، حاج شیخ عباس، منازل الآخرة، ص 30. و... این اعمال نمونههای اندکی است که در روایات باعث کم شدن یا نجات یافتن از فشار قبر شمرده شده است.ر.ک: معاد یا بازگشت به سوی خدا، ج 1، صص 277-282.
www.eporsesh.com
- [سایر] چه عواملی موجب تشدید یا تضعیف فشار قبر می شود؟
- [سایر] چه عواملی موجب تشدید یا تضعیف فشار قبر میشود؟
- [سایر] چه عواملی باعث تخفیف و نجات از فشار قبر است؟
- [سایر] چه عواملی موجب عذاب یا نعمت در عالم برزخ میشوند؟
- [سایر] چه عواملی باعث افزایش عذاب قبر و فشار برزخ می گردند؟
- [سایر] چه عواملی می تواند سبب ایجاد یا تشدید ناخشنودی از زندگی زناشویی شود؟
- [سایر] فلسفه و حقیقت فشار قبر چیست؟ آیا عمومی است؟ آیا فشار قبر روحی است یا جسمی؟
- [سایر] فشار قبر یعنی چه؟
- [سایر] فلسفه فشار قبر چیست؟
- [سایر] فشار قبر چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] دفن میّت در قبر مرده دیگر، اگر موجب نبش قبر شود جایز نیست.
- [امام خمینی] دفن میت در قبر مرده دیگر، اگر موجب نبش شود، جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] نبش قبر امامزادهها و شهدا و علما و صلحا گرچه سالها بر آن گذشته باشد در صورتی که زیارتگاه باشد یا نبش قبر آنان موجب هتک حرمت شود، حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن میت در قبر مرده دیگر در صورتی که موجب نبش نشود (یعنی بدن مرده قبلی ظاهر نگردد) و زمین هم مباح یا وقف عام باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نبش قبر مسلمان یعنی شکافتن قبر او حرام است، هر چند طفل یا دیوانه باشد و منظور از نبش قبر آن است که آن را طوری بشکافند که آثار بدن میت ظاهر شود و اگر بدن ظاهر نشود اشکال ندارد، مگر این که موجب هتک و بی احترامی باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر میداند که نصیحت تأثیر ندارد، واجب است امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمیکند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، تشدید و تهدید لازم است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از دفن میّت معلوم شد که رو به قبله دفن نشده است، اگر ممکن است و موجب هتک او هم نباشد، باید نبش قبر کنند و او را رو به قبله دفن کنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . همکاری و شرکت با مؤسسات فرهنگی بیگانگان و فِرَق ضاله که از عوامل مهم استعمار و تضعیف مسلمین و تقویت کفار بوده و هست جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بداند نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر، به نحو الزامی امر و نهی کند و اگر جز با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت تأثیر نکند، تشدید و تهدید لازم است، لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.