اهتمام به مسأله معاد، بدان حدّ است که خداوند در آغاز رسالتِ پیامبر گرامی اسلام(ص) به آن حضرت فرمود: (یا أیها المدثر* قم فأنذر) مدّثّر/1-2؛ برخیز و مردم را از قیامت بترسان. چون صرف علم به قیامت، راهگشا و عامل حرکت به راه مستقیم نیست، زیرا انسان طبعاً میّال به غرائز بوده و برای ارضای آنها هر کاری را انجام خواهد داد. اما اگر در کنار علم، ایمان و اعتقاد بود و باور داشت که در برابر همه عقاید و اعمال و اقوالش مسئول است، تأمل بیشتر خواهد کرد. از این رو خدای سبحان نبی اکرم را مأمور می‌کند تا تنها از مبدأ سخن نگوید، بلکه معاد را هم در کنار مبدأ مطرح کند، زیرا مبدأ منهای معاد را وثنیین هم می‌پذیرفتند. خدای سبحان رسول اکرم(ص) را بشیر، مبشّر و منذر معرفی کرد اما (حصر) را تنها در مورد انذار به کار برد و فرمود: کار تو فقط انذرا است: (اِن أَنت اِلّا نذیر) فاطر/23، (اِنما أَنت مُنذز ولِکل قوم هاد) رعد/7 ونبی اکرم هم فرمود: (ان أنا الا نذیر مبین) شعراء/115؛ من فقط برای انذار و ترساندن مبعوث شدم. این حصر نسبی، برای آن است که مسئله هراسناک بودن از قیامت، بیش از هر چیز دیگر مؤثر بوده و تهدید بجا مهمتر از تحبیب می‌باشد. و تأثیر انذار بیش از تبیشیر است. تبشیر، بیان تشویقی است و بسیاری از افراد از بیان تشویقی طرفی نمی‌بندند اما از بیان انذاری متأثر شده بر حذر می‌شوند. نمونه‌ این که گرچه مزایا و فضایل فراوانی برای نماز شب ذکر شده است اما بسیاری از افراد از خواندن شب محروم‌اند، لیکن نماز صبح را حتماً می‌خوانند تا گرفتار عذاب و جهنم نشوند. بنابر این اعتقاد و توجه به معاد از این جهت مهم است که ترس از عذاب، بسیاری از انسانها را به راه می‌آورد. مهمترین عامل گناه، فراموشی قیامت است. اگر کسی همیشه به یاد خدا باشد، هرگز در امتثال فرمان خدا سستی به خود راه نمی‌دهد و نیز بر اثر غفلت خود را به گناه نمی‌آلاید.، زیرا اعتقاد به کیفر، که در حقیقت ظهور باطن همین اعمال است، با غفلت و آلودگی به گناه سازگار نیست. www.eporsesh.com
اهتمام به مسأله معاد، بدان حدّ است که خداوند در آغاز رسالتِ پیامبر گرامی اسلام(ص) به آن حضرت فرمود: (یا أیها المدثر* قم فأنذر) مدّثّر/1-2؛ برخیز و مردم را از قیامت بترسان. چون صرف علم به قیامت، راهگشا و عامل حرکت به راه مستقیم نیست، زیرا انسان طبعاً میّال به غرائز بوده و برای ارضای آنها هر کاری را انجام خواهد داد. اما اگر در کنار علم، ایمان و اعتقاد بود و باور داشت که در برابر همه عقاید و اعمال و اقوالش مسئول است، تأمل بیشتر خواهد کرد. از این رو خدای سبحان نبی اکرم را مأمور میکند تا تنها از مبدأ سخن نگوید، بلکه معاد را هم در کنار مبدأ مطرح کند، زیرا مبدأ منهای معاد را وثنیین هم میپذیرفتند.
خدای سبحان رسول اکرم(ص) را بشیر، مبشّر و منذر معرفی کرد اما (حصر) را تنها در مورد انذار به کار برد و فرمود: کار تو فقط انذرا است: (اِن أَنت اِلّا نذیر) فاطر/23، (اِنما أَنت مُنذز ولِکل قوم هاد) رعد/7 ونبی اکرم هم فرمود: (ان أنا الا نذیر مبین) شعراء/115؛ من فقط برای انذار و ترساندن مبعوث شدم. این حصر نسبی، برای آن است که مسئله هراسناک بودن از قیامت، بیش از هر چیز دیگر مؤثر بوده و تهدید بجا مهمتر از تحبیب میباشد. و تأثیر انذار بیش از تبیشیر است. تبشیر، بیان تشویقی است و بسیاری از افراد از بیان تشویقی طرفی نمیبندند اما از بیان انذاری متأثر شده بر حذر میشوند. نمونه این که گرچه مزایا و فضایل فراوانی برای نماز شب ذکر شده است اما بسیاری از افراد از خواندن شب محروماند، لیکن نماز صبح را حتماً میخوانند تا گرفتار عذاب و جهنم نشوند. بنابر این اعتقاد و توجه به معاد از این جهت مهم است که ترس از عذاب، بسیاری از انسانها را به راه میآورد.
مهمترین عامل گناه، فراموشی قیامت است. اگر کسی همیشه به یاد خدا باشد، هرگز در امتثال فرمان خدا سستی به خود راه نمیدهد و نیز بر اثر غفلت خود را به گناه نمیآلاید.، زیرا اعتقاد به کیفر، که در حقیقت ظهور باطن همین اعمال است، با غفلت و آلودگی به گناه سازگار نیست.
www.eporsesh.com
- [سایر] نقش یاد قیامت در جهاد چگونه است؟
- [سایر] آیه انذار چیست؟
- [سایر] آیه انذار در سوره شعراء به چه مطلبی اشاره دارد؟
- [سایر] آیا قرآن بیشتر بشارت دارد یا آنکه غالبا انذار می دهد؟
- [سایر] آیه انذار (سوره رعد، آیه7)، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) در آخرالزمان فرصتی برای انذار و هدایت مردم به آنها میدهد؟
- [سایر] شبهه اهل سنت بر واقعه یوم الدار یا همان انذار عشیره چیست؟ چگونه پاسخ داده می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] به منظور تنبّه و توجّه تماشاچی به نتیجه اعمال، آیا میتوان صحنههای روز قیامت را به تصویر کشید و از آنجا که نمایش این صحنه مستلزم نمایش چهره فرشتگان عذاب و رحمت است بازی هنرپیشگان در نقش فرشتگان چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا میتوان گفت بشارت و انذار پیامبران واقعیّتی نداشته، تنها برای ایجاد ترس و امید در بشر، برای زندگی راحت بوده است؟
- [سایر] من می خوام با دختری ازدواج کنم که 4 سال از خودم بزرگتره با این توضیح که به علت بیبی فیس بودنش (ریز نقش بودن صورتش) هیچ کس باور نمی کنه که اون از من بزرگتره.آیا این میتونه به عنوان یک معیار مثبت تلقی بشه؟ درباره بقیه معیارها دختر فوق العاده ای هست.منظور بنده به لحاظ معیارهای اخلاقی و انسانی است.لطفا جواب بدهید.
- [آیت الله علوی گرگانی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: پوشیدن لباس سیاه و چرک وتنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن تکمههای لباس ودست کردن انگشتری که نقش صورت دارد مکروه میباشد.
- [آیت الله مظاهری] هشت چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: 1 - پوشیدن لباس سیاه. 2 - پوشیدن لباس کثیف. 3 - پوشیدن لباس تنگ. 4 - پوشیدن لباس شرابخوار. 5 - پوشیدن لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند. 6 - پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد. 7 - باز بودن دکمههای لباس. 8 - دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله سبحانی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: پوشیدن لباس سیاه و چرک وتنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند و لباسی که نقش صورت دارد و نیز بازبودن تکمه های لباس و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند و لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن تکمه های لباس و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد مکروه می باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ و لباس شرابخوار و پوشیدن لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند، پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن تکمه های لباس ودست کردن انگشتری که نقش صورت داردبرای نمازگزار مکروه می باشد.
- [آیت الله بروجردی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است:پوشیدن لباس سیاه، چرک، تنگ، لباس شرابخوار، لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند، لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن تکمههای لباس و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد، مکروه میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله سیستانی] چند چیز را فقهاء قدس اللّه اسرارهم در لباس نمازگزار مکروه دانستهاند ، و از آن جمله است : پوشیدن لباس سیاه ، و چرک ، و تنگ ، و لباس شرابخوار ، و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند ، و لباسی که نقش صورت دارد ، و نیز باز بودن تکمههای لباس ، و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد ، مکروه شمرده شده است .
- [امام خمینی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است، و از آن جمله است: پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ، و لباس شرابخوار، و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند، و لباسی که نقش صورت دارد. و نیز باز بودن تکمه های لباس و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد، مکروه می باشد.
- [آیت الله سبحانی] ساختن و خرید و فروش مجسّمه حرام است ولی خرید و فروش صابون و مانند آن که روی آنها شکل مجسمه یا نقش های برجسته است اشکالی ندارد.