خیر , زیرا پذیرفتن شفاعت به معنای تحت تاثیر قرار گرفتن خدا نیست . چنان که قبول توبه و استجابت دعا نیز چنین لازمه نادرستی ندارد بلکه در همه این موارد ,کارهای بندگان , موجب آمادگی برای پذیرش رحمت الهی است . باصطلاح شرط قابلیت قابل است نه شرط فاعلیت فاعل در قابل دگرگونی ایجاد می شود نه در فاعل . پرسش: توضیح دهید که شفاعت منافاتی با استناد سعادت افراد به سعی و کوشش خودشان ندارد ؟ پاسخ: آیه شریفه : و ان لیس للانسان الا ما سعی تنها تلاش و کوشش خود شخص است که اورا به سعادت می رساند . توضیح : سعی و کوشش شخص برای رسیدن به مقصود , گاهی بطور مستقیم انجام می گیرد وتا پایان راه ادامه می یابد و گاهی بطور غیر مستقیم و با فراهم کردن مقدمات ووسایط . شخصی که مورد شفاعت قرار می گیرد , سعی و کوششی در تحصیل مقدمات سعادت انجام می دهد , زیرا ایمان آوردن و تحصیل شرایط استحقاق شفاعت , کوشش و تلاش در راه رسیدن به سعادت , محسوب می شود و هر چند تلاشی ناقص و نارسا باشد و به همین جهت مدتی گرفتار رنجها و سختیهای برزخ و عرصات آغازین رستاخیز می شود ولی به هر حال خودش ریشه سعادت یعنی ایمان را در زمین دلش غرس کرده و احیانا آن را با اعمال شایسته ای آبیاری کرده به گونه ای که تا پایان عمرش در دنیا نخشکد , پس سعادت نهائیش مستند به کوشش و تلاش خودش می باشد هر چند شفاعت کنندگان هم به نحوی تاثیردر بارور شدن این درخت دارند , چنانکه در دنیا هم کسان دیگری موثر در هدایت وتربیت انسانها هستند و تاثیر آنان به معنای نفی سعادت و کوشش خود فرد نیست . خداوندا , اعمال ما را به لطف و کرمت بپذیر و گناهان ما را بیامرز و ما رامشمول شفاعت رسول اللّه (ص ) و اهلبیتش (ع ) قرار بده و عاقبت ما را ختم به خیربفرما . آمین یا رب العالمین www.eporsesh.com
خیر , زیرا پذیرفتن شفاعت به معنای تحت تاثیر قرار گرفتن خدا نیست . چنان که قبول توبه و استجابت دعا نیز چنین لازمه نادرستی ندارد بلکه در همه این موارد ,کارهای بندگان , موجب آمادگی برای پذیرش رحمت الهی است . باصطلاح شرط قابلیت قابل است نه شرط فاعلیت فاعل در قابل دگرگونی ایجاد می شود نه در فاعل .
پرسش:
توضیح دهید که شفاعت منافاتی با استناد سعادت افراد به سعی و کوشش خودشان ندارد ؟
پاسخ:
آیه شریفه : و ان لیس للانسان الا ما سعی تنها تلاش و کوشش خود شخص است که اورا به سعادت می رساند . توضیح : سعی و کوشش شخص برای رسیدن به مقصود , گاهی بطور مستقیم انجام می گیرد وتا پایان راه ادامه می یابد و گاهی بطور غیر مستقیم و با فراهم کردن مقدمات ووسایط . شخصی که مورد شفاعت قرار می گیرد , سعی و کوششی در تحصیل مقدمات سعادت انجام می دهد , زیرا ایمان آوردن و تحصیل شرایط استحقاق شفاعت , کوشش و تلاش در راه رسیدن به سعادت , محسوب می شود و هر چند تلاشی ناقص و نارسا باشد و به همین جهت مدتی گرفتار رنجها و سختیهای برزخ و عرصات آغازین رستاخیز می شود ولی به هر حال خودش ریشه سعادت یعنی ایمان را در زمین دلش غرس کرده و احیانا آن را با اعمال شایسته ای آبیاری کرده به گونه ای که تا پایان عمرش در دنیا نخشکد , پس سعادت نهائیش مستند به کوشش و تلاش خودش می باشد هر چند شفاعت کنندگان هم به نحوی تاثیردر بارور شدن این درخت دارند , چنانکه در دنیا هم کسان دیگری موثر در هدایت وتربیت انسانها هستند و تاثیر آنان به معنای نفی سعادت و کوشش خود فرد نیست . خداوندا , اعمال ما را به لطف و کرمت بپذیر و گناهان ما را بیامرز و ما رامشمول شفاعت رسول اللّه (ص ) و اهلبیتش (ع ) قرار بده و عاقبت ما را ختم به خیربفرما . آمین یا رب العالمین
www.eporsesh.com
- [سایر] شبهه: آیا لازمه شفاعت این نیست که شفاعت کنندگان دایه مهربانتر از مادر باشند ؟
- [سایر] آیا ربوبیت تنها مخصوص خدای متعال است؟
- [سایر] خدای متعال چرا شیطان را آفرید؟
- [سایر] آیا شفاعت، عدالت خداوند متعال را زیر سوال نمی برد؟
- [سایر] چرا خدای متعال اسبابی فراهم نکرده است که جلو فسادها و خونریزیها گرفته شود؟
- [سایر] چگونه خدای متعال مواهبی را بدون تلاش به انسان عطا می کند؟
- [سایر] وضعیّت توّابین و در رأس آنها سلیمان بن صرد خزاعی در نزد خدای متعال چگونه است؟
- [سایر] چرا خدای متعال مانند گذشته عذاب خود را بر گناهکاران نازل نمی کند؟
- [سایر] معنای این جمله چیست؟ "چون خدای متعال کمال محض است، اراده او اصالتا به سوی کمال و خیر مخلوقات تعلق می گیرد و اگر لازمه وجود مخلوقی پیدایش شرور و نقص هایی در جهان باشد، جهت شر آن مقصود بالتبع خواهد بود؛ یعنی چون لازمه انفکاک ناپذیر خیر بیشتری است بالتبع آن خیر غالب مورد اراده الاهی قرار می گیرد. (اصول عقائد آیت الله مصباح، ص 162).
- [سایر] چرا خدای متعال علیرغم اینکه می داند بعضی انسان ها فقط گناه می کنند، آنها را آفریده است؟
- [آیت الله اردبیلی] خُمس یک واجب عبادی است؛ بنابر این پرداخت آن باید با قصد قربت، یعنی اطاعت خدای متعال انجام شود. =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 3 از (أبواب الأنفال و ما یختصّ بالإمام)،ح2،ج9،ص538.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است کسی که گوش به غنا یا موسیقی داده است برای توبه از آن، غسل توبه کند و دو رکعت نماز توبه بخواند و بعد از آن توبه و استغفار و عذرخواهی از خدای متعال بنماید، بلکه این غسل و نماز برای توبه از هر گناهی مستحب است. [1]. لقمان، 6.
- [آیت الله مظاهری] ناسزا گفتن برای اثبات مطالب علمی و نظیر آن جایز نیست، و کسانی که در بحثها و نوشتهجات به دیگران ناسزا میگویند حرام است، بلکه اگر آن ناسزا به علمای دین باشد، گناهش در حدّ کفر و جنگ با خدای متعال است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] 1 قسم را باید با زبان و لفظ صریح بیان کرد. 2 قسمی اعتبار دارد که یکی از اسماء خداوند متعال باشد مثل خدا یا الله. 3 اگر به برخی از اوصاف خدای سبحان قسم بخورد که معمولاً از آن صفت خدای سبحان اراده می شود یا قرینه ای به کار ببرد که مراد او را بفهماند قسم صحیح است. 4 شخص لال اگر با اشاره قسم بخورد قسم او صحیح است ولی کسی که می تواند سخن بگوید قسم او با اشاره صحیح نیست. 5 قسم به مقدسات دیگر مثل قرآن و پیامبر و ائمه اطهار(علیهم السلام) احکام قسم را ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده
- [آیت الله وحید خراسانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را بر زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد؛ اشکال ندارد و گرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده:
- [امام خمینی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله بروجردی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان عَلَیْهمُالسَّلَام پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله علوی گرگانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد وبعضی از مردم عوام که مقابل امامان: پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد، اشکال ندارد وگرنه حرام است.