پاسخ این سوال، از تامل در ویژگی اختیاری بودن تکامل انسان، روشن می شود زیراحکمت الهی اقتضاء دارد که اسباب و شرایط تکامل اختیاری (و نه جبری) برای انسانها فراهم شود تا کسانی که بخواهند، بتوانند راه حق را بشناسند و باپیمودن آن، به کمال و سعادت خودشان برسند ولی فراهم شدن اسباب و شرایط برای چنین تکاملی، بدین معنی نیست که همه انسانها از آنها حسن استفاده کرده و لزوماراه صحیح را برگزینند. به تعبیر قرآن خدای متعال انسانها را در شرایط این جهان بدین منظور آفریده است که ایشان را بیازماید که کدامیک نیکوکارترند. الذی خلق الموت و الحیوه لیبلوکم ایکم احسن عملا و هو العزیز الغفور(1) ترجمه: آنکس که مرگ و حیوه را آفرید تا شما را بیازماید که کدام یک از شمابهتر عمل می کنید و او شکست ناپذیر است.(2)،(3)(4)(5) و همچنانکه مکررا در قرآن تاکید شده اگر خدای متعال می خواست می تواسنت همه را به راه راست بدارد و جلو انحراف را بطور کلی بگیرد. و لو شاء ربک لامن من فی الارض کلهم جمیعا- افانت تکره الناس حتی یکونوامومنین(6) ترجمه: اگر پروردگار تو می خواست تمام کسانی که روی زمین هستند همگی (به اجبار) ایمان می آوردند. آیا تو می خواهی مردم را مجبورسازی که ایمان بیاورند؟ (ایمان اجباری چه سودی دارد).(7) و(8)(9) و(10) و غیره ولی در این صورت زمینه ای برای انتخاب و گزینش باقی نمی ماند و رفتار انسانها فاقد ارزش انسانی می شد و غرض الهی از آفرینش انسان مختار و انتخابگر، نقض می گشت. پی‌نوشت‌ (1)) ملک/ 2) (2)) هود/ 7) (3)) کهف/ 7) (4)) مائده/ 48) (5)) انعام/ 165) (6)) یونس/ 99) (7)) انعام/ 35) (8)) انعام/ 112) (9)) هود/ 118) (10)) شوری/ 8) منبع:آموزش عقاید، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی(حفظه الله)
پاسخ این سوال، از تامل در ویژگی اختیاری بودن تکامل انسان، روشن می شود زیراحکمت الهی اقتضاء دارد که اسباب و شرایط تکامل اختیاری (و نه جبری) برای انسانها فراهم شود تا کسانی که بخواهند، بتوانند راه حق را بشناسند و باپیمودن آن، به کمال و سعادت خودشان برسند ولی فراهم شدن اسباب و شرایط برای چنین تکاملی، بدین معنی نیست که همه انسانها از آنها حسن استفاده کرده و لزوماراه صحیح را برگزینند. به تعبیر قرآن خدای متعال انسانها را در شرایط این جهان بدین منظور آفریده است که ایشان را بیازماید که کدامیک نیکوکارترند. الذی خلق الموت و الحیوه لیبلوکم ایکم احسن عملا و هو العزیز الغفور(1) ترجمه: آنکس که مرگ و حیوه را آفرید تا شما را بیازماید که کدام یک از شمابهتر عمل می کنید و او شکست ناپذیر است.(2)،(3)(4)(5) و همچنانکه مکررا در قرآن تاکید شده اگر خدای متعال می خواست می تواسنت همه را به راه راست بدارد و جلو انحراف را بطور کلی بگیرد. و لو شاء ربک لامن من فی الارض کلهم جمیعا- افانت تکره الناس حتی یکونوامومنین(6) ترجمه: اگر پروردگار تو می خواست تمام کسانی که روی زمین هستند همگی (به اجبار) ایمان می آوردند. آیا تو می خواهی مردم را مجبورسازی که ایمان بیاورند؟ (ایمان اجباری چه سودی دارد).(7) و(8)(9) و(10) و غیره ولی در این صورت زمینه ای برای انتخاب و گزینش باقی نمی ماند و رفتار انسانها فاقد ارزش انسانی می شد و غرض الهی از آفرینش انسان مختار و انتخابگر، نقض می گشت.
پینوشت
(1)) ملک/ 2)
(2)) هود/ 7)
(3)) کهف/ 7)
(4)) مائده/ 48)
(5)) انعام/ 165)
(6)) یونس/ 99)
(7)) انعام/ 35)
(8)) انعام/ 112)
(9)) هود/ 118)
(10)) شوری/ 8)
منبع:آموزش عقاید، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی(حفظه الله)
- [سایر] خداوند متعال چه اسبابی برای هدایت بشر فراهم کرده است؟
- [سایر] آیا ربوبیت تنها مخصوص خدای متعال است؟
- [سایر] خدای متعال چرا شیطان را آفرید؟
- [سایر] آیا لازمه شفاعت تاثیرگذاری دیگران بر خدای متعال نیست ؟
- [سایر] چگونه خدای متعال مواهبی را بدون تلاش به انسان عطا می کند؟
- [سایر] وضعیّت توّابین و در رأس آنها سلیمان بن صرد خزاعی در نزد خدای متعال چگونه است؟
- [سایر] چرا خدای متعال مانند گذشته عذاب خود را بر گناهکاران نازل نمی کند؟
- [سایر] چرا خدای متعال علیرغم اینکه می داند بعضی انسان ها فقط گناه می کنند، آنها را آفریده است؟
- [سایر] با این که خدای متعال میتوانست بدون نیاز به پیامبران مردم را راهنمایی کند؛ چرا پیامبران را فرستاد؟
- [سایر] آیا در آیات قرآن در رابطه با شناخت ذات خدای متعال آیه ای وجود دارد؟ شماره آیه را مشخص نمایید.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است کسی که گوش به غنا یا موسیقی داده است برای توبه از آن، غسل توبه کند و دو رکعت نماز توبه بخواند و بعد از آن توبه و استغفار و عذرخواهی از خدای متعال بنماید، بلکه این غسل و نماز برای توبه از هر گناهی مستحب است. [1]. لقمان، 6.
- [آیت الله مظاهری] ناسزا گفتن برای اثبات مطالب علمی و نظیر آن جایز نیست، و کسانی که در بحثها و نوشتهجات به دیگران ناسزا میگویند حرام است، بلکه اگر آن ناسزا به علمای دین باشد، گناهش در حدّ کفر و جنگ با خدای متعال است.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی قطع رحم نموده است و بخواهد توبه کند، باید علاوه بر توبه و طلب بخشش از خداوند متعال، در صورت امکان رضایت کسی را که با او قطع رحم نموده است فراهم سازد و از شرائط توبه قطع رحم، صله رحم است. [1]. رعد، 25.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] 1 قسم را باید با زبان و لفظ صریح بیان کرد. 2 قسمی اعتبار دارد که یکی از اسماء خداوند متعال باشد مثل خدا یا الله. 3 اگر به برخی از اوصاف خدای سبحان قسم بخورد که معمولاً از آن صفت خدای سبحان اراده می شود یا قرینه ای به کار ببرد که مراد او را بفهماند قسم صحیح است. 4 شخص لال اگر با اشاره قسم بخورد قسم او صحیح است ولی کسی که می تواند سخن بگوید قسم او با اشاره صحیح نیست. 5 قسم به مقدسات دیگر مثل قرآن و پیامبر و ائمه اطهار(علیهم السلام) احکام قسم را ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد وبعضی از مردم عوام که مقابل امامان: پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد، اشکال ندارد وگرنه حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد. و بعضی از مردم که مقابل قبر ائمه: پیشانی را به زمین می گذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد، و گرنه حرام است.
- [آیت الله سیستانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد ، و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهمالسلام پیشانی را به زمین میگذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد ، اشکال ندارد ، و گر نه مشکل است . مستحبّات و مکروهات سجده :
- [آیت الله نوری همدانی] بععد از تکبیر امام اگر صف جلو آمادة نماز و تکبیر گفتن آنان نزدیک باشد کسی که در صف بعد ایستاده ، می تواند تکبیر بگوید . ولی احتیاط مستحب آن است که صبر کند تا تکبیر صف جلو تمام شود .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نماز همه کسانی که در صف جلو هستند تمام شود، یا همه نیت فرادی نمایند، نماز صف بعد فرادی می شود، هر چند صف جلو فوراً برای نماز دیگری به امام اقتدا کنند.
- [آیت الله بروجردی] بعد از تکبیر امام اگر صفِ جلو آماده نماز و تکبیر گفتن آنان نزدیک باشد، کسی که در صف بعد ایستاده میتواند تکبیر بگوید، ولی احتیاط مستحب آن است که صبر کند تا تکبیر صف جلو تمام شود.