در جواب به این سوال ابتدا باید با مفهوم اهداف طولی آشنا شویم: ممکن است چندین هدف مختلف در طول یکدیگر قرار بگیرند. به عنوان مثال دانش آموزی در درس خود تلاش می کند تا معدل خوبی کسب کند. کسب معدل خوب هدف اوست. و این هدف منافاتی با این ندارد که هدفش قبولی در دانشگاه برجسته ای باشد، و قبولی در دانشگاه نیز منافاتی با این ندارد که بگوید: هدفم به دست آوردن یک شغل خوب است و ... همه و همه هدف یک نفر از یک کار است. و این اهداف به صورت طولی در یک مسیر قرار می گیرند و با یکدیگر هیچ گونه منافاتی ندارند. با توجه به مفهوم هدف طولی باید در نظر داشته باشیم که برای خلقت انسان، می توانیم چندین هدف ذکر کنیم که همگی نیز صحیح باشد. آن هدفی که در قرآن ذکر شده و دانستن آن برای انسان لازم بوده است، اینکه: وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ (56 ذاریات) جن و انس را جز برای پرستش خود نیافریدهام. و با توجه به بی نیازی خداوند (جل جلاله) می توانیم متوجه شویم که این هدف، برای تامین هدف دیگری بوده است. (چندین هدف در طول یکدیگر قرار گرفته اند) از صفات کمالی خداوند خداوند"علم" و "قدرت" و " جود" (بخشش) بی نهایت است. و از سویی نیز خلق انسان، ارتقا جایگاه وجودی اوست. هنگامی که خاک و یا نطفه تبدیل به انسان می شود، خداوند فضل بزرگی در حق انسان نموده که او را از حضیض ذلت، در مسیری قرار داده است که می تواند به اوج افتخار برسد. افتخاری که با عبادت پروردگار و دور شدن بیشتر از ماده و مادیات است. من نکردم خلق تا سودی کنم لیک تا بر بندگان جودی کنم وقتی جواد بودن خدا اقتضای خلقت انسان را دارد، علم به این اقتضاء و قدرت بر آن سبب خلق انسان می شود. پس روشن شد که جود و بخشش خدواند سبب خلقت انسان است و از سویی نیز روشن می شود که چرا گفته شده "هدف از خلقت این انسان، عبادت است."
چرا خداوند ما را آفرید؟
در جواب به این سوال ابتدا باید با مفهوم اهداف طولی آشنا شویم:
ممکن است چندین هدف مختلف در طول یکدیگر قرار بگیرند. به عنوان مثال دانش آموزی در درس خود تلاش می کند تا معدل خوبی کسب کند. کسب معدل خوب هدف اوست. و این هدف منافاتی با این ندارد که هدفش قبولی در دانشگاه برجسته ای باشد، و قبولی در دانشگاه نیز منافاتی با این ندارد که بگوید:
هدفم به دست آوردن یک شغل خوب است و ... همه و همه هدف یک نفر از یک کار است. و این اهداف به صورت طولی در یک مسیر قرار می گیرند و با یکدیگر هیچ گونه منافاتی ندارند.
با توجه به مفهوم هدف طولی باید در نظر داشته باشیم که برای خلقت انسان، می توانیم چندین هدف ذکر کنیم که همگی نیز صحیح باشد.
آن هدفی که در قرآن ذکر شده و دانستن آن برای انسان لازم بوده است، اینکه:
وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ (56 ذاریات) جن و انس را جز برای پرستش خود نیافریدهام.
و با توجه به بی نیازی خداوند (جل جلاله) می توانیم متوجه شویم که این هدف، برای تامین هدف دیگری بوده است. (چندین هدف در طول یکدیگر قرار گرفته اند)
از صفات کمالی خداوند خداوند"علم" و "قدرت" و " جود" (بخشش) بی نهایت است. و از سویی نیز خلق انسان، ارتقا جایگاه وجودی اوست. هنگامی که خاک و یا نطفه تبدیل به انسان می شود، خداوند فضل بزرگی در حق انسان نموده که او را از حضیض ذلت، در مسیری قرار داده است که می تواند به اوج افتخار برسد. افتخاری که با عبادت پروردگار و دور شدن بیشتر از ماده و مادیات است.
من نکردم خلق تا سودی کنم لیک تا بر بندگان جودی کنم
وقتی جواد بودن خدا اقتضای خلقت انسان را دارد، علم به این اقتضاء و قدرت بر آن سبب خلق انسان می شود.
پس روشن شد که جود و بخشش خدواند سبب خلقت انسان است و از سویی نیز روشن می شود که چرا گفته شده "هدف از خلقت این انسان، عبادت است."
- [سایر] خداوند چرا انسان را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند جهنم را آفرید؟
- [سایر] چرا خدا انسان را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند انسان را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند خشکی و بیابان را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند برای انسان ها دشمن آشکار(شیطان) را آفرید؟
- [سایر] چرا خداوند هر چیزی را در زمین زوج آفرید؟ زوج و دوتا بودن چه برتری از نظر خدا داشت؟
- [سایر] خداوند چرا شیطان را آفرید ؟ با اینکه می دانست سرچشمه وسوسه ها و گمراهیهامی شود ؟
- [سایر] اگر خدا تکامل انسان ها را می خواست چرا شیطان و نفس اماره را آفرید؟
- [سایر] چرا زمانی که خداوند انسان را آفرید به خود تبریک گفت: (فتبارک الله احسن الخالقین)؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید به قصد قربت و نزدیک شدن به خداوند متعال نذر کند، بنابراین اگر برای خدا نذر نکند، صحیح نیست، بنابراین کافی است موقع نذر کردن بنابر اظهر بگوید: (لِلّهِ عَلَیَّ)، یعنی: (برای خداوند، به عهده من باشد که فلان کار را انجام بدهم)، و اگر کسی که عربی نمیداند ترجمه آن را به هر زبانی بگوید کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] احکام نذر آن است که انسان بر خود واجب کند که کار خیری را برای خدا بجا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترکنماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده
- [آیت الله مظاهری] نذر آن است که انسان بر خود واجب کند که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید فقط برای خداوند عالم نماز بخواند پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند نمازش باطل است خواه فقط برای مردم باشد یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد
- [آیت الله وحید خراسانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را بر زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد؛ اشکال ندارد و گرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده:
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نذر آن است که انسان بر خود واجب کند که کار خیری را برای خدا به جا آورد؛ یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.