در تفسیر آیه ی مبارکه ای از قرآن که می فرماید: (و یومَ تقومُ السّاعة یُقسمُ المُجرمونَ ما لبثوا غیرَ ساعة) (1)، و روزی که قیامت برپا می شود گناهکاران سوگند یاد می کنند که جز ساعتی (در عالم برزخ) توقف نکرده اند. در روایات آمده است که همه ی انسان ها پس از مرگ وارد جهان برزخ می شوند و به حیات خویش ادامه می دهند اما این حیات برای همه افراد یکسان نیست و عدهّ ای که در دنیا با هوشیاری کامل زیسته اند و چشم بر حقایق نبستند در برزخ هم بینا هستند و از یک حیات آگاهانه برخوردارند. اما عده ای دیگر که در دنیا کور و گنک زیستند و زیر بار حقایق نرفتند حیات برزخیشان ناآگاهانه است و گویی به خوابی رفته اند و در قیامت بیدار می شوند و هزاران سال را ساعتی می پندارند. پی نوشت: 1- روم 55. منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در تفسیر آیه ی مبارکه ای از قرآن که می فرماید: (و یومَ تقومُ السّاعة یُقسمُ المُجرمونَ ما لبثوا غیرَ ساعة) (1)، و روزی که قیامت برپا می شود گناهکاران سوگند یاد می کنند که جز ساعتی (در عالم برزخ) توقف نکرده اند. در روایات آمده است که همه ی انسان ها پس از مرگ وارد جهان برزخ می شوند و به حیات خویش ادامه می دهند اما این حیات برای همه افراد یکسان نیست و عدهّ ای که در دنیا با هوشیاری کامل زیسته اند و چشم بر حقایق نبستند در برزخ هم بینا هستند و از یک حیات آگاهانه برخوردارند. اما عده ای دیگر که در دنیا کور و گنک زیستند و زیر بار حقایق نرفتند حیات برزخیشان ناآگاهانه است و گویی به خوابی رفته اند و در قیامت بیدار می شوند و هزاران سال را ساعتی می پندارند.
پی نوشت:
1- روم 55.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] آیا انسانها در برزخ به حیات و زندگی خویش ادامه می دهند؟
- [سایر] بعد از اثبات عالم برزخ و بقای روح، روح انسان چگونه در این عالم به حیات خود ادامه می دهد؟
- [سایر] برزخ یعنی چه و عالم برزخ چگونه است؟
- [سایر] نقش ژنتیک ، جغرافیا ، غذا و اراده در تقلید آگاهانه و تقلید کورکورانه چیست؟
- [سایر] عالم برزخ چه عالمی است؟ آیا جسم هم در عالم برزخ است یا فقط روح انسان در این عالم است؟
- [سایر] فلسفه وجود برزخ چیست؟
- [سایر] روی داد کربلا به جهت کارهایی بوده است که امام حسین انجام داده ومکافاتش این بوده است نه قیام آگاهانه؟
- [سایر] آیا عزاداری ما ، جنبه ی احساسی دارد یا عقلی ؟ آیا نمی تواند مقداری هم جنبه سیاسی داشته باشد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اقدام آگاهانه نسبت به معامله غبنی و ضرر رساندن و فریب دادن دیگران در معامله چه حکمی دارد؟
- [سایر] حقیقت زندگی در عالم برزخ چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بنابر احتیاط واجب باید انسان از پوشیدن لباس شهرت خودداری کند، منظور از لباس شهرت لباسی است که جنبه ریاکاری دارد و می خواهد به وسیله آن مثلاً به زهد و ترک دنیا مشهور شود، خواه از جهت پارچه یا رنگ آن باشد یا دوخت آن، اما اگر واقعا قصدش ساده پوشیدن است و جنبه ریا کاری ندارد نه تنها جایز است بلکه عملی است شایسته و اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند نماز او باطل نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کفن میت بر خویشان او واجب نیست، اگر چه مخارج او درحال حیات بر آنان واجب باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لباس و زینت آلات و مانند آنها که مرد برای همسرش می گیرد مال همسر اوست، مگر این که ثابت شود که قصد تملیک نکرده بلکه جنبه عاریتی داشته باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ساختن و خرید و فروش مجسّمه اشکال دارد، ولی خرید و فروش چیزهایی که روی آن نقشهای برجسته است اشکالی ندارد. همچنین خرید و فروش عروسک هایی که جنبه¬ی اسباب بازی دارد مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آنچه اشخاص از بانکها به عنوان قرض الحسنه یا غیر آن می گیرند و اضافه ای می پردازند در صورتی حلال است که معامله به صورت شرعی انجام گیرد و جنبه ربا نداشته باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] الکلهایی که ذاتاً قابل شرب نیست یا جنبه سمی دارد نجس نیست، ولی هرگاه آن را رقیق کنند و مشروب و مسکر باشد نوشیدنش حرام است و احتیاطاً حکم نجس دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جزئی از اجزاء میته به ظاهر بدن انسان زنده وصل شود چنان چه حیات در آن حلول کند، جزء بدن او محسوب است، و قبل از حلول حیات چون مضطر است در حمل آن، در حال نماز احکام ضرورت بر آن جاری است.
- [آیت الله اردبیلی] کفن میّت بر خویشان او واجب نیست، اگرچه مخارج او در حال حیات بر آنان واجب باشد، بلکه از مال خودش برداشته میشود، ولی اگر مالی نداشته باشد، احتیاط واجب آن است که کسی که مخارج میت در حال حیات بر او واجب بوده، کفن او را بدهد وگرنه دادن کفن او بر مسلمین واجب کفایی است.
- [آیت الله سبحانی] در اعذار خاصّه مانند نابینا و کسی که در زندان است و مانند اینها بنابر احتیاط واجب باید تا اطمینان به داخل شدن وقت نکنند مشغول نماز نشوند ولی در اعذار همگانی مانند ابر یا غبار و مانند اینها که برای همه مانع از یقین کردن است، نتواند در اول وقت نماز، به داخل شدن وقت یقین کند، چنانچه گمان قوی داشته باشد که وقت داخل شده، می تواند مشغول نماز شود.
- [آیت الله مظاهری] سپردههای کوتاه مدّت و دراز مدّت در بانکها و سودی که بانک به آن میدهد اگر مطابق موازین شرعی باشد از قبیل مضاربه و شرکت و امثال آن، حلال است، ولی اگر یقین دارد که این امور جنبه ظاهری و صوری دارد آن سود حرام است.