در آیات 21-23 سوره ی مبارکه نبأ اشاره به این موضوع دارد و می فرماید: (انّ جهنم کانت مرصادا للطاغین مأبا لابثین فیها احقابا): جهنم کمینگاهی است بزرگ و محل بازگشتی برای طغیانگران و مدتهای طولانی در آن می مانند. امّا درمورد (احقاب)، به معنی مدت نامعلومی از زمان است بعضی آن را هشتاد سال و بعضی هفتاد سال و برخی چهل سال تفسیر کرده اند به هر حال این معنا را می رساند که دوزخیان مدتهای طولانی در دوزخ می مانند و سرانجام این دوره پایان می یابد و در بعضی از روایات هم آمده است که این آیه در مورد گنهکارانی است که بعد از دیدن عذاب سرانجام پاک می شوند از دوزخ آزاد می گردند. لازم به ذکر است که بعضی از گناهان از جمله شرک و عدم اعتقاد به اصول دین هر چند که عاملان به آن در جهنم بمانند رهایی از دوزخ برایشان میسور نمی باشد اما در مورد برخی دیگر از گناهان کوچک عاملان به آن شاید مورد رحمت خدا قرار گیرند وبعد از مدتی نامعلوم (احقاب) از عذاب دوزخ رهایی یابند و در جوار رحمت حق در بهشت ماؤی گزینند. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
در آیات 21-23 سوره ی مبارکه نبأ اشاره به این موضوع دارد و می فرماید: (انّ جهنم کانت مرصادا للطاغین مأبا لابثین فیها احقابا): جهنم کمینگاهی است بزرگ و محل بازگشتی برای طغیانگران و مدتهای طولانی در آن می مانند. امّا درمورد (احقاب)، به معنی مدت نامعلومی از زمان است بعضی آن را هشتاد سال و بعضی هفتاد سال و برخی چهل سال تفسیر کرده اند به هر حال این معنا را می رساند که دوزخیان مدتهای طولانی در دوزخ می مانند و سرانجام این دوره پایان می یابد و در بعضی از روایات هم آمده است که این آیه در مورد گنهکارانی است که بعد از دیدن عذاب سرانجام پاک می شوند از دوزخ آزاد می گردند. لازم به ذکر است که بعضی از گناهان از جمله شرک و عدم اعتقاد به اصول دین هر چند که عاملان به آن در جهنم بمانند رهایی از دوزخ برایشان میسور نمی باشد اما در مورد برخی دیگر از گناهان کوچک عاملان به آن شاید مورد رحمت خدا قرار گیرند وبعد از مدتی نامعلوم (احقاب) از عذاب دوزخ رهایی یابند و در جوار رحمت حق در بهشت ماؤی گزینند.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] نوشابه ی گناهکاران در جهنم چه می باشد؟
- [سایر] چگونه گناهکاران را به درون دوزخ پرتاب می کنند؟
- [سایر] چگونه در دنیا ،جهنم، گناهکاران را احاطه می کند؟
- [سایر] چرا خدای متعال مانند گذشته عذاب خود را بر گناهکاران نازل نمی کند؟
- [سایر] آیا سنت عفو و گذشت الهی موجب افزایش گناه و گناهکاران در جامعه نمیشود؟
- [سایر] اگر خدا هست چرا مانند گذشته عذابش را بر سر گناهکاران نازل نمی کند؟
- [سایر] درسته که سنیها اهل جهنم اند و میرن جهنم؟
- [سایر] راز آفرینش دوزخ چیست؟
- [سایر] ویژگی سایه دوزخ چیست؟
- [سایر] ماهیّت دوزخ چیست؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر اشتباها کسی را بکشد؛ باید علاوه بر دیه که در مسأله (2806) گفته شد خود قاتل یک بنده آزاد کند و اگر نتواند بنده آزاد کند؛ دو ماه پی در پی روزه بگیرد و اگر این را هم نتواند؛ شصت فقیر را سیر کند. و اگر عمدا و به ناحق بکشد؛ در صورت عفو یا گرفتن دیه باید دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند و یک بنده را آزاد نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر اشتباهاً کسی را بکشد باید دیهی او را بدهد و یک بنده آزاد کند و اگر نتواند بنده آزاد کند، دو ماه روزه بگیرد و اگر این را هم نتواند شصت فقیر را سیر کند و اگر عمداً و به ناحق بکشد، در صورت عفو یا گرفتن دیه باید دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند و یک بنده آزاد نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر اشتباهاً کسی را بکشد باید علاوه بر دیه که در مسألة (2809) گفته شد خود قاتل یک بنده آزاد کند و اگر نتواند بنده آزاد کند دو ماه پیدرپی روزه بگیرد و اگر این را هم نتواند شصت فقیر را سیر کند و اگر عمداً و به ناحق بکشد، در صورت عفو یا گرفتن دیه باید دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند و یک بنده را آزاد نماید.
- [آیت الله بهجت] اگر انسان کسی را عمداً و به ناحق بکشد، در صورت عفو و یا گرفتن دیه علاوه بر توبه، بهعنوان کفاره باید دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند و یک بنده آزاد نماید، ولی اگر اشتباهاً بکشد، باید دیه او را بدهند (یعنی دیه بر عاقله است) و یک بنده آزاد کند و اگر نتواند بنده آزاد کند دو ماه روزه بگیرد و اگر این را هم نتواند، شصت فقیر را سیر کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر شاکی از قاضی بخواهد طرف دعوی را احضار نماید قاضی باید او را احضار کند و بعد از احضار و قبل از حکم اگر احتمال عقلایی بدهد که در صورت آزاد نمودن او دسترسی به او پیدا نمیشود باید او را زندان یا با ضمانت آزاد نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه عمداً با قسم خود مخالفت کند باید کفّاره دهد، ده فقیر را سیر کند، یا بر آنها لباس بپوشاند، یا یک بنده را آزاد نماید (و در زمان ما که بنده آزاد کردن موضوعیّت ندارد میان دو چیز دیگر مخیّر است) و اگر توانایی بر اینها نداشته باشد باید سه روز روزه بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر به عهد خود عمل نکند باید کفاره بدهد یعنی یک بنده ازاد کند یا شصت فقیر را سیر کند یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به عهد خود عمل نکند ، باید کفّاره بدهد یعنی شصت فقیر را سیر کند یا دو ماه ، روزه بگیرد ، یا یک بنده آزاد کند .
- [آیت الله سبحانی] اگر به عهد خود عمل نکند، باید کفاره بدهد یعنی شصت فقیر را سیر کند، یا دو ماه روزه بگیرد، یا یک بنده آزاد کند. احکام قسم خوردن