در مورد نوشیدنی گنه کاران در قرآن در سوره ی صافات می فرماید: (ثمّ ان لهم علیها لشوباً من حمیم)(1): سپس روی آن (زقوم) آب داغ متعفنی می نوشند. بعد از خوردن آن غذای ناگوار و تلخ بدیهی است که احساس تشنگی به انسان دست می دهد و این دوزخیان بعد از خوردن زقوم از آب داغ و کثیف می خورند. قرآن در جایی دیگر باز از نوشابه ناگوار اهل جهنم سخن می گوید و می فرماید: ما برای ستمگران آتشی آماده ساخته ایم که سراپرده اش آنها را از هر سو احاطه کرده است و اگر تقاضای آب کنند آبی برای آنها آورند همچون فلز گداخته که صورتها را بریان می کند، چه بد نوشیدنی است، وچه بد محل اجتماعی (2): (انّا اعتدنا للظّالمین ناراً احاط بهم سرادقها و ان یستغیثوا یغاثوا بماء کالمهل یشوی الوجوه بئس الشّراب و سائت مرتفقاً) قابل توجه این که این مجازات دردناک برای ظالمین در نظر گفته شده است، آنها که در این جهان در سراپرده های پرزرق و برق اشرافی، مشغول به باده گساری و نوشیدن انواع مشروبات رنگارنگ و مختلف بوده اند، در دوزخ در سراپرده های آتشین قرار دارند و هنگامی که تقاضای آب کنند ساقی دوزخ، آبی همچون فلز گداخته، به آنها می دهد. (مهل) که آب دوزخیان است در تفاسیر تعابیر مختلفی راجع به آن آمده است چناچه مرحوم (طبرسی) در مجمع البیان می فرماید: فلز ذوب شده است و بعضی آن را به معنی آب سیاه رنگ آورده اند و می گویند چون جهنم سیاه است آب آن نیز سیاه است (3). پی نوشت: 1-صافات/67. 2-کهف/29. 3-مجمع البیان، ج 5، ص 466و تفسیر قرطبی، ج 6، ص 4011. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
در مورد نوشیدنی گنه کاران در قرآن در سوره ی صافات می فرماید: (ثمّ ان لهم علیها لشوباً من حمیم)(1): سپس روی آن (زقوم) آب داغ متعفنی می نوشند. بعد از خوردن آن غذای ناگوار و تلخ بدیهی است که احساس تشنگی به انسان دست می دهد و این دوزخیان بعد از خوردن زقوم از آب داغ و کثیف می خورند. قرآن در جایی دیگر باز از نوشابه ناگوار اهل جهنم سخن می گوید و می فرماید: ما برای ستمگران آتشی آماده ساخته ایم که سراپرده اش آنها را از هر سو احاطه کرده است و اگر تقاضای آب کنند آبی برای آنها آورند همچون فلز گداخته که صورتها را بریان می کند، چه بد نوشیدنی است، وچه بد محل اجتماعی (2): (انّا اعتدنا للظّالمین ناراً احاط بهم سرادقها و ان یستغیثوا یغاثوا بماء کالمهل یشوی الوجوه بئس الشّراب و سائت مرتفقاً) قابل توجه این که این مجازات دردناک برای ظالمین در نظر گفته شده است، آنها که در این جهان در سراپرده های پرزرق و برق اشرافی، مشغول به باده گساری و نوشیدن انواع مشروبات رنگارنگ و مختلف بوده اند، در دوزخ در سراپرده های آتشین قرار دارند و هنگامی که تقاضای آب کنند ساقی دوزخ، آبی همچون فلز گداخته، به آنها می دهد. (مهل) که آب دوزخیان است در تفاسیر تعابیر مختلفی راجع به آن آمده است چناچه مرحوم (طبرسی) در مجمع البیان می فرماید: فلز ذوب شده است و بعضی آن را به معنی آب سیاه رنگ آورده اند و می گویند چون جهنم سیاه است آب آن نیز سیاه است (3).
پی نوشت:
1-صافات/67.
2-کهف/29.
3-مجمع البیان، ج 5، ص 466و تفسیر قرطبی، ج 6، ص 4011.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] آیا گناهکاران از دوزخ آزاد می شوند؟
- [سایر] چگونه گناهکاران را به درون دوزخ پرتاب می کنند؟
- [سایر] چگونه در دنیا ،جهنم، گناهکاران را احاطه می کند؟
- [آیت الله سیستانی] نوشیدن نوشابه های خارجی و آب جو چگونه است ؟
- [آیت الله سیستانی] شرط بندی در مقادیر جزئی مثل (نوشابه) اشکال دارد ؟
- [سایر] چرا خدای متعال مانند گذشته عذاب خود را بر گناهکاران نازل نمی کند؟
- [سایر] آیا سنت عفو و گذشت الهی موجب افزایش گناه و گناهکاران در جامعه نمیشود؟
- [سایر] اگر خدا هست چرا مانند گذشته عذابش را بر سر گناهکاران نازل نمی کند؟
- [سایر] آیا استفاده از نوشابه پپسی که می گویند ساخت اسرائیل است حرام می باشد؟
- [آیت الله بهجت] خوردن بعضی از خوراکی ها مثل نوشابه، سوسیس، کالباس که ضررهایی برای آن ها برشمرده شده، جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نودونه تازیانه هرقدر صلاح میداند، به او میزند، وروایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش بدهان او میزند وملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنّم برای او مهیّا خواهد بود ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه کسی در حال احرام پسری را از روی شهوت ببوسد، صد تازیانه به او میزنند و اگر چنین گناهی را در غیر حال احرام مرتکب شود هر مقداری که حاکم شرع صلاح بداند، از سی تازیانه تا نود تازیانه، به او میزنند. درباره این گناه روایت شده که هر کس آن را مرتکب شود، خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و نیز روایت شده که ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیّا است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.
- [آیت الله مظاهری] تهمت اقسام و مراتبی دارد: الف) افترا بر خدا و پیامبران و اوصیای گرامی صلوات اللَّه علیهم اجمعین و قرآن شریف این قسم افترا و تهمت را بالاترین ظلمها میداند: (وَ مَنْ اظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ الْکَذِب)[2] (و چه کسی ستمگرتر از آن کس که به خدا دروغ میبندد؟) ب) افترای زنا به زنها و مردان پاکدامن که این افترا و تهمت علاوه بر گناه بزرگی که دارد، اگر منجر به دادگاه شود، حاکم اسلامی باید او را حدّ قذف که هشتاد تازیانه است بزند. ج) افترا و تهمت به افرادی که تهمت به آنان موجب تضعیف دین میشود، نظیر تهمت به علما و افرادی که وابسته به دین میباشند که گناه این قسم تهمت، مضاعف و نظیر افترا بر خدا و پیامبر و ائمّه طاهرین است. د) افترا و تهمت به افراد معمولی، که این قسم تهمت گرچه گناه مضاعف ندارد، ولی در روایات آمده است که در روز قیامت آن تهمتزننده را بر روی چرکها و خونها نگاه میدارند تا مردم از حساب فارغ شوند سپس او را به جهنّم میبرند.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.