در آیه ای از سوره احقاف آمده است: (ویوم یعرض الذین کفروا علی النار الیس هذا بالحق قالوا بلی و ربّنا قال فذوقوا العذاب بما کنتم تکفرون)(1): روزی را به یاد آور که کافران را بر آتش عرضه می دارند و به آنها گفته می شود آیا این حق نیست؟ می گویند آری به پروردگار ما سوگند که حق است و به آنها می گویند: پس عذاب را به خاطر کفرتان بچشید. گاه دوزخ را برکافران عرضه می دارند، و گاه کافران را بر دوزخ و هر کدام هدف معینی دارد. اینجا که می فرماید کافران را برآتش عرضه می کنند و شعله های سوزان و کوه پیکر و وحشتناک آن را می بینند وقتی به آنها گفته می شود آیا این حق نیست می گویند بلی. و دیگر سخن از انکار قیامت و افسانه بودن آن نیست و چاره ای جز اعتراف ندارند. و این اعتراف که با دیدن حقایق صورت می گیرد هیچ فایده ای به حالشان ندارد و جز اندوه و حسرت نتیجه ای ندارد. پی نوشت: 1-احقاف/34. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
در آیه ای از سوره احقاف آمده است: (ویوم یعرض الذین کفروا علی النار الیس هذا بالحق قالوا بلی و ربّنا قال فذوقوا العذاب بما کنتم تکفرون)(1): روزی را به یاد آور که کافران را بر آتش عرضه می دارند و به آنها گفته می شود آیا این حق نیست؟ می گویند آری به پروردگار ما سوگند که حق است و به آنها می گویند: پس عذاب را به خاطر کفرتان بچشید. گاه دوزخ را برکافران عرضه می دارند، و گاه کافران را بر دوزخ و هر کدام هدف معینی دارد. اینجا که می فرماید کافران را برآتش عرضه می کنند و شعله های سوزان و کوه پیکر و وحشتناک آن را می بینند وقتی به آنها گفته می شود آیا این حق نیست می گویند بلی. و دیگر سخن از انکار قیامت و افسانه بودن آن نیست و چاره ای جز اعتراف ندارند. و این اعتراف که با دیدن حقایق صورت می گیرد هیچ فایده ای به حالشان ندارد و جز اندوه و حسرت نتیجه ای ندارد.
پی نوشت:
1-احقاف/34.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] عرضه کردن جهنم در قیامت به کافران به چه منظور است؟
- [سایر] مراد و منظور از عرضه کافران به آتش در آیه شریفه «یوم یعرض الذین کفروا علی النّار»(1) چه می باشد؟
- [سایر] لباس کافران در آتش چیست؟
- [سایر] خداوند در آیه 54 سوره آل عمران می گوید: تا روز قیامت پیروان تو (عیسی) را بر کافران برتری دادم. اگر پیروان حضرت عیسی تا قیامت بر همه کافران برتری دارند. پس چرا دین محمد را برگزینیم؟ دین عیسی را برمی گزینیم که تا قیامت از همه کافران برتر باشیم؟
- [سایر] طبق آیات قرآن، کافران و عصیانگران در روز قیامت چه آروزهائی دارند؟
- [سایر] در قیامت، آتش دوزخ، با چه کسانی سخن می گوید؟
- [سایر] با توجه به هدایت ناپذیری کافران لجوج، اصرار پیامبران بر هدایت آنان و عذاب آنان در قیامت چه معنایی دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت دریاها آتش می گیرند؟ چگونه چنین چیزی ممکن است؟
- [سایر] در قرآن آیه ای که می گوید روز قیامت دریا ها آتش می گیرد چگونه ممکن است ؟
- [سایر] مراد و منظور از عرضه کردن آتش به دوزخیان در آیه ی «وعرضنا جهنم للکافرین عرضا»(1) چه می باشد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به شیعه دوازده امامی، مالی از پیروان دیگر فرقههای اسلامی یا از کافران برسد، واجب نیست خمس آن را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] معاملات هرمی که هر روزی به شکلی عرضه میشود، حرام است و درآمدهای حاصل از آن مشروع نمیباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اب انگوری که به اتش جوش بیاید حرام می شود و اگر ان قدر به اتش بجوشد که دو قسمت ان کم شود و یک قسمت ان بماند حلال می شود و در مساله گذشت که به جوش امدن به اتش نجس نمی شود و اگر به غیر اتش جوش بیاید حرام و بنابر احتیاط نجس می شود و احتیاط واجب ان است که به غیر از سرکه شدن پاک و حلال نمی شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انگور و آب انگور بخودی خود، یا به واسطه پختن جوش بیاید پاک است، ولی خوردن آن حرام است و آنچه به آتش جوش آمده اگر به آتش دو ثلث آن کم شود حلال می شود و آنچه به غیر آتش جوش آمده با سرکه شدن حلال می شود.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند محتکر را به عرضه نمودن کالای مورد احتکار و فروش آن بدون اجحاف ملزم نماید و چنانچه محتکر از عرضه نمودن کالا امتناع نماید، حکومت صالح میتواند علاوه بر تعزیر عادلانه و متناسب با محتکر، کالای احتکار شده را به فروش برساند و پول آن را به صاحب آن بپردازد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چیزی که معلوم نیست غوره است، یا انگور اگر با آتش بجوشد، حرام نمی شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آب انگوری که به سبب آتش یا به خودی خود جوش بیاید، خوردن آن حرام و بنا بر احتیاط نجس میشود، چنانچه در مسأله 114 گذشت و آب انگوری که به سبب آتش جوش آمده اگر آن قدر با آتش بجوشد که ثلثان شود، یعنی دوسوم آن کم شود، پاک شده و خوردن آن حلال است؛ ولی اگر به خودی خود جوش آمده، بنا بر احتیاط فقط به سرکه شدن پاک و حلال میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آب انگوری که به آتش یا به خودی خود جوش بیاید؛ حرام می شود و اگر آن قدر به آتش بجوشد که ثلثان شود؛ یعنی دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند؛ حلال می شود. و در مسأله (114) گذشت که آب انگور به جوش آمدن نجس نمی شود و بعید نیست که اگر دو قسمت آن به غیر آتش کم شود حلال باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر یک دانه انگور در چیزی که به آتش میجوشد بیفتد و بجوشد پاک است اگرچه خوردن آن حرام است.
- [آیت الله مظاهری] اگر آتشی روشن کند و مال کسی آتش بگیرد، در صورتی که مواظبت نکرده باشد ضامن است.